ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

19+1 διορθώσεις στις πιο συνηθισμένες καθημερινές συνήθειες

Γιατί πάντα το καλό μπορεί να γίνει καλύτερο αρκεί να ξέρεις το πώς και το γιατί
4
'
sinithia

Υπάρχουν πολλά πράγματα που κάνεις μέσα στη μέρα, τα οποία θεωρείς σωστά για την υγεία σου. Κι όμως, οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά. Πράγμα που σημαίνει ότι κάτι που επαναλαμβάνεις καθημερινά ως σωστή συνήθεια μπορεί να γίνεται εν μέρει λάθος. Κι όμως. 

Στην εκπνοή του χρόνου, υπάρχει τρόπος να αναβαθμίσεις τις μικρές καθημερινές συνήθειες, εντοπίζοντας τα μικρά πιθανά λαθάκια. 

Σε ό,τι αφορά τις καθημερινές σου συνήθειες είμαστε βέβαιοι ότι έχεις τις καλύτερες προθέσεις. Να ξυπνήσεις και να κοιμηθείς στην ώρα σου, να ετοιμάσεις από την προηγούμενη την τσάντα σου για τη δουλειά, να αερίσεις το σπίτι, να πλύνεις τα δόντια σου, να μην παραλείψεις τα γεύματά σου και να πιεις την απαιτούμενη ποσότητα νερού. Μικρές, όμως, λεπτομέρειες που ίσως δεν προσέχεις ή δε γνωρίζεις μπορεί να σαμποτάρουν την προσπάθειά σου για έναν σωστό και υγιεινό τρόπο ζωής. 

Τι είναι όμως πιθανό να κάνεις λάθος στις γενικά σωστές συνήθειές σου και δεν το ξέρεις; 

Πατάς το ξυπνητήρι και ξανακοιμάσαι

Αυτός ο ενδιάμεσος ύπνος, που νομίζεις ότι ξεκλέβεις μέχρι να σηκωθείς, δεν είναι ό,τι καλύτερο για τον οργανισμό σου, σύμφωνα με τους ειδικούς του Weather.com. Είναι καλύτερα επομένως, όταν χτυπά το ξυπνητήρι, να ξυπνήσεις ακόμα κι αν δεν σηκωθείς αμέσως από το κρεβάτι αντί να το προγραμματίσεις να χτυπήσει δυο τρεις φορές. 

Aνοίγεις τα παράθυρα στο σπίτι

σε λάθος ώρα, όμως. Ο αερισμός του χώρου όπου ζεις και εργάζεσαι είναι απαραίτητος για να εξασφαλίσεις καθαρή ατμόσφαιρα. Όμως καλύτερα να το κάνεις πριν τις δέκα το πρωί ή μετά τις εννιά το βράδυ, καθώς τις ενδιάμεσες ώρες έχει διαπιστωθεί ότι είναι πιο επιβαρυμένη η ατμόσφαιρα από ρύπους και αλλεργιογόνα. 

Αλλά και όταν οδηγείς

Αν στο 6% του χρόνου οδήγησης έχουμε το παράθυρό μας κατεβασμένο, τότε δεχόμαστε σε αυτό το χρονικό διάστημα το 45% της βλαπτικής μόλυνσης που δεχόματε κατά μέσο όρο σε ένα 24ωρο. Αυτό υποστηρίζει έρευνα από το University of Southern California. Άνοιξε επομένως τα παράθυρα στην αρχή πριν ξεκινήσεις να οδηγείς, για να αεριστεί ο εσωτερικός χώρος του αυτοκινήτου και στη συνέχεια προτίμησε να οδηγείς με κλειστά παράθυρα, χρησιμοποιώντας το air condition, ιδιαίτερα αν οδηγείς στο κέντρο της πόλης όπου τα επίπεδα ρύπανσης είναι ανεβασμένα.   

Bουρτσίζεις τα δόντια σου αμέσως μόλις φας

Έτσι όμως βλάπτεις την αδαμαντίνη τους και συντελείς στην πιο γρήγορη διάβρωσή τους.. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν έχεις καταναλώσει όξινες τροφές όπως π.χ. πορτοκάλι ή τον χυμό του. Καλύτερα επομένως να περιμένεις 30 λεπτά μετά την κατανάλωση των γευμάτων πριν πλύνεις τα δόντια σου. 

Πίνεις νερό από μπουκάλι σου

Από οικολογικής άποψης είναι ό,τι καλύτερο. Γιατί συντελείς στη μείωση κατανάλωσης πλαστικού. Και έχοντας ένα μπουκάλι νερό μαζί σου διασφαλίζεις ότι θα καταναλώσεις μέσα στη μέρα την ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός σου για σωστή ενυδάτωση. Θα πρέπει όμως να φροντίζεις να καθαρίζεις μέρα παρά μέρα το μπουκάλι σου αλλιώς κινδυνεύεις από λοιμώξεις, σύμφωνα με τον παθολόγο του threated.com, Daniel Atkinson.

Βήχεις βάζοντας μπροστά το χέρι σου

Σωστό μεν επειδή το χέρι σου εμποδίζει τη διασπορά μικροβίων, ιδιαίτερα αν βήχεις λόγω ίωσης ή κρυολογήματος. Αν όμως έχεις χρησιμοποιήσει την παλάμη σου και δεν πλύνεις αμέσως τα χέρια σου, θα συνεχίσεις να τα χρησιμοποιείς, να δίνεις αντικείμενα σε άλλους ή να τους χαιρετάς δια χειραψίας. Πράγμα που σημαίνει ότι η μεταδοτικότητα είναι δεδομένη. Καλύτερα επομένως να βήχεις κάπου στο μέσο του βραχίονα, δηλαδή στο μανίκι σου αντί στην παλάμη. 

Ακούς μουσική...

στο δρόμο. Το να ακούς μουσική είναι αναμφισβήτητα μια συνήθεια που τονώνει την ευεξία σου και σε χαλαρώνει. Ο δρόμος, όμως, την ώρα που περπατάς δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να το κάνεις. Κι αυτό επειδή δεν είναι διαθέσιμη η ακοή σου, ώστε να αντιληφθεί τα ερεθίσματα από το γύρω περιβάλλον π.χ. ένα μηχανάκι ή αυτοκίνητο, πράγμα που αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος. Μπορείς φυσικά να ακούς μουσική, αν πας για περπάτημα ή τρέξιμο σε εξωτερικό χώρο που προορίζεται για άθληση.  

Τεντώνεσαι στο γραφείο

Η πολύωρη ακινησία στη θέση του γραφείου είναι γνωστό ότι επιβαρύνει το μυικό σου σύστημα. Είναι φυσικό επομένως να επιδιώκεις να τεντώνεσαι στην καρέκλα σου για να ξεπιαστείς. Στην πραγματικότητα, το στρέτσινγκ αυτού του είδους δεν σου προσφέρει τίποτα. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να σηκωθείς από την καρέκλα και να περπατήσεις για λίγο. Θα πρέπει να επιδιώκεις να το κάνεις αυτό κάθε μισή με μία περίπου ώρα.

Πλένεις τα χέρια στη δουλειά 

Και πολύ καλά κάνεις. Επειδή το πλύσιμο των χεριών είναι ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους πρόληψης των ιώσεων. Αν όμως από την ώρα που θα πλύνεις τα χέρια μέχρι να επιστρέψεις στο γραφείο σου - για παράδειγμα, για να γευματίσεις - πιάσεις το πόμολο της πόρτας της τουαλέτας, τότε τα χέρια σου ουσιαστικά παύουν να θεωρούνται καθαρά. Μην ξεχνάς ότι το πόπολο είναι κάτι που το πιάνουν όλοι. Ο σωστό τρόπος, αφού πλύνεις τα χέρια σου, είναι να πιάσεις το πόμολο με ένα χαρτομάντιλο το οποίο μετά θα πετάξεις. 

Κρατάς ασφυκτικά γεμάτη τσάντα

Προφανώς επειδή παίρνεις μαζί σου φαγητό από το σπίτι για να γευματίσεις στο γραφείο, το laptop ή το organizer σου. Αυτό αποδεικνύει ότι είσαι μια οργανωτική προσωπικότητα. Θα πρέπει να θυμάσαι, όμως, ότι μια βαριά τσάντα - ιδιαίτερα αν κρεμιέται από τον ώμο σου - μπορεί να επιβαρύνει το μυοσκελετικό σου σύστημα, ιδιαίτερα αν διανύεις αποστάσεις καθημερινά μέχρι να φτάσεις στο γραφείο. Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη επιλογή για εσένα που κουβαλάς πολλά είναι το backpack. Μην ξεχνάς όμως να το φοράς πίσω στην πλάτη με περασμένα τα λουριά του κι από τους δύο σου ώμους για ισορροπημένη κατανομή του βάρους, κι όχι να το κρεμάς μόνο από τον έναν ώμο, αφού είναι λάθος.

Κάνεις διάγνωση μέσω internet

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το UK Digital Health Report, 1 στους 4 αναζητά διάγνωση και θεραπεία στο internet για συμπτώματα που αφορούν την υγεία του. Η έλλειψη χρόνου, χρημάτων αλλά και ο πιθανός φόβος μπορεί να αποτελούν μερικές από τις αιτίες αυτού του φαινομένου. Η αλήθεια όμως είναι ότι με αυτόν τον τρόπο αυξάνονται οι πιθανότητες για λάθος εκτιμήσεις, που τελικά μπορεί να απομακρύνουν από τη σωστή θεραπεία. Η πρώτη και βασική κίνηση επομένως για συμπτώματα που αφορούν την υγεία είναι η επίσκεψη στον γιατρό ή ειδικό κι όχι η αναζήτηση πληροφοριών στο Internet. 

Προσπαθείς να περιορίσεις το άγχος σου

Κάνοντας γυμναστική, χορό ή εφαρμόζοντας κάποια μορφή εναλλακτικής θεραπείας που αποφορτίζει από το στρες. Ή πηγαίνοντας έναν περίπατο με έναν φίλο ή τον σκύλο σου ή απλά μιλώντας στο τηλέφωνο με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Όλα αυτά είναι επιθυμητοί τρόποι για να κρατάς το στρες σε ελεγχόμενα επίπεδα. Όμως όταν φτάνει η στιγμή που μέσα στη μέρα θα στρεσαριστείς και μάλιστα πολύ, δε χρειάζεται να αγχωθείς υπερβαλικά για αυτό. Έρευνες της τελευταίας δεκαετίας έδειξαν ότι τελικά δεν είναι το στρες το ίδιο που μας προκαλεί κακό, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το αντιλαμβανόμαστε. Δηλαδή αυτό που είναι περισσότερο επιβαρυντικό είναι η ανησυχία για το στρες και όχι το ίδιο το στρες.  

Το στρες με λίγα λόγια σού κάνει περισσότερο κακό, αν πιστεύεις ότι σε βλάπτει. Αυτό υποστηρίζουν οι τελευταίες έρευνες. Στην πραγματικότητα, ίσως το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να επωφεληθείς από το στρες, όταν αυτό κάνει την επίσκεψή του, καθώς η πίεση του σε ωθεί να αναπτύξεις ταχύτητα και να γίνεις πιο αποδοτική ή δημιουργική. Μη το αφήνεις να σε ακινητοποιεί με λανθασμένες σκέψεις επομένως.

Έχεις αυξημένη κοινωνικότητα

Και μπράβο σου, επειδή αυτή σε προστατεύει από την κατάθλιψη και το Αλτσχάιμερ, όμως δεν αρκεί να διατηρείς απλά και μόνο επιφανειακές επαφές με φίλους ή γνωστούς. Αν δεν έχεις καλή σχέση με την οικογένειά σου και δυσκολεύεσαι να δεσμευτείς στην ερωτική σου σχέση, τότε δεν επωφελείσαι από τους στενούς δεσμούς με τους σημαντικούς άλλους. Κι όμως, οι υγιείς δεσμοί με τους σημαντικούς άλλους  είναι αυτοί που όπως δείχνουν οι τελευταίες έρευνες ενισχύουν την ευεξία, ευτυχία και μακροζωία των ανθρώπων. 

Φοράς χαμηλά παπούτσια

Πόσο χαμηλά όμως; Μπορεί να γλιτώνεις τη μέση σου από την επιβάρυνση που προκαλούν τα τακούνια, αλλά θα πρέπει να ξέρεις ότι τα φλατ παπούτσια δε θεωρούνται το ιδανικό υπόδημα για το μυοσκελετικό σου σύστημα. Ιδανικά για τη μέση θεωρούνται τα μαλακά παπούτσια με χαμηλό τακούνι 2-3 πόντων.  

Προτιμάς το laptop από τον σταθερό υπολογιστή για να δουλέψεις

Κι όμως, ο δεύτερος είναι προτιμότερος. Επειδή σε υποχρεώνει να καθίσεις σε καρέκλα και να προσέξεις τη στάση σου. Αντιθετα, αν δουλέψεις στο laptop, ακόμα κι αν το έχεις ακουμπισμένο σε επίπεδη επιφάνεια όπως ένα γραφείο, είναι πιο πιθανό να σκύβεις το κεφάλι σου περισσότερο προς την οθόνη. Είναι πιο πιθανό επίσης να δουλέψεις με αυτό, ενώ είσαι ξαπλωμένος ή ξαπλωμένη στον καναπέ, πράγμα που είναι επίσης επιβαρυντικό για τη μέση σου. 

Προτιμάς το ψήσιμο στο μαγείρεμα

Το οποίο σαφώς είναι πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος από το τηγάνισμα. Όμως, αν προτιμάς να ψήνεις κρέας στα κάρβουνα, θα πρέπει να ξέρεις ότι σε αυτή την περίπτωση τα ψητά σου δε θεωρούνται υγιεινά, καθώς επιβαρύνονται από τις καρκινογόνες ουσίες του καπνού, επισημαίνει το Ohio State University. Παρόλα αυτά έχει να σου συστήσει κάποιες κινήσεις για να απολαύσεις ένα πιο υγιεινό BBQ. Να φροντίζεις να ξεπαγώνεις το κρέας που πρόκειται να ψήσεις, να το κόβεις σε μικρά κομμάτια, ώστε να είναι πιο μειωμένος ο χρόνος ψησίματος και να χρησιμοποιείς λεμόνι. Επίσης, βοηθάει να έχεις μαρινάρει το κρέας πριν το ψήσεις. 

Φυσάς δυνατά τη μύτη σου

Παρόλο που ο καθαρισμός της μύτης είναι αναγκαίος την περίοδο που έχεις συνάχι, το να φυσάς πολύ δυνατά τη μύτη είναι λάθος, επειδή μπορεί να σπάσει κάποιο αγγείο μέσα στη ρινική κοιλότητα, να τραυματιστούν τα αυτιά ή ακόμα και να ασκήσεις περιττή πίεση στα μάτια. Το ντους, και ιδιαίτερα το λούσιμο του κεφαλιού με ζεστό νερό, και η χρήση φυσιολογικού ορού σε κάθε περίπτωση διευκολύνουν στην αποσυμφόρηση της μύτης με πιο ήπιο τρόπο από το να φυσάς με όλη σου τη δύναμη. 

Φιλάς τους ... πάντες 

Καλή η κοινωνικότητα, δε λέμε, όμως ιδιαίτερα την περίοδο έξαρσης των ιώσεων, το να φιλάς τους άλλους στο μάγουλο δεν είναι ό,τι καλύτερο, καθώς αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης μικροβίων. Είναι προτιμότερο επομένως να περιορίσεις αυτού του είδους τον χαιρετισμό στο στενό σου κύκλο.

Κοιμάσαι πάντα στην ώρα σου

Σωστή συνήθεια, επειδή αποτελεί έναν από τους βασικούς κανόνες υγιεινής του ύπνου. Να κοιμάσαι και να ξυπνάς την ίδια ώρα. Αν όμως πέφτεις στο κρεβάτι πάντα σε συγκεκριμένη ώρα και δε νυστάζεις, είναι πιθανό να καθυστερήσει η έλευση του ύπνου. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να κοιμάσαι όταν νυστάζεις ή να επιλέξεις μια ώρα ύπνου που συμπίπτει με τη χρονική περίοδο που είναι πιο πιθανό να νιώθεις νύστα. Με λίγα λόγια, μην πας για ύπνο στις δέκα, αν δε νυστάζεις, ενώ είναι πιο πιθανό να νυστάζεις στις έντεκα, οπότε και θα αποκοιμηθείς πιο γρήγορα. 

Πας για σκι

Μπορεί το σλάλομ στις βουνοκορφές να μοιάζει με την ιδανική μορφή άσκησης και ό,τι καλύτερο για την ευεξία σου. Υπάρχουν όμως δύο προβλήματα. Αν ξεχάσεις να βάλεις αντηλιακό στο πρόσωπό σου, κινδυνεύεις να καείς, αφού οι ηλιακές ακτίνες που αντανακλούν στο χιόνι μπορούν να προκαλέσουν έγκαυμα, ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα. Επίσης, αν δεν είσαι αρκετά γυμνασμένος, κινδυνεύεις να πιαστείς ή να τραυματιστείς. Το σκι είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό σπορ, οπότε σκέψου αν είναι για εσένα, ιδιαίτερα αν είσαι αγύμναστος και αρχάριος. 



 
Αγαπημένο