ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Υπνική άπνοια: H επικίνδυνη διαταραχή ύπνου που αφορά 1 στους 2 άνδρες

Γιατί το θορυβώδες ροχαλητό αρκεί να σε βάλει σε υποψίες για να το ψάξεις.
3
'

To 50% των ανδρών (ένας στους δυο) στην Ελλάδα πάσχει από το Σύνδρομο Άπνοιας Ύπνου, σύμφωνα με στοιχεία επιστημονικής μελέτης που παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια της έβδομης Διαδικτυακής Διάλεξης του ΣΤ’ Κύκλου Διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Που οφείλεται η αλματώδης αύξηση

Η αύξηση, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι αλματώδης καθώς το 2008 μόλις το 3-7% των ανδρών και μόλις το 2-5% των γυναικών έπασχε από το σύνδρομο, ενώ το 2019 τα ποσοστά άγγιξαν το 50% των ανδρών και το 18% των γυναικών.

«Η αλματώδης αυτή αύξηση θα πάρει μορφή πανδημίας στους άνδρες ηλικίας 40 με 60 χρόνων, μέχρι το 2050 καθώς σχετίζεται με την αύξηση της παχυσαρκίας και όχι μόνο» ανέφερε η  Αναστασία Αμφιλοχίου, Πνευμονολόγος, Διευθύντρια Μονάδας Μελέτης Ύπνου στο Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο, που ανέπτυξε το θέμα του Συνδρόμου Άπνοιας Ύπνου. Το θορυβώδες ροχαλητό μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα του συνδρόμο. Η γιατρός όμως εξηγεί ότι το σύνδρομο άπνοιας-υπόπνοιας στον ύπνο χαρακτηρίζεται κυρίως από:

- Επαναλαμβανόμενα επεισόδια διαταραχής της αναπνοής, διακοπές αναπνοής

-Μειωμένη οξυγόνωση

-Διαταραχή της αρχιτεκτονικής του ύπνου αφού σημειώνονται συνεχείς αφυπνίσεις, κυρίως μη αντιληπτές από τους ασθενείς

Γιατί είναι επικίνδυνο  το σύνδρομο υπνικής άπνοιας

Το σύνδρομο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους πάσχοντες αν δεν αντιμετωπιστεί καθώς οι επιπλοκές που προκαλεί είναι πολύ σημαντικές για την υγεία και τη ζωή τους» σύμφωνα με την κα Αμφιλοχίου. Πιο συγκεκριμένα ένα άτομο που παρουσιάζει υπνική άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να έχει:

-Πιο αυξημένο κίνδυνο να εμπλακεί σε τροχαία

-Προβλήματα προσοχής-συγκέντρωσης, μνήμης

-Μειωμένη κρίση για αποφάσεις

-Δυσκολία στην εκτέλεση λειτουργιών

-Διαταραχή του επιπέδου ενεργότητας και χειρωνακτικής επιδεξιότητας καθώς και οπτικοκινητικής δεξιότητας

-Δυσκολία στη ροής προφορικού λόγου

-Καρδιαγγειακά νοσήματα (αρτηριακή υπέρταση, στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικά επεισόδιά, πνευμονική υπέρταση, αρρυθμία, σακχαρώδη διαβήτη).

Ποια είναι τα συμπτώματα στον ύπνο

Τα βασικά συμπτώματα, όπως έχουν καταγραφεί, στον ύπνο είναι: ροχαλητό, αίσθημα πνιγμονής, νυκτουρία, εφιάλτες, αφυπνίσεις, τινάγματα, υπερβολική εφίδρωση. Aξίζει να τονίσουμε ότι οι γυναίκες είναι συχνά αυτές που παραπέμπουν τους συντρόφους τους να επικεφτούν το ειδικό λόγω του έντονου ροχαλητού τους στον ύπνο που αφήνει τις ίδιες αϋπνες.

Μήπως σε ενδιαφέρει κι αυτό: Τελικά έχεις ή δεν έχει αϋπνία;

Τα πιθανά συμπτώματα όταν είσαι ξύπνιος

Κατά τη διάρκεια της ημέρας κάποιος που πάσχει από υπνική άπνοια μπορεί να έχει πονοκέφαλο, υπνηλία, χρόνια κόπωση, να αισθάνεσαι ότι ο ύπνος του δεν είναι αναζωογονητικός, να έχει γνωσιακές διαταραχές, κατάθλιψη, σεξουαλικές διαταραχές ακόμα και μεταβολές στον χαρακτήρα.

Διάβασε επίσης: τα μυστικά του αναζωογονητικού ύπνου

Ποιοι έχουν προδιάθεση

Οι παχύσαρκοι, οι άνδρες, οι καπνιστές. Επίσης προδιαθεσικοί παράγοντες θεωρούνται το αλκοόλ και τα ηρεμιστικά.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται με φυσική εξέταση και τη χρήση της πολυπνογραφίας, (ταυτόχρονη καταγραφή και συνδυασμένη ανάλυση διαφόρων παραμέτρων κατά τη διάρκεια του ύπνου).

Η εξέταση, προηγμένης τεχνολογίας πραγματοποιείται σε ειδικό Τμήμα  Νοσοκομείου -Μονάδα Μελέτης Ύπνου- από Εξειδικευμένο Νοσηλευτικό και Ιατρικό προσωπικό.

Μετά την εξέταση γίνεται η αξιολόγηση της βαρύτητας του συνδρόμου σε: Ήπιο (5-14,9 επεισόδια/ώρα ύπνου), Μέτριο (15-29,9 επεισόδια / ώρα ύπνου), Σοβαρό ( >30 επεισόδια / ώρα ύπνου).

Ποια είναι η θεραπεία του Συνδρόμου Υπνικής Άπνοιας

Το σύνδρομο υπνικής άπνοιας μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με αλλαγές στον τρόπο ζωής είτε με θεραπευτικά μέτρα δεύτερης γραμμής που περιλαμβάνουν συγκεκριμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις για τις οποίες περισσότερα μπορείς να μάθεις εδώ.

Αγαπημένο