ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τα 4 συμπληρώματα διατροφής που θεραπεύουν την ημικρανία 

Ο dr Μιχάλης Βικελής, Ειδικός Νευρολόγος, με εξειδίκευση στη διάγνωση και θεραπεία των κεφαλαλγιών, MSc in Headache Medicine, PhD, στο νέο του βιβλίο «Ημικρανία και άλλες κεφαλαλγίες» εξηγεί ποια είναι τα 4 συμπληρώματα διατροφής που θεραπεύουν την ημικρανία, τεκμηριωμένα από επιστημονικές έρευνες, τα οποία συνιστούν παγκόσμιες επιστομηνικές εταιρείες.
20.11.2021
3
'
γυναίκα με ημικρανία istockphoto

Στην εποχή μας, η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής με σκοπό τη διατήρηση καλής υγείας ή την πρόληψη ή ρύθμιση κάποιας ασθένειας αυξάνεται ραγδαία, χωρίς να είναι ακόμη πλήρως κατανοητό -σε πολλές περιπτώσεις- το σε ποιο βαθμό αυτά τα συμπληρώματα βοηθούν ή ποια επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν αυτή την πρακτική. Η ημικρανία δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Μάλιστα, καθώς πολλοί άνθρωποι με ημικρανία πιστεύουν πως η πάθηση τους αυτή δεν χρειάζεται μια «κανονική» φαρμακευτική αγωγή ή πως τα υπάρχοντα αντι-ημικρανικά φάρμακα μπορεί να έχουν σοβαρές επιπλοκές, ειδικά μακροπρόθεσμα, το ποσοστό των χρηστών συμπληρωμάτων διατροφής μεταξύ των ημικρανικών είναι πιθανότητα σημαντικά υψηλότερο από ότι σε άλλες ασθένειες. Επίσης, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο ασθενείς με ημικρανία που ακολουθούν κάποια ιατρική θεραπεία και παρακολούθηση, παράλληλα να χρησιμοποιούν και συμπληρώματα διατροφής, χωρίς να το αναφέρουν στο γιατρό τους, σαν να πρόκειται για κάτι κατακριτέο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απόκρυψη σημαντικών λεπτομερειών από το γιατρό.

Υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής με τεκμηριωμένη αντι-ημικρανική δράση και η χρήση τους, μεμονωμένα ή ως τμήμα μιας γενικότερης θεραπείας, σαφώς και πρέπει να εξετάζεται ως ενδεχόμενο και να συζητιέται με τους ασθενείς. Η τεκμηρίωση για χρήση στην προφυλακτική θεραπεία της ημικρανίας, είναι σύμφωνα με δημοσιευμένες ιατρικές έρευνες και με κατευθυντήριες οδηγίες επιστημονικών εταιρειών, όπως η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας (American Academy of Neurology), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Νευρολογικών Εταιρειών (European Federation of Neurological Societies) και η Καναδική Εταιρεία Κεφαλαλγίας (Canadian Headache Society).

Διάβασε ακόμη: Διάσειση: Ποια είναι τα συμπτώματα “κλειδιά” και η αντιμετώπιση

1 Βιταμίνη Β2

Εικόνα
βιταμίνη Β2 για την ημικρανία

Η βιταμίνη Β2, γνωστή και ως ριβοφλαβίνη, έχει σημαντικό ρόλο στις ενεργειακές διαδικασίες των κυττάρων μας. Σε μία ιατρική έρευνα, σε δόση 400mg την ημέρα και συγκρινόμενη με το εικονικό φάρμακο (placebo), η βιταμίνη Β2 μείωσε τις ημικρανικές κρίσεις κατά 2 το μήνα, μετά τρίμηνη χορήγηση. Στην ομάδα που λάμβανε βιταμίνη Β2, στο 56% των συμμετεχόντων οι ημέρες με ημικρανία μειώθηκαν κατά 50% ή και περισσότερο, σε σχέση με 19% στην ομάδα που λάμβανε εικονικό φάρμακο. Το αποτέλεσμα αυτό κρίνεται ως ιδιαίτερα θετικό, αλλά μια δεύτερη μελέτη, αν και όχι τόσο καλή ποιοτικά, απέτυχε να αναδείξει ανωτερότητα ενός συνδυασμού 400mg B2, 300mg μαγνησίου και 100mg του βοτάνου feverfew σε σύγκριση με 25mg B2.

Αξίζει να αναφερθεί πως κάποιες φυσικές μεταλλάξεις στο DNA των ανθρώπων, καθορίζουν και την ανταπόκριση τους στην ριβοφλαβίνη. Έτσι ενδέχεται σε κάποιους ημικρανικούς ασθενείς να μην παρατηρήσουμε θετική έκβαση με τη χορήγηση ριβοφλαβίνης και αυτό να οφείλεται σε αυτές ακριβώς τις μεταλλάξεις.

Οι διεθνείς επιστημονικές εταιρείες είναι κατά πλειονότητα θετικά διακείμενες στη χρήση Β2 στην προφυλακτική θεραπεία της ημικρανίας, καθώς η μεν Καναδική Εταιρεία Κεφαλαλγίας προτείνει τη χρήση 400mg B2 για την προφύλαξη της ημικρανίας, η δε Αμερικανική θεωρεί τη δόση αυτή πιθανότατα αποτελεσματική. 

2 Συνένζυμο Q10

Εικόνα
Q10 βιταμίνη συνένζυμο για την ημικρανία

 

Το συνένζυμο Q10 έχει ρόλο στην καλή λειτουργία των μι-τοχονδρίων, των «εργοστασίων παραγωγής ενέργειας» των κυττάρων μας. Η δράση του στην προφυλακτική θεραπεία της ημικρανίας έχει διερευνηθεί σε μία σχετικά καλής ποιότητας με-λέτη, όπου το Q10 σε δόση 100mg τρεις φορές την ημέρα μείωσε τις κρίσεις ημικρανίας οριακά, κατά λίγο περισσότερο από μία το μήνα, σε σχέση με το διάστημα πριν τη θεραπεία, ενώ όσοι λάμβαναν εικονικό φάρμακο δεν είδαν κάποια ουσιαστική μεταβολή στις κρίσεις ημικρανίας τους. Μείωση των ημερών με ημικρανία το μήνα κατά 50% ή και περισσότερο είχε σχεδόν το 48% όσων λάμβαναν Q10, σε σχέση με το 14% όσων λάμβαναν placebo.

Σε μία άλλη μελέτη, ελέγχθηκαν 1500 έφηβοι και ένας στους τρεις είχε χαμηλά επίπεδα Q10 στο αίμα. Η χορήγηση 1-3mg/kg την ημέρα μείωσε σημαντικά τη συχνότητα της ημικρανίας. Επειδή στην ιατρική όπως και στην επιστήμη της διατροφής, η παρουσία μετα-αναλύσεων παίζει σημαντικό ρόλο στο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, αξίζει να αναφέρουμε πως μια σημαντική μετα-ανάλυση που συμπεριέλαβε 5 κλινικές μελέτες, έδειξε πως το συνένζυμο Q10 στις ενδεδειγμένες ποσότητες, πράγματι μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην ημικρανία, τόσο ως προς την διάρκεια των κρίσεων, όσο και ως προς την συχνότητα σε εβδομαδιαία βάση.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η Καναδική Εταιρεία Κεφαλαλγίας προτείνει τη χρήση 100mg Q10 τρεις φορές την ημέρα, για την προφύλαξη της ημικρανίας. Επίσης, τόσο η Αμερικανική, όσο και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία καταγράφουν το Q10 ανάμεσα στις ουσίες με ενδεχόμενη αντι-ημικρανική δράση.

Δες ακόμη: Βότανα και συμπληρώματα διατροφής για την καταπολέμηση της κατάθλιψης

3 Μαγνήσιο

Εικόνα
istockphoto

 

Ίσως το συμπλήρωμα διατροφής για το οποίο έχει γίνει η περισσότερη συζήτηση για χρήση του στην προφύλαξη της ημικρανίας, το μαγνήσιο θεωρείται πως μπορεί να μειώσει τη νευρογενή φλεγμονή, ουσιαστικό στοιχείο των ημικρανικών κρίσεων, ενώ ενδεχομένως παίζει ρόλο και στη ρύθμιση και άλλων αγγειακών και νευρωνικών μηχανισμών.

Το μαγνήσιο έχει μελετηθεί σε δύο σχετικά καλής επιστημονικής ποιότητας μελέτες. Στη μία από αυτές, 600mg μαγνησίου (σε μορφή δικιτρικού μαγνησίου) συγκρίθηκαν με εικονικό φάρμακο (placebo). Μετά τρίμηνη χορήγηση, στην ομάδα που χορηγήθηκε μαγνήσιο οι κρίσεις μειώθηκαν κατά 1,5 κρίσεις τον μήνα σε σχέση με μείωση 0,5 στην ομάδα που έλαβε placebo. Μείωση των κρίσεων κατά 50% είδε ένας στους δύο που έλα-βαν μαγνήσιο και ένας στους τρεις που έλαβαν placebo. Σημαντικό είναι πως το μαγνήσιο, αν και συ-μπλήρωμα διατροφής και όχι φάρ-μακο, είχε παρενέργειες. Στη μελέτη αυτή, ένας στους 5 που έλαβαν μαγνήσιο παρουσίασε διάρροια, ενώ αρκετοί συμμετέχοντες είχαν γαστρικές ενοχλήσεις. Υπό αυτό το πρίσμα ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο διαδερ-μικό μαγνήσιο. Το διαδερμικό μαγνήσιο αποτελεί εναλλακτική του κλασικού μαγνησίου που λαμβάνεται από το στόμα και οδηγεί σε ταχύτερη αύξηση των κυτταρικών επιπέδων μαγνησίου, στερούμενο κάθε παρενέργειας επί του γαστρεντερικού συστήματος. Βρίσκεται σε διάφορα προϊόντα ως “Magnesium Oil” και αφορά στην ουσία εξαϋδρικό χλωριούχο μαγνήσιο.

Τα διάφορα προϊόντα μαγνησίου για διαδερμική χρήση χρησιμοποιούνται με τη μορφή ψεκασμών σε βασικές μυϊκές ομάδες και μετά το ελαφρύ μασάζ που ακολουθεί, το μαγνήσιο, που βρίσκεται σε ιοντική μορφή, διεισδύει στην κυκλοφορία του αίματος και στους μύες. Επιστημονικές αναφορές προτείνουν τη χρήση διαδερμικού μαγνησίου από ημικρανικούς ασθενείς στην περιοχή των ώμων και του αυχένα, δυο φορές την ημέρα.

Δες ακόμη: Tα 5 ηχηρά σημάδια που υποδηλώνουν έλλειψη μαγνησίου

Σε άλλη μελέτη, 243 mg μαγνησίου συγκρίθηκαν με εικονικό φάρμακο. Εδώ, το ποσοστό που είχε 50% μείωση των κρίσεων ήταν ένας στους 4, τόσο σε αυτούς που έλαβαν μαγνήσιο, όσο και σε αυτούς που έλαβαν placebo. Για τα αντικρουόμενα αυτά σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του μαγνησίου ευρήματα, έχει διατυπωθεί η εξήγηση πως το μαγνήσιο ίσως είναι ωφέλιμο μόνο σε όσους ημικρανικούς έχουν χαμηλά επίπεδα στον οργανισμό τους, κάτι όμως που δεν βρίσκει όλους τους ειδικούς σύμφωνους.

Ως εκ τούτου, η διενέργεια εξέτασης για τα επίπεδα μαγνησίου στο αίμα δεν είναι, για την ώρα, κάτι που πρέπει απαραίτητα να γίνεται πριν συσταθεί η χρήση συμπληρώματος μαγνησίου για την ημικρανία. Άλλωστε πρέπει να τονίσουμε πως η κλινική χρησιμότητα της εξέτασης «μαγνήσιο ορού» είναι για την εκτίμηση της υπομαγνησιαιμίας ή της υπερμαγνησιαιμίας και όχι για να πιστοποιήσει αν πράγματι κάποιος έχει φυσιολογικά επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό του. Πολύ απλά, δηλαδή, μπορεί κάποιος να εμφανίζει στην εξέταση φυσιολογικά επίπεδα μαγνησίου, όμως στην πραγματικότητα να έχει έλλειψη, η οποία δεν αντικατοπτρίζεται ακόμη στη συγκεκριμένη εξέταση αίματος. Με βάση τα παραπάνω, η Καναδική Εταιρεία Κεφαλαλγίας υποστηρίζει τη χρήση μαγνησίου για την ημικρανία, αν και δέχεται πως τα δεδομένα δεν είναι τόσο υψηλής επιστημονικής ποιότητας. Η κατάλληλη δόση φαίνεται πως είναι η σχετικά υψηλή δόση των 600mg την ημέρα. Οι Ευρωπαϊκές και οι Αμερικανικές οδηγίες θεωρούν πως το μαγνήσιο πιθανώς έχει προφυλακτική δράση στην ημικρανία.

4 Πετασίτης (butterbur)

Εικόνα
πετασίτης βότανο για την ημικρανία

Η χρήση του εκχυλίσματος του φυτού πετασίτη στην ημικρανία παραμένει θέμα με σημαντικό επιστημονικό ενδιαφέρον. Η τεκμηρίωση της δράσης του έχει γίνει μέσα από δύο άρτιες επιστημονικές μελέτες, όπου η δοσολογία των 50 και 75mg/ημέρα συγκρίθηκε με placebo. Συνολικά, και οι δύο δόσεις φάνηκε να υπερέχουν του εικονικού φαρμάκου, με ποσοστά ασθενών που είχαν 50% μείωση της συχνότητας της ημικρανίας να κυμαίνονται μεταξύ 45 και 68%, που κρίνονται ως ιδιαίτερα θετικά. Ωστόσο, σκεπτικισμός και επιφυλάξεις υπάρχουν από διάφορους ειδικούς, όσον αφορά τόσο την πραγματική περιεκτικότητα διαφόρων σκευασμάτων σε πετασίτη, όσο και στο κατά πόσο η μέθοδος παρασκευής του συμπληρώματος είναι τέτοια που να παράγεται προϊόν καθαρό από φυσικές ηπατοτοξικές ουσίες που φυσιολογικά υπάρχουν στο φυτό. Δυστυχώς, σε έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ, μόνο 7 στα 21 σκευάσματα είχαν τη σωστή ποσότητα πετασίτη, ενώ άλλα σκευάσματα περιείχαν και τοξικά παράγωγα του φυτού που κανονικά δεν θα έπρεπε.

Έτσι, ενώ ο πετασίτης φαίνεται να είναι ένα φυσικό προϊόν με καλή αντι-ημικρανική δράση, η επιλογή του σωστού συμπληρώματος είναι σημαντική, ώστε να εξασφαλιστεί τόσο η αποτελεσματικότητα όσο και η ασφάλεια του ασθενούς. Αν και υπήρξαν ελάχιστες αναφορές για αύξηση των ηπατικών ενζύμων με την λήψη του πετασίτη, θα ήταν συνετό να γίνει έλεγχος των ηπατικών ενζύμων από τον θεράποντα νευρολόγο. Τα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν σε ένα βαθμό τη χρήση του πετασίτη για προφύλαξη της ημικρανίας. Ωστόσο, η επιλογή ενός ποιοτικού σκευάσματος θεωρείται απαραίτητη για να επιτευχθεί αποτέλεσμα, αλλά και να αποφευχθεί ο κίνδυνος σημαντικών παρενεργειών.

Διάβασε ακόμη: Ημικρανία στα παιδιά: Τα άγνωστα συμπτώματα που καθυστερούν τη διάγνωση

Αγαπημένο
Stikoudi
stik with me
Ανακάλυψε τον καλύτερο εαυτό σου με την Κατερίνα Στικούδη!