ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τι είναι η συγκαλυμμένη υπέρταση

Πότε χρειάζεται φάρμακα για την αντιμετώπιση της και με ποια νέα μέθοδο μπορείς να τα αποφύγεις.
3
'
υπέρταση shutterstock

Στη σύγχρονη διάγνωση της αρτηριακής υπέρτασης κεντρικό ρόλο παίζει η σωστή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης όχι μόνο στο ιατρείο αλλά και εκτός ιατρείου. Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης πρέπει να γίνονται και στο σπίτι ή με 24ωρη καταγραφή με ειδικές συσκευές.

Όπως εξηγεί ο Κυριάκος Δημητριάδης, Πρόεδρος ΟΕ Αρτηριακής Υπέρτασης Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Επιμελητής-Καρδιολόγος ένας σημαντικός αριθμός ασθενών έχουν "συγκαλυμμένη υπέρταση", δηλαδή φυσιολογικές τιμές στο ιατρείο και υψηλές τιμές κατά την καθημερινή τους δραστηριότητα.

Επιπροσθέτως ένα περίπου 7-10% των ασθενών με υψηλές τιμές αρτηριακής πίεσης στο ιατρείο έχουν φυσιολογικές τιμές στο σπίτι, εμφανίζουν δηλαδή "υπέρταση της λευκής μπλούζας".

Γι’ αυτό σε κάθε υπερτασικό ασθενή θα πρέπει να γίνεται μελέτη για παρουσία βλάβης σε όργανα-στόχους της υπέρτασης (καρδιά, εγκέφαλος, νεφροί, αγγεία, οφθαλμοί). Ιδιαίτερα κατά την πανδημία COVID-19 πρέπει να είμαστε ευαισθητοποιημένοι στην αναγνώριση και παρακολούθηση των ασθενών με αρτηριακή υπέρταση καθώς έχει παρατηρηθεί μείωση των επισκέψεων στα ιατρεία με ακόλουθη αύξηση των περιστατικών οξείας αύξησης της αρτηριακής πίεσης και απορρύθμισης της ελεγχόμενης αρτηριακής πίεσης η οποία μπορεί να συνοδεύεται με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Διάβασε ακόμα: Μετράς σωστά την πίεσή σου; 

Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι ενδέχεται να υπάρχει σύνδεση υπέρτασης και υπνικής άπνοιας οπότε θα πρέπει να υπάρχει διάγνωση μέσω μελέτης ύπνου.

Από την άλλη, ο Κωνσταντίνος Τσιούφης, Καθηγητής Καρδιολογίας στην Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική ΕΚΠΑ, ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΓΝΑ τονίζει ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι  αρτηριακή υπέρταση χαρακτηρίζεται ως «σιωπηλός δολοφόνος», γιατί συνήθως δεν έχει  συμπτωματολογία, αλλά εμφανίζεται με ένα ξαφνικό και μεγάλο σύμπτωμα, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο για παράδειγμα. Αν δεν υπήρχε η αρτηριακή υπέρταση ως ασθένεια θα είχαμε τα μισά ακριβώς αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Πότε έχεις υπέρταση;

Η Αρτηριακή πίεση πρέπει να είναι κάτω από 140mmHg η μεγάλη και κάτω από 90mmHg η μικρή. Ακόμα χαμηλότερη πρέπει να είναι αν ο ασθενής είναι κάτω από 65 χρόνων.

Προσοχή όμως: κακό κάνει όχι μόνο η υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά και η πολλή χαμηλή ειδικά σε άτομα που είναι κάτω από 65 ετών! 

Διάβασε κι αυτό: τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς με υπέρταση που νοσούν με COVID-19.

Τα νέα φάρμακα και η μέθοδος της Απονεύρωσης Νεφρού

Όταν η ρύθμιση της πίεσης δεν επιτυγχάνεται με υγιεινή διατροφή, τότε αξιοποιούμε τα αντιυπερτασικά φάρμακα. Η φαρμακευτική αγωγή δεν αντικαθιστά έναν υγιεινό τρόπο ζωής και την άσκηση, δρα συμπληρωματικά, πρέπει λοιπόν να προσέχουμε πολύ τον τρόπο ζωής μας και τη διατροφή μας.

Όπως επισημαίνει ο κος Τσιούφης, σήμερα έχει αλλάξει η στρατηγική της θεραπείας και χρησιμοποιούμε ένα φάρμακο που περιέχει 2-3 ουσίες για να διευκολύνουμε έτσι τη ζωή των ασθενών και να επιτυγχάνουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Σε περίπτωση τέλος που σε κάποιους ασθενείς δεν μπορούμε να ρυθμίσουμε την αρτηριακή πίεση με τα φάρμακα, υπάρχει η πρόταση της επεμβατικής αντιμετώπισης και συγκεκριμένα της Απονεύρωσης του Νεφρού, όπου με μια ημέρα εισαγωγής στο νοσοκομείο κάποιοι ασθενείς δεν θα χρειάζεται πλέον να πάρουν φάρμακα και ρυθμίζουν με αυτόν τον τρόπο την αρτηριακή τους πίεση.

Μπορεί να σε ενδιαφέρει κι αυτό: 5 ερωτήσεις στον Καρδιολόγο για το νέο φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια.

 

Αγαπημένο