ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

7 λόγοι για να συνεχίσεις να ονειροπολείς

Μάθε γιατί κάνει καλό να ταξιδεύεις νοητικά.
3
'
oniropolisi

Για ακόμα μια φορά, λοιπόν, οι φίλοι και οι συνάδελφοί σου βλέπουν το βλέμμα σου να χάνεται σε κόσμους μακρινούς και σε ρωτούν: «πού ταξιδεύεις;». Και εσύ, κάθε φορά που σε τσακώνουν να το σκας με το μυαλό σου, νιώθεις άσχημα γι’ αυτό; Είναι πολύ πιθανό να ισχύει αυτό, αν κουβαλάς (κι εσύ) προκαταλήψεις από τα παιδικά σου χρόνια που έχουν προκύψει από τις επιπλήξεις γονιών και δασκάλων, που σου έβαζαν τις φωνές κάθε φορά που τολμούσες να αφαιρεθείς λίγο και να ταξιδέψεις σε κόσμους μαγικούς, κοιτώντας έξω από το παράθυρο. Κι έτσι κάπως κατέληξες να πιστεύεις ότι όσοι ονειροπολούν δεν έχουν συναίσθηση της πραγματικότητας, είναι ανώριμοι, αργόσχολοι, αντιπαραγωγικοί, ζουν στον κόσμο τους και δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στην επίτευξη των στόχων τους. 

Ε, λοιπόν, σου έχω νέα, με βάση τα οποία είναι βέβαιο ότι θα αναθεωρήσεις. Κι αυτό επειδή η επιστήμη το έψαξε εντατικά και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ονειροπόληση δεν αποτελεί απαραίτητα όχημα διαφυγής από μια ζωή που δε μας αρέσει. Είναι κάτι που πραγματικά έχει ανάγκη ο καθένας από εμάς, ανεξάρτητα με το πόσο ευχαριστημένος είναι από τη ζωή του. Γι’ αυτό σου παραθέτω όλες τις έρευνες που βρήκα, οι οποίες αποδεικνύουν ότι το να ξεγλιστράς από το παρόν κι από ένα αδιάφορο, άχαρο ή πιεστικό περιβάλλον, πρόσκαιρα και στοχευμένα, δεν είναι καθόλου αντιπαραγωγικό, όπως κάποιοι νομίζουν. Αντίθετα, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά αναζωογονητικό για τον νου σου. 

Ορίστε, λοιπόν, 7 λόγοι, για να συνεχίσεις να ονειροπολείς χωρίς τύψεις

Ενισχύεται ο βαθμός συγκέντρωσης

Είναι κάτι που αγαπούν να κάνουν τα παιδιά, όχι όμως και οι ενήλικες. Η ονειροπόληση αποτελεί απαραίτητο στάδιο της μάθησης, επισημαίνουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου British Columbia. 

Μπορεί εσύ να αισθάνεσαι άσχημα, επειδή ο νους σου φεύγει κάπου μακριά, όμως στην πραγματικότητα, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες σκέψεις - μέσα από τη διαδικασία της ονειροπόλησης - μπορείς ενισχύσεις τη διάρκεια της προσοχής και της συγκέντρωσής σου. 

Γεννάς ιδέες

Άφησε τη φαντασία σου να καλπάσει και θα δεις ότι νέες ιδέες θα αναδυθούν ξαφνικά στο μυαλό σου. Αυτό δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου της Santa Barbara στην Καλιφόρνια. Όταν ονειροπολείς, το μυαλό σου είναι πιο πιθανό να γεννήσει ιδέες και να βρεις λύσεις, που, αν καθόσουν συνειδητά να σκεφτείς, πιθανόν να μην είχες αυτό το αποτέλεσμα. Επιπλέον, η ονειροπόληση μπορεί να δώσει ώθηση στην έμπνευσή σου, ιδιαίτερα αν έχεις ένα επάγγελμα που έχει ανάγκη από κάτι τέτοιο. Μην ξεχνάς ότι, για να είναι κάποιος δημιουργικός, χρειάζεται να δραπετεύει από τη ρουτίνα. 

 Η ονειροπόληση μπορεί να ενισχύσει την συγκέντρωσή σου και να δώσει ώθηση στην έμπνευσή σου. 

Βελτιώνει τη μνήμη σου

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουισκόνσιν-Μιλγουόκι των ΗΠΑ έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η περιπλάνηση του μυαλού - κατά τη διάρκεια μη απαιτητικών εργασιών - βελτιώνει τη λειτουργία της μνήμης και κάνει πολύ εύκολη την ανάκληση πληροφοριών, πράγμα που μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων σου. 

oniropolisi-giati-na-kaneis

Σε βοηθάει να βρεις λύσεις

Μπορεί να νομίζεις ότι το μυαλό σου βρίσκεται σε αδράνεια, όταν ταξιδεύεις νοητικά, όμως οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο British Columbia εξηγούν πως στην πραγματικότητα εκείνη την ώρα ο εγκέφαλος γίνεται πιο ικανός στο να λύνει προβλήματα. Όπως αναφέρουν, η λύση ενός προβλήματος μπορεί να αναδυθεί ακριβώς τη στιγμή που νομίζεις ότι το έχεις βγάλει από το μυαλό σου. Την ώρα δηλαδή που έχεις χαλαρώσει και σκέφτεσαι κάτι άλλο. Μην ξεχνάς ότι ο εγκέφαλός σου έχει την ικανότητα να επεξεργάζεται πολλές σκέψεις ταυτόχρονα.

Αποχαιρετάς το στρες

‘Οσο ο νους σου ταξιδεύει, το σώμα χαλαρώνει και ρίχνει σε χαμηλά επίπεδα το στρες και την αρτηριακή πίεση. Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα ερευνών από το Anti-Stress Center και την Menninger Clinic. Η ονειροπόληση, επομένως, μπορεί να αποτελέσει μια καλή τεχνική αποφόρτισης από τη συσσωρευμένη ένταση της μέρας.

Σου δίνει κίνητρα

Η ζωή στα όνειρα είναι πολύ καλύτερη. Θα συμφωνήσω μαζί σου. Όμως μερικές φορές χρειαζόμαστε τα όνειρα, για να μας δώσουν την ώθηση να επιστρατεύσουμε την επιτροπή βελτίωσης και στην αληθινή ζωή. Οι ενδοσκοπήσεις αυτού του είδους σε βοηθούν να αποκτήσεις κίνητρα, να μειώσεις τις ανησυχίες σου και να βελτιώσεις τη ζωή σου γενικότερα, πράγμα που επιβεβαιώνει και έρευνα του περιοδικού Perspectives on Psychological Science.

Ξυπνά τον καλό σου εαυτό

Πρόσφατη έρευνα του Psychological Bulletin έδειξε ότι η ονειροπόληση μπορεί να προάγει την ενσυναίσθηση. Την ικανότητα δηλαδή να μπορείς να μπαίνεις στη θέση του άλλου και να κατανοείς τη συμπεριφορά του, αλλά και να του παρέχεις υποστήριξη. Με λίγα και απλά λόγια, η ονειροπόληση μπορεί να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. 

Και επειδή είμαι σίγουρη ότι σε έπεισα για την αξία της ονειροπόλησης, θα σου επιτρέψω να πάρεις το βλέμμα σου από τη μικρή ή μεγάλη οθόνη που έχεις μπροστά σου και να το αφήσεις να περιπλανηθεί όπου, όπως και για όσο θέλεις!

Αγαπημένο