ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τι είναι η υπερέμεση κύηση από την οποία ταλαιπωρήθηκε η Μαρία Ηλιάκη και πως μπορείς να την αντιμετωπίσεις

Η πρόσφατη ανάρτηση της Μαρίας Ηλιάκη στο instagram, αποκάλυψε πως πέρυσι τέτοιον καιρό νοσηλευόταν με υπερέμεση κύησης. Ρωτήσαμε τον γυναικολόγο - μαιευτήρα Σπύρο Γράψα τί είναι η υπερέμεση κύηση, πού οφείλεται, πως αντιμετωπίζεται και το κυριότερο: πότε σταματάει!
3
'
γυναίκα έγκυος με υπερέμεση κύηση istockphoto

Είναι είσαι έγκυος και λόγω εμετών δεν μπορείς να κρατήσεις τροφές ή υγρά, ενδέχεται να έχεις υπερέμεση κύηση. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ), και να προκαλέσει ηπατική και νεφρική βλάβη.

Τι είναι η υπερέμεση κύηση;

Η υπερέμεση κύηση (Hyperemesis Gravidarum) χαρακτηρίζεται από επίμονη και σοβαρή ναυτία και εμέτους κατά τη διάρκεια της κύησης που οδηγούν σε αφυδάτωση, απώλεια ηλεκτρολυτών, διατροφική ανεπάρκεια, απώλεια βάρους και κέτωση. Επηρεάζει το 1% των γυναικών στην εγκυμοσύνη και είναι πολύ εξουθενωτική. Ξεκινά τις πρώτες 8 - 9 εβδομάδες, και συνήθως υποχωρεί μετά τις 14 εβδομάδες.

Μάθε ακόμη: 10 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για την παλίνδρομη κύηση

Που οφείλεται η υπερέμεση κύηση;

Αν και οι αιτίες είναι άγνωστες, υπάρχουν πολλές εξηγήσεις που δίνονται, όπως τα υψηλά επίπεδα της χοριακής γοναδοτροφίνης (hCG) και της οιστραδιόλης. Επιπλέον παράγοντες που οδηγούν σε υπερέμεση κύηση είναι:

  • Μικρή ηλικία της εγκύου
  • Κύηση θήλεως εμβρύου.
  • Χαμηλός ΔΜΣ
  • Πολύδυμη κύηση
  • Ιστορικό υπερέμεσης σε προηγούμενη κύηση
  • Ιστορικό ημικρανιών
  • Υπερθυρεοειδισμός
  • Γαστρεντερικές διαταραχές
  • Ίλιγγος
  • Σακχαρώδης διαβήτης προ κύησης

 

Τι μπορείς να κάνεις

1 Ξεκουράσου

Το μυστικό είναι η ξεκούραση! Η υπερέμεση κύηση είναι μια κατάσταση με συχνές περιόδους ανάρρωσης και υποτροπές. Ο πειρασμός όταν νιώθεις καλύτερα είναι να βιαστείς να προλάβεις τις δουλειές που δεν μπορούσες να κάνεις όταν ήσουν πολύ άρρωστη, αλλά αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος για να προκαλέσεις υποτροπή. Εάν είναι το πρώτο σου μωρό, απλά ξάπλωσε στον καναπέ προκειμένου να αποφύγεις να κάνεις εμετό. Εάν έχεις παιδιά, βασίσου στη βοήθεια συγγενών και φίλων καθώς και στον παιδικό σταθμό. Μην νιώθεις ενοχές επειδή χρειάζεσαι βοήθεια.

2 Απόφυγε ό,τι σου προκαλεί ναυτία

Πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι η αισθητηριακή διέγερση όπως οι θόρυβοι, οι κινούμενες οπτικές εικόνες, το έντονο φως, οι έντονες μυρωδιές, ακόμη και ο αέρας από ένα ανοιχτό παράθυρο όλα μπορούν να προκαλέσουν εμετό. Απόφυγε πάση θυσία ό,τι σου προκαλεί ναυτία. Η έντονη αποστροφή για διάφορα τρόφιμα και οι οσμές των τροφών είναι συχνές στις περισσότερες, αν όχι σε όλες τις γυναίκες που πάσχουν από υπερέμεση κύηση. Οι μυρωδιές του μαγειρέματος είναι συχνά αφόρητες, γι' αυτό απόφευγε το μαγείρεμα και έχε ενεργοποιημένο τον απορροφητήρα και τα παράθυρα ανοιχτά, όταν το φαγητό ετοιμάζεται στην κουζίνα. Αν κάνεις πολλούς εμετούς, μπορεί να προκληθεί βλάβη στο σμάλτο των δοντιών, λόγω των όξινων υγρών του στομάχου. Το ξέπλυμα του στόματος με μια κουταλιά μαγειρικής σόδας διαλυμένη σε ένα φλιτζάνι νερό, μπορεί να προστατέψει τα δόντια σου.

Διάβασε ακόμη: Να εμβολιαστείς αν πρόκειται να μείνεις ή είσαι έγκυος;

3 Ενυδατώσου!

Εάν δεν μπορείς να ανεχτείς τα ροφήματα, δοκίμασε να πιπιλίσεις παγάκια από χυμούς ή να πίνεις πολύ αργά με να καλαμάκι. Προτίμησε να πίνεις εμφιαλωμένο νερό, ίσως είναι πιο εύγευστο ή άοσμο από το νερό της βρύσης.

4 Πάρε πολυβιταμίνες

Εάν είχες ιστορικό υπερέμεσης κύησης η λήψη πολυβιταμινών την εποχή της σύλληψης μπορεί να προλάβει την εμφάνιση της υπερέμεσης κύησης. Επίσης η λήψη δισκίων πιπερόρριζας (ginger) θα σε βοηθήσει να αντιμερωπίσεις τη ναυτία.

Εικόνα
istockphoto


Εισαγωγή στο νοσοκομείο

Εάν τίποτα από αυτά δεν λειτουργήσει, τότε να είσαι προετοιμασμένη για εισαγωγή στο νοσοκομείο, μην προσπαθήσεις να το αντιμετωπίσεις μόνη σου όταν οι εμετοί είναι περισσότεροι από πέντε την ημέρα και έχεις χάσει βάρος. Στο νοσοκομείο η αντιμετώπιση είναι ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και βιταμινών, πιθανόν σίτιση εντερικά ή παρεντερικά, αντιεμετική θεραπεία. Επίσης, τα κορτικοστεροειδή αποτελούν θεραπεία τελευταίας γραμμής σε όσες δεν ανταποκρίνονται στα αντιεμετικά, και σε εκείνες που θα χρειαστούν εντερική/παρεντερική σίτιση λόγω μεγάλης απώλειας βάρους.

Διάβασε ακόμη: Εγκυμοσύνη: Ποια συμπτώματα δεν πρέπει να αγνοήσεις

Αγαπημένο