ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

7 συμβουλές για ασφαλή οδήγηση στη δυνατή βροχή

Το να οδηγείς με δυνατή βροχή είναι επικίνδυνο, ακόμη κι αν δεν το πιστεύεις!
4
'
γυναίκα οδηγεί με βροχή istockphoto

H βροχή έρχεται με τις δικές της προκλήσεις στην οδήγηση. Αυτό που προκαλεί είναι η μειωμένη ορατότητα και η απώλεια πρόσφυσης. Μάλιστα το 74% όλων των τροχαίων που σχετίζονται με τον κακό καιρό συμβαίνουν σε βρεγμένο οδόστρωμα. Τι συμβαίνει όταν βρέχει;

  • Ο συντελεστής τριβής της ασφάλτου μειώνεται δραματικά και η ολισθηρότητα αυξάνεται.
  • Τα ελαστικά δεν ζεσταίνονται, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την πρόσφυση.
  • Τα βαμμένα τμήματα του οδοστρώματος (διαχωριστικές λωρίδες και διαβάσεις) αποκτούν ακόμα μικρότερη πρόσφυση.
  • Η ορατότητα μειώνεται (θολώνουν τα κρύσταλλα των αυτοκινήτων και φορτηγών καθώς και οι ζελατίνες των μοτοσικλετιστών).
  • Τα σήματα και οι φωτεινοί σηματοδότες γίνονται δυσδιάκριτα για όλους.
  • Οι λακκούβες είναι γεμάτες νερό, γίνονται δυσδιάκριτες και δεν εντοπίζεται εύκολα το βάθος τους.
  • Οι σχάρες των υπονόμων φράζουν από σκουπίδια που παρασύρονται στο δρόμο, και τα νερά πλημμυρίζουν το δρόμο και ειδικά τις υπόγειες διαβάσεις.

Είτε είσαι έμπειρος οδηγός είτε καινούργιος, ακολούθησε τις συμβουλές για ασφαλή οδήγηση όταν βρέχει πολύ ή το οδόστρωμα είναι ήδη βρεγμένο.

1 Πήγαινε αργά

Όταν βρέχει είναι καλύτερα να αργήσεις να φτάσεις στον προορισμό σου. Πολλοί άνθρωποι σοκάρονται όταν μαθαίνουν ότι ένα απλό ψιλόβροχο - φαινομενικά ακίνδυνο - αυξάνει τον κίνδυνο θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος κατά 27%. Ένας καλός κανόνας που πρέπει να ακολουθείς είναι να μειώσεις την ταχύτητά σου κατά τουλάχιστον το ένα τρίτο ενώ οδηγείς σε βρεγμένο οδόστρωμα.

2 Διπλασίασε την απόσταση

Το να αφήνεις μια κατάλληλη απόσταση από το μπροστινό όχημα είναι κάτι που καλούνται όλοι οι οδηγοί να κάνουν σε ΟΛΕΣ τις καιρικές συνθήκες. Η μέση  απόσταση από ένα αυτοκίνητο είναι τρία δευτερόλεπτα. Ωστόσο, η αύξηση αυτής της απόστασης για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας και της βροχής είναι έξι δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει ότι αφήνεις διπλάσια απόσταση από το προπορεύομενο αμάξι από ότι θα έκανες μια ηλιόλουστη μέρα.

Εικόνα
istockphoto

 

3 Απόφυγε τα λιμνάζοντα νερά

Η οδήγηση πάνω από λιμνάζοντα νερά δημιουργεί κίνδυνο υδρολίσθησης (όταν ένα όχημα γλιστράει πάνω από το νερό ή το βρεγμένο οδόστρωμα ανεξέλεγκτα).

Εάν αποφεύγεις τα λιμνάζοντα νερά μπορεί να αποφύγεις και τη μεγάλη λακκούβα που πιθανόν να βρίσκεται από κάτω. Εάν στην πορεία σου είναι αναπόφευκτο το σημείο με τα νερά και πρέπει να το περάσεις, επιβράδυνε πριν τα ελαστικά περάσουν πάνω από το νερό και απόφυγε να πατήσεις το γκάζι.

4 Άναψε τα φώτα σου

Ο καιρός με βροχή συνοδεύεται συνήθως από συννεφιασμένο ουρανό οπότε με το άναμμα των φώτων σου θα γίνεις πιο εύκολα ορατός στους άλλους. Άναψε τα μεσαία φώτα αλλά μην ανάβεις τα μεγάλα, καθώς αντανακλούν τις υγρές επιφάνειες και επιδεινώνουν την ορατότητα.

5 Δημιούργησε εξαερισμό

Για να αποφύγεις τα παράθυρα που θαμπώνουν, είναι απαραίτητο να δημιουργήσεις εξαερισμό. Τα παράθυρα γενικά θολώνουν όταν βρέχει επειδή το επίπεδο υγρασίας έξω είναι υψηλότερο από ότι μέσα στο αυτοκίνητο. Δοκίμασε να ανοίξεις λίγο τα παράθυρα και περίμενε να ξεκινήσεις έως ότου το παρμπρίζ καθαρίσει.

Δες κι αυτό: Κινητό και οδήγηση δεν πάνε μαζί!

Εικόνα
istockphoto

 

6 Μην αμελείς το σέρβις του αυτοκινήτου σου

Η βροχή και η υγρασία αυξάνουν τις πιθανότητες βλάβης στο όχημα, τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά μέρη είναι πιο ευαίσθητα, ειδικά των παλαιότερων αυτοκινήτων. Έλεγχε περιοδικά τους υαλοκαθαριστήρες για να είσαι σίγουρος ότι είναι σε κατάσταση λειτουργίας. Εάν οι υαλοκαθαριστήρες δεν καθαρίζουν το νερό σωστά καλά δεν θα έχεις πλήρη ορατότητα, οπότε αντικατάστησέ τους. Ομοίως, τα ελαστικά πρέπει να τα ελέγχεις τακτικά, όπως την πίεση του αέρα, τη φθορά του πέλματος και την ευθυγράμμισή τους. Τα φθαρμένα ελαστικά είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για οδήγηση σε βρεγμένο οδόστρωμα και πρέπει να αντικατασταθούν το συντομότερο δυνατό.

7 Περίμενε

Εάν η βροχή μόλις άρχισε καλό είναι να περιμένεις, καθώς τα πρώτα 15 λεπτά είναι η πιο επικίνδυνη ώρα για οδήγηση. Κατά την έναρξη μιας βροχής, το νερό αναμιγνύεται με το λάδι που στάζει στο οδόστρωμα από άλλα οχήματα, κάνοντας τους δρόμους εξαιρετικά ολισθηρούς. Μετά από περίπου 15 λεπτά, η βροχή έχει ξεπλύνει αυτά τα έλαια.

Εάν είσαι ήδη καθ 'οδόν όταν ξεκινά η βροχή ή μία ξαφνική μπόρα ή καταιγίδα πρόσεχε πάρα πολύ την κίνηση των βαρέων οχημάτων, τα οποία λόγω του όγκου τους εκτοξεύουν μεγάλες ποσότητες νερού εμποδίζοντας την ορατότητά σου.

Μην διστάσεις να σταματήσεις σε κάποιο πάρκινγκ μέχρι η ορατότητα να αποκατασταθεί. Χρησιμοποίησε τα alarm εάν είσαι σταθμευμένος στην άκρη του δρόμου.

Δες κι αυτό: Πώς να οδηγούμε σωστά και με ασφάλεια

Αγαπημένο