ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς με υπέρταση που νοσούν με COVID-19

Οδηγίες των διεθνών εταιρειών υπέρτασης για τη σχέση αρτηριακής υπέρτασης και COVID-19. Πότε πρέπει να διακόπτεται η θεραπεία με αντιϋπερτασικά.
3
'
υπέρταση shutterstock

Λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19, διαπιστώθηκε ότι ο ιός SARS-CoV-2 δεν προκαλεί μόνο ιογενή πνευμονία αλλά επηρεάζει ποικιλοτρόπως και το καρδιαγγειακό σύστημα. Αρκετές μελέτες στην αρχή της πανδημίας υποστήριξαν ότι η Αρτηριακή Υπέρταση και η θεραπεία της με αναστολείς του συστήματος ρενίνης αγγειοτενσίνης αλδοστερόνης, σχετίζονταν με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης, σοβαρών επιπλοκών και θανάτου από COVID-19. Ποιες είναι οι οδηγίες, από δηλώσεις και ανασκοπήσεις διεθνών ιατρικών εταιρειών όπως της Ευρωπαϊκής Καρδιολογική Εταιρείας, της Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης και της Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, αναφορικά με τη σχέση της Αρτηριακής Υπέρτασης και των θεραπειών της με τον κίνδυνο λοίμωξης και την έκβαση από COVID-19;

Τι έχουν δείξει οι έρευνες για την αρτηριακή υπέρταση και την COVID-19

Σε αρχικές αναφορές από την Κίνα παρατηρήθηκε ότι η Αρτηριακή Υπέρταση αποτελούσε μία από τις πιο συχνές συν-νοσηρότητες των ασθενών με COVID-19 και σχετιζόταν με την ανάγκη αναπνευστικής υποστήριξης των ασθενών λόγω σοβαρών αναπνευστικών επιπλοκών της λοίμωξης. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ανάλυση των μελετών έδειξε ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας εκδήλωσης σοβαρών επιπλοκών και θανάτου σε ασθενείς με COVID-19 ήταν η μεγάλη ηλικία, στην οποία είναι γνωστό ότι ο επιπολασμός της Αρτηριακής Υπέρτασης είναι πολύ υψηλός (50-80%). Συνεπώς, η αναφερόμενη συσχέτιση μεταξύ της Αρτηριακής Υπέρτασης και του κινδύνου σοβαρών επιπλοκών ή θανάτου από COVID-19 οφειλόταν στην μη στατιστική προσαρμογή των μοντέλων για την ηλικία και άλλους συγχυτικούς παράγοντες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν ότι η Αρτηριακή Υπέρταση αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση σοβαρών επιπλοκών ή θανάτου από COVID-19 λοίμωξη.

Επηρεάζουν αρνητικά τα αντιϋπερτασικά;

Οι αντιϋπερτασική θεραπεία με αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης και αποκλειστές των υποδοχέων αγγειοτενσίνης αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την αντιμετώπιση της Αρτηριακής Υπέρτασης σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Ωστόσο, εκφράστηκε έντονη ανησυχία ότι η θεραπεία αυτή ενδεχομένως αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης ή ανάπτυξης σοβαρών επιπλοκών από COVID-19 λοίμωξη. Η άποψη αυτή βασίζεται στην υπόθεση ότι η χορήγηση των φαρμάκων αυτών αυξάνει τη συγκέντρωση του μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτενσίνης 2 στον πνεύμονα, το οποίο αποτελεί υποδοχέα για την πρωτείνη S του SARS-COV-2 και διευκολύνει την είσοδο του ιού στα κύτταρα, την λοίμωξη από COVID-19 και επηρεάζει την έκβαση της νόσου. Ωστόσο, η σχέση αυτή δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένη. Επιπλέον, πλήθος μελετών παρατήρησης απέτυχαν να αποδείξουν ότι η χορήγηση αντιϋπερτασική θεραπεία με αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης και αποκλειστές των υποδοχέων αγγειοτενσίνης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης, σοβαρών επιπλοκών και θανάτου από COVID-19. Μάλιστα, σε μελέτη σε διαβητικούς ασθενείς φάνηκε ότι τα φάρμακα αυτά είχαν ευεργετική δράση στην έκβαση των ασθενών με COVID-19. Σε κάποια πειραματικά μοντέλα με λοίμωξη από ιούς της γρίπης ή κορονοϊούς διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση τους παρείχαν προστατευτική δράση στην πνευμονική βλάβη που προκαλούσαν οι ιοί.

Συμπερασματικά, δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν ότι η θεραπεία με αντιϋπερτασική θεραπεία με αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης και αποκλειστές των υποδοχέων αγγειοτενσίνης αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης σοβαρών επιπλοκών από COVID-19. Η φαρμακευτική αγωγή επομένως με την προαναφερθέντα θεραπεία δεν πρέπει να διακόπτεται σε ασθενείς με COVID-19, αλλά να συνεχίζεται στις περιπτώσεις που υπάρχει ένδειξη σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. 

Πότε πρέπει να διακόπτεται η θεραπεία

Σύμφωνα με τις οδηγίες των διεθνών ιατρικών εταιρειών που αναφέρονται στην αρχή του άρθρου η αντιϋπερτασική θεραπεία πρέπει να διακόπτεται σε ασθενείς με αρτηριακή υπόταση ή οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Διάβασε επίσης: πόσο διαρκεί η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια COVID-19 και Οι απαντήσεις του λοιμωξιολόγου Παναγιώτη Γαργαλιάνου για το νέο φάρμακο για την COVID-19.

Αγαπημένο