ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τι αποκαλύπτει ο αριθμός των σεξουαλικών σου συντρόφων για τη σεξουαλική σου υγεία

Εσύ μπορεί ανοιχτά ή κρυφά να περηφανεύεσαι -είτε είσαι άνδρας είτε γυναίκα- για τον αριθμό των σεξουαλικών σου συντρόφων. Νέα έρευνα αποκαλύπτει, όμως, ότι ίσως χρειάζεται να ανησυχείς σχετικά με αυτό. 
5
'
σεξουαλική υγεία

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα υποστηρίζει ότι, αν ο αριθμός των σεξουαλικών σου συντρόφων πλησιάζει ή ξεπερνάει τον αριθμό 10, αυξάνεται η πιθανότητα να νοσήσεις από καρκίνο. 

Πρόκειται για ένα συμπέρασμα που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε άνδρες και γυναίκες, στους οποίους ο όρος μονογαμία πιθανόν δεν ταιριάζει. Υπάρχει πράγματι σοβαρός λόγος ανησυχίας; Είναι η μονογαμία η πιο ασφαλής επιλογή για σεξουαλική υγεία; Και τι μπορεί να κάνουν όλοι όσοι δεν την ασπάζονται ή θεωρούν ότι δεν τους ταιριάζει; 

Τι ακριβώς έδειξε η έρευνα; 

Στην έρευνα που διεξήχθη από το Anglia Ruskin University συμμετείχαν 5.722 άτομα ηλικίας από 50 χρονών και άνω από την Αγγλία. Οι επικεφαλής της έρευνας διαπίστωσαν μία συσχέτιση ανάμεσα στον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων και τη διάγνωση καρκίνου και στα δύο φύλα. 

Σε σχέση με τις γυναίκες που ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της ζωής τους είχαν έναν μόνο σεξουαλικό σύντροφο ή κανέναν, εκείνες που ανέφεραν στο σεξουαλικό τους ιστορικό 10 ή περισσότερους ερωτικούς συντρόφους, φάνηκε ότι είχαν 91% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο.

Οι άνδρες, από την άλλη, που δήλωσαν ότι είχαν σεξουαλικές συνευρέσεις με 10 ή παραπάνω ερωτικούς συντρόφους, είχαν 69% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο, ενώ όσοι είχαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους 2 έως 4 σεξουαλικούς συντρόφους, φάνηκε ότι είχαν 57% πιο αυξημένες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο σε σχέση με αυτούς που είχαν έναν μόνο ή κανέναν σεξουαλικό σύντροφο. 

Διάβασε ακόμα: Γιατί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες; 

Για ποιους καρκίνους μιλάμε, όμως;

Η έρευνα έδειξε ότι όλοι οι τύποι καρκίνου στην περίπτωση αυτή σχετίζονται με τον ιό HPV (ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων). Για τον HPV γνωρίζουμε ότι είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος αιτιολογικός παράγοντας για την πρόκληση καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι ο ιός σχετίζεται και με 5 άλλους καρκίνους: πρωκτού, αιδοίου, κόλπου, πέους και στοματοφάρυγγα. 

Κάτι άλλο που πρέπει να λάβουμε υπόψη επίσης είναι ότι σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις το 80% του πληθυσμού και των δύο φύλων εκτίθεται στον ιό κατά τη διάρκεια της ζωής του. Με απλή μαθηματική σκέψη, επομένως, είναι αυτονόητο ότι όσο περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους έχει κάποιος τόσο οι πιθανότητες μετάδοσης αυξάνονται και επομένως είναι πιο πιθανό να εμφανίσει τους σχετιζόμενους με τον ιό καρκίνους. Ισχύει, όμως, αυτή η απλή μαθηματική εξίσωση; Και αποτελεί έναν περιορισμό του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων ή η στροφή προς την αυστηρή μονογαμία αποτελεί μέτρο πρόληψης; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι και η εξήγηση πάνω σε αυτό ακολουθεί πιο κάτω.

Το σχόλιο του ειδικού που αντικρούει το συμπέρασμα της έρευνας

Όπως εξηγεί ο Παναγιώτης Θωμόπουλος, MD, MSc, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Υπεύθυνος του Τμήματος Εφαρμογών Laser κατώτερου γεννητικού συστήματος στο ΜΗΤΕΡΑ, το πόρισμα της έρευνας καταδεικνύει τη συσχέτιση του αριθμού, όμως δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη ως απόλυτη τιμή. Και συνεχίζει λέγοντας: 

«Ο αριθμός 10 δεν επιβεβαιώνει τον κίνδυνο παρά μόνο για τα άτομα που κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις. Είναι επίσης απλά ένα νούμερο που επιβεβαιώνει αυτό που ήδη γνωρίζουμε, ότι δηλαδή ο κίνδυνος μόλυνσης με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων αυξάνεται με τον αριθμό των συντρόφων που έρχεται σε επαφή χωρίς προφύλαξη το άτομο.

Διάβασε επίσης: Γιατί δεν πρέπει να καθυστερούμε την επίσκεψη στο κέντρο γονιμότητας - Ο ειδικός εξηγεί

Ο αληθινός βαθμός, εξάλλου, της έκθεσης σε σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα με βάση τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων μας είναι άλλος. Στην ουσία κάθε φορά που κάνουμε σεξ χωρίς προφυλακτικό με ένα νέο πρόσωπο είναι σαν να ερχόμαστε σε επαφή με όλους τους προηγούμενους ερωτικούς του συντρόφους. «Κληρονομούμε» δηλαδή το σεξουαλικό του ιστορικό. Ο κίνδυνος υπάρχει ακόμα κι αν ο αριθμός των σεξουαλικών μας συντρόφων είναι πολύ μικρότερος από τον αριθμό 10, και ακόμα κι αν είμαστε σε μονογαμική σχέση, δεδομένου ότι ποτέ δεν ξέρεις ποια είναι τα ακριβή όρια της μονογαμίας. Επομένως, ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι ο αριθμός των σεξουαλικών μας συντρόφων αλλά το σεξ χωρίς προφυλάξεις. 

Κάτι άλλο που χρειάζεται να λάβουμε υπόψη είναι την προστασία που εξασφαλίζει σήμερα το εμβόλιο HPV, που προστατεύει από 9 τύπους του ιού, επτά από τους οποίους θεωρούνται υψηλού κινδύνου και σχετίζονται με καρκινογένεση, καθώς απομονώνονται στους 9 από τους 10 καρκίνους που σχετίζονται με τον HPV.

Το εμβόλιο συστήνεται και καλύπτεται στην Ελλάδα από τα ταμεία για τον εμβολιασμό των κοριτσιών 11-18 χρόνων, ενώ σε 39 χώρες (μεταξύ των οποίων δεν είναι η χώρα μας) έχει εγκριθεί και καλύπτεται από τα ταμεία για τον εμβολιασμό και των αγοριών. 

Τελευταίες έρευνες πάντως δείχνουν ότι το εμβόλιο μπορεί να παρέχει προστασία και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς ακόμα και σε εκείνους που έχουν ήδη μολυνθεί από τον ιό. Για όλους αυτούς τους λόγους το CDC, Centers for Disease Control στις Η.Π.Α, συστήνει το εμβόλιο να γίνεται και σε άνδρες μέχρι τα 26 και σε γυναίκες μέχρι τα 45 έτη. 

Θέλω, επομένως, να τονίσω είναι ότι αυτό που χρειάζεται να μας απασχολεί, σε ό,τι αφορά την περιφρούρηση της υγείας μας με το σεξ δεν είναι ο αριθμός των ερωτικών συντρόφων και πόσω μάλλον η «δαιμονοποίηση» του αριθμού 10. Αυτό που μπορεί να μας παρέχει πραγματική ασφάλεια είναι το σεξ με προφυλάξεις και ο εμβολιασμός είτε είμαστε μονογαμικοί είτε όχι. Δεν πρέπει να αφήνουμε, λοιπόν, τίποτα στην τύχη».

Διάβασε επίσης: 7 έξυπνες ερωτήσεις για το εμβόλιο HPV

Αγαπημένο