ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τι συμβαίνει στο σώμα σου αν κοιμάσαι λιγότερο από 6 ώρες κάθε βράδυ

Οι αρνητικές επιπτώσεις που χρειάζεται να ξέρεις.
3
'
sleep deprivation shutterstock

Γνωρίζουμε ότι καλό είναι να κοιμόμαστε 8 συνεχόμενες ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Φυσικά, στον κανόνα αυτόν υπάρχουν εξαιρέσεις, καθώς μπορεί κάποιοι να κοιμούνται λιγότερο και να είναι μια χαρά ή να χρειάζονται περισσότερο από 8 ώρες για να ξεκουραστούν. Γενικά όμως, και με βάση τις στατιστικές που ισχύουν για την πλειοψηφία, γνωρίζουμε ότι το 8ωρο βραδινού ύπνου είναι αυτό που ενδείκνυται, για να διασφαλίσουμε όχι μόνο επαρκή ξεκούραση και αναζωογόνηση αλλά και καλή υγεία.

Συνήθως βέβαια ο τρόπος ζωής δεν μας επιτρέπει να συμπληρώνουμε το πολύτιμο αυτό 8ωρο ύπνου.  Διάβασε επίσης: 5 σημάδια ότι δεν κοιμάσαι καλά. 

Δυστυχώς μάλιστα φαίνεται ότι οι περισσότεροι υποτιμούν τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της ανερπάρκειας στην υγεία τους. Ποια ακριβώς όμως είναι αυτή η επιβάρυνση; Σου έχουμε τις πληροφορίες από έρευνες που έχουν δημοσιευθεί στο National Library of Medicine (NIH), που χρειάζεται να ξέρεις αν κοιμάσαι συχνά ή σχεδόν καθημερινά λιγότερο από 8 ώρες.

Τι συμβαίνει λοιπόν στο σώμα σου αν κοιμάσαι λιγότερο από 6 ώρες καθημερινά:

 

Κινδυνεύεις από καρδιαγγειακά προβλήματα και εγκεφαλικό

Μετανάλυση 15 ερευνών για τον ύπνο που δημοσιεύθηκε στο NIH έδειξε ότι όσοι δεν κοιμούνται επαρκώς κινδυνεύουν περισσότερο από έμφραγμα και εγκεφαλικό από εκείνους που κοιμούνται 7-8 ώρες.

Αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης Διαβήτη Τύπου 2

Αυτοί που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες την ημέρα φαίνεται ότι έχουν πιο αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης Διαβήτη Τύπου 2.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο NHI, άτομα που κοιμήθηκαν μόνο 4 ώρες επί 6 συνεχόμενα βράδια ανέπτυξαν συμπτώματα προδιαβήτη. Τα συμπτώματα υποχώρησαν όμως αμέσως, όταν ακολούθησε μια εβδομάδα επαρκούς ύπνου.

Μπορεί να έχεις κατάθλιψη

90% των ατόμων με κατάθλιψη αναφέρουν ότι δεν κοιμούνται καλά. Η αϋπνία αλλά και άλλες  διαταραχές ύπνου είναι γνωστό ότι συνδέονται με την κατάθλιψη. Και αντίστροφα, σύμφωνα με το American National Health and Nutrition Examination Survey,όσοι έχουν διαταραχές ύπνου έχουν πιο αυξημένες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη.

Πέφτει το ανοσοποιητικό σου

Αν έχεις κρυολογήσει, βεβαιώσου ότι διασφαλίζεις το οκτάωρο ύπνου κάθε βράδυ. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ΝΗΙ βρήκε ότι όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο από 7 ώρες ήταν 3 φορές πιο πιθανό να κρυολογήσουν από εκείνους συμπλήρωναν 8 ώρες ύπνου.

Αυξάνονται οι πιθανότητες εκλήλωσης φλεγμονής του εντέρου

Εκτός από τη συγκεκριμένη συσχέτιση που επιβεβαιώνουν αρκετές έρευνες, μία συγκεκριμένα έρευνα έδειξε ότι ασθενείς με νόσο του Crohn που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες ύπνου  είχαν μεγαλύτερο ποσοστό υποτροπών.  

 

Αγαπημένο