ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Καιρός Καθαρά Δευτέρα: Θα καταφέρουμε να πετάξουμε χαρταετό;

Αναλυτικά η πρόβλεψη του καιρού!
28.02.2022
3
'
Καιρός - Καθαρά Δευτέρα istock

Εάν είστε από αυτούς που έχουν αρχίσει να ψάχνουν τι καιρό θα κάνει την Καθαρά Δευτέρα για να κάνουν τον προγραμματισμό τους για το εάν θα ετοιμάσουν κάποια εξόρμηση για τον χαρταετό ή εάν θα στρώσουν τραπέζι εντός, τότε είστε στο σωστό άρθρο! 

Καιρός Καθαρά Δευτέρα: Βροχές και έντονη συννεφιά (;)

Αν και είναι ακόμα νωρίς για ασφαλή πρόγνωση καιρού, οι μακροπρόθεσμες προβλέπεις αναφέρουν πιθανότητα βροχών στην Αθήνα και συννεφιά για την Καθαρά Δευτέρα 7 Μαρτίου. Το weather.com μάλιστα, αναφέρει παροδικές βροχές και θερμοκρασία έως 14 βαθμούς στην Αθήνα.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει επίσης: Αλλαγή ώρας - Ποια Κυριακή γυρνάμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά;

Καθαρά Δευτέρα: Τι γιορτάζουμε;

Το όνομα «Καθαρά» προέρχεται από τους Χριστιανούς, γιατί με την έναρξη της νηστείας «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά. Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινάει και η νηστεία της σαρακοστής για την ορθοδοξία, η οποία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Εκείνη την ημέρα αφήνουμε πίσω μας όλες τις "αμαρτωλές" συνήθειες και κραιπάλες, συμπεριλαμβανομένων και των αρτύσιμων, δηλαδή των μη νηστίσιμων, φαγητών. Το τέλος της σαρακοστής γιορτάζουμε και το Πάσχα.

Καθαρά Δευτέρα: Ποια είναι τα έθιμα και ποια η σημασία τους;

Οι βυζαντινοί την Καθαρά Δευτέρα την ονόμαζαν Απόθεση -Απόδοση και τελούσαν δρώμενα, όπως τα τραγούδια. Το πέταγμα του χαρταετού είναι ένα έθιμο μεταγενέστερο, το οποίο όμως έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Με τον όρο «Κούλουμα» ουσιαστικά αναφερόμαστε στην παραδοσιακή έξοδο στην εξοχή και το πέταγμα του αετού που κάνουμε την Καθαρά Δευτέρα. 

Σε όλη η Ελλάδα οι κάτοικοι υποδέχονται τη Σαρακοστή με τα δικά τους ξεχωριστά έθιμα που διαφέρουν ανά περιοχή ωστόσο, ένα χορευτικό δρώμενο, το λεγόμενο Γαϊτανάκι, έθιμο που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, είναι ένα έθιμο που συναντάμε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. 

Τέλος έχουμε την λαγάνα, η οποία παρασκευάζεται χωρίς προζύμι. Έναν τέτοιο πρόχειρο άρτο χρησιμοποίησαν και οι Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο υπό την αρχηγία του Μωυσή. Έκτοτε επιβαλλόταν από το Μωσαϊκό Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο. Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι από τον αρτοποιό της γειτονιάς, τραγανή λαχταριστή και σουσαμένια και καταναλώνεται κατά την Καθαρά Δευτέρα, την Πρωτονήστιμη Δευτέρα της Σαρακοστής.

Ρίξτε μια ματιά και εδώ: Πώς να περάσετε αξέχαστες απόκριες με τα παιδιά σος

Αγαπημένο