ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Μια “γλυκιά” ιστορία που αξίζει να διαβάσεις. Η Σοφία Κατσάτου μιλάει για τον διαβήτη

Τη Σοφία Κατσάτου είναι πολύ πιθανό να τη γνωρίζεις μέσα από τα social media, το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση καθώς είναι μοντέλο διαφημιστικών παραγωγών, σχεδιάστρια των χειροποίητων κοσμημάτων της εταιρείας Art Sophisticat και «μαμά» της Sugar, του πρώτου εκπαιδευμένου σκύλου για διαβητικούς στην Ελλάδα.
7
'
Σοφία Κατσάτου

Της αρέσει ο αθλητισμός, η μαγειρική, τα ταξίδια, η επαφή με τη φύση και οτιδήποτε μπορεί να τη φέρει πιο κοντά στον στόχο της: να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο! Για όλα αυτά και για πολλά περισσότερα η Σοφία Κατσάτου είναι μια «γλυκιά» κοπέλα που σίγουρα αξίζει να γνωρίσεις καλύτερα. Γιατί η αγάπη της για τη ζωή την έκανε όχι μόνο να αγαπήσει τον διαβήτη με τον οποίο είναι κολλητή τα τελευταία 10 χρόνια αλλά και να κάνει ότι καλύτερο περνάει από το χέρι και το μυαλό της για να γνωρίσουν και να ξορκίσουν την «κακή» και παρεξηγημένη αυτή πάθηση όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.

Πότε μπήκε στη ζωή σου ο διαβήτης;

Η περίοδος που μπήκε ο διαβήτης  στη ζωή μου, ήταν ως διαβήτης κυήσεως πριν από 10 χρόνια περίπου. Όταν μετά την εγκυμοσύνη, έφυγε και γύρισε μετά από έναν χρόνο, τότε κατάλαβα πως ήρθε για να μείνει.

Πώς βίωσες στην αρχή αυτή σου τη διαφορετικότητα;

Εννοείται ότι στην αρχή έζησα μια απώλεια, όμως μετά όλο αυτό εντάχθηκε σιγά σιγά στην καθημερινότητά μου. Τον γνώρισα και κατάλαβα πως λειτουργεί. Έγινε κομμάτι του εαυτού μου.

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να γνωριστείς μαζί του καλύτερα τελικά;

Το γεγονός ότι ήθελα να μάθω τι έχω ακριβώς και πως μπορώ να το διαχειριστώ. Όταν τον γνωρίζεις, τότε σταματάς να τον φοβάσαι και έτσι έγινε.

Τον φοβόμαστε τον διαβήτη. Αυτό είναι γεγονός. Εσύ πως κατάφερες να τον κάνεις τελικά φίλο σου; Ποιο ήταν το κίνητρο και η δύναμή σου;

Εννοείται ότι οι περισσότεροι φοβούνται τον διαβήτη. Ελάχιστοι γνωρίζουν τι σημαίνει διαβήτης και οι περισσότεροι τον έχουν ταυτίσει με το ζάχαρο των ηλικιωμένων ανθρώπων, αλλά και την απαγόρευση των γλυκών. Γνωρίζοντας τον δικό μου διαβήτη κατάλαβα πως είναι κάτι πολύ παρεξηγημένο και πως στην Ελλάδα είμαστε βαθιά ανημέρωτοι. Κίνητρό μου είναι να αλλάξω όλη αυτή την ιδεολογία που υπάρχει στον κόσμο. Να μη φοβούνται τον διαβήτη οι άνθρωποι. Η δύναμή μου ήταν η δίψα μου για γνώση και η βαθιά ανάγκη να βοηθήσω τον εαυτό μου και τους γύρω μου.

Γιατί και πότε αποφάσισες να μοιραστείς την προσωπική σου ιστορία;

Την προσωπική μου ιστορία την μοιράστηκα για πρώτη φορά στις ομάδες εκπαίδευσης διαβήτη που συμμετείχα. Ομολογώ πως ήμουν από τους πιο εξωστρεφείς ανθρώπους εκεί μέσα. Ένιωθα άνετα με αυτό και πίστευα ανέκαθεν πως δε χρειάζεται να κρύβουμε ή να αισθανόμαστε άσχημα για κάτι. Όταν με κάλεσαν στο 31ο Πανελλήνιο Ετήσιο Συνέδριο από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (πρώην ΔΕΒΕ) στη Θεσσαλονίκη. Με θέμα στην ημερίδα κοινού «Επιτυγχάνοντας με τον Σακχαρώδη Διαβήτη» ως βασική ομιλήτρια αλλά και συναθλήτρια ώστε να παρακινήσω τον κόσμο για την συμμετοχή του στις ποδηλατοδρομίες της εκδήλωσης , εκεί κατάλαβα πόση διάσταση είχε πάρει το θέμα. Το να αντικρίζεις μια κατάμεστη αίθουσα από κόσμο ή την παραλία της Θεσσαλονίκης γεμάτη αθλητές και πολίτες όλων των ηλικιών, είναι κάτι που δε θα ξεχάσω ποτέ. Η αγάπη που είχα πάρει εκείνη την ημέρα από τον κόσμο ήταν ένα απερίγραπτο συναίσθημα. 

Σοφία Κατσάτου

Τι έχεις να συμβουλεύσεις τους ανθρώπους που ζουν με διαβήτη τύπου 1 ή κοντά του;

Να μην τον φοβούνται. Για να μη φοβάσαι κάτι, χρειάζεται να το γνωρίσεις, να μάθεις γι΄ αυτό, να το παρατηρήσεις, να δεις σε σένα πως λειτουργεί και γιατί όχι…να το αγαπήσεις. Όταν ξέρεις ότι με τον διαβήτη θα πορευτείς, θα τον προσέχεις και εκείνος μετά θα σε προσέχει πολύ περισσότερο.

Ο διαβήτης σίγουρα άλλαξε την καθημερινότητά σου. Τι σου έχει διδάξει όμως όλη αυτή η εμπειρία;

Ο διαβήτης ευτυχώς με είχε βρει ήδη αρκετά πειθαρχημένη σε πολλά, οπότε δε δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα. Δεν έκανα καταχρήσεις ή υπερβολές, δεν είχα περιττά κιλά, δεν κάπνιζα, αθλούμουν έτσι κι αλλιώς. Οπότε ήταν πολύ πιο ευκολά για μένα. Όμως μου έμαθε πολλά πράγματα. Μου επιβεβαίωσε δύο αγαπημένα μου αρχαία ρητά. Το «μέτρον άριστον» και το «ουδέν κακόν αμιγές καλού».    

Γνώση, εκπαίδευση, θέληση; Απαραίτητα στοιχεία για τη ρύθμιση και τη συμφιλίωση με τον διαβήτη;

Αδιαμφισβήτητα. Γνωρίζω, εκπαιδεύομαι και πράττω. Όλο αυτό χρειάζεται μεγάλο ψυχικό σθένος, οργάνωση, πειθαρχεία. Ο διαβήτης μπορεί να σε βάζει σε μια διαδικασία να προσέξεις περισσότερο τον εαυτό σου, γίνεσαι όμως σε βάθος χρόνου, σίγουρα πιο υγιής από πριν και ένα εξαιρετικό πρότυπο για τους γύρω σου. Κάποτε είχα διαβάσει μια συνέντευξη ενός γνωστού Γάλλου σεφ, ο οποίος έλεγε « ο διαβητικός δεν είναι ο παρίας, αλλά το πρότυπο».

Άθληση και σωστή διατροφή; Πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στη ρύθμιση του διαβήτη;

Ακρογωνιαίος λίθος, μιας που επικαλείσαι να ρυθμίσεις μια κατάσταση που κάπως έχει αποσυντονιστεί. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα πρέπει να λιώνεις στον διάδρομο κάθε μέρα ή να μη τρως αυτά που σου αρέσουν. Θέλει μέτρο και γνώση. Θέλει παρατήρηση και γιατί όχι και λίγο πιο εναλλακτικές συνταγές. Μπορείς να φτιάξεις για παράδειγμα ωραιότατα γεμιστά με πλιγούρι ή ένα γλυκό με μπισκότα ολικής άλεσης. Πολλοί έχουν συνδέσει την υγιεινή διατροφή με την στέρηση ή την άγευστη επιλογή. Φυσικά δεν ισχύει.

Είσαι και μαμά και εργαζόμενη. Δύσκολο να τα συνδυάσεις όλα όταν υπάρχει και ο διαβήτης στη ζωή σου;

Δύσκολο να τα συνδυάσεις γενικά όλα, με όλους αυτούς τους ρόλους που επικαλείται καθημερινά να διεκπεραιώσει η γυναίκα σήμερα, πόσο μάλλον παρέα με τον γλυκό της σύντροφο. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όμως. Το πιστεύεις; Το θέλεις; Κάν’το να συμβεί.   

Στο παιδί σου τι έχεις μάθει για και από τον διαβήτη;

Ο Φοιβάκος μου γνωρίζει τα πάντα για τον διαβήτη. Πολλές φορές με ρωτάει πολλά πράγματα τόσο απλά, τόσο παιδικά, τόσο συγκινητικά. Είναι πολύ ωραίος και αυθόρμητος ο τρόπος που σκέφτεται. Έχει μάθει πολλά πιστεύω, κυρίως όμως, όχι από τα λεγόμενά μου, αλλά από τις πράξεις μου. Δε θα του πω ποτέ πόσο σημαντικό είναι να γυμνάζεται κάποιος. Με βλέπει, το βιώνει στην καθημερινότητά μας. Τα παιδιά θα αντιγράψουν αυτό που θα δουν, όχι αυτά που θα τους πεις.

Σοφία Κατσάτου

Ποια είναι η συμβουλή σου σε έναν άνθρωπο που θα διαγνωστεί με διαβήτη;

Να ζητήσει αρχικά ψυχολογική στήριξη αν κρίνει ότι την έχει ανάγκη και να μη ντραπεί να το επικοινωνήσει. Συχνά μου στέλνουν μηνύματα στα social media άνθρωποι που δε γνωρίζω και με ρωτάνε συμβουλές. Αυτό που διακρίνω ως πρώτο συναίσθημα είναι ο φόβος, γιατί δε γνωρίζουν τι σημαίνει διαβήτης και το δεύτερο, ο φόβος της κριτικής. Τι θα πουν οι συνάδελφοι στη δουλειά μου; Τι θα πει ο περίγυρος; Κάποια στιγμή μου είχε στείλει μήνυμα ένα νέο αγόρι. Με ευχαριστούσε γιατί είδε δει μια ομιλία μου, η μητέρα της κοπέλας του και κατάλαβε ότι ο διαβήτης δεν είναι κολλητικός. Οπότε καταλαβαίνετε πόση δουλειά έχουμε να κάνουμε αναφορικά με την ενημέρωση.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς τόσο ενεργά με την ενημέρωση για τον διαβήτη;

Ο λόγος ήταν η άγνοια που έβλεπα γύρω μου, η αδιαφορία, η αδικία. Όταν διαβάζεις πως μαθητής με διαβήτη, αποκλείστηκε από σχολική εκδρομή, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού στα σχολεία. Τότε το λιγότερο που μπορώ να κάνω, είναι να είμαι ενεργό μέλος του ΣΥ.Δ.Α. (Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας), ή να προσφέρω όποτε μπορώ με δικά μου έξοδα φαρμακευτικό υλικό σε ανασφάλιστους ανθρώπους. 

Η Sugar; Πότε και πώς μπήκε στη ζωή σου;

Ανέκαθεν είχα κάποιο γούνινο πλασματάκι στη ζωή μου. Αγαπάω όλα τα ζώα και νιώθω πλήρης δίπλα τους. Δεν είναι τυχαίο ότι παντρεύτηκα τον Βασίλη που τα αγαπάει και αυτός σε υπέρμετρο βαθμό. Εκείνη την περίοδο είχαμε μόνο τον Σάββα (έναν αδέσποτο γατούλη) όμως θέλαμε πολύ και σκύλο μιας που και οι δυο μας είχαμε πάντα σκυλιά στις οικογένειές μας. Ο γιος μας ο Φοίβος ήταν μικρός, περιμέναμε λίγο να μεγαλώσει. Έμαθε και ο Βασίλης για την ύπαρξη των λεγόμενων Diabetic Alert Dogs (Σκύλοι Ειδοποίησης Διαβήτη) στο εξωτερικό. Όταν μας είπαν ένα αστρονομικό ποσό και ότι θα μας τον έστελναν κατευθείαν μεγαλωμένο και εκπαιδευμένο, πέρα από τα χρήματα δε μας άρεσε η ιδέα ότι θα είχαμε χάσει τόσες στιγμές με τον σκύλο μας. Οπότε είπαμε να πιστέψουμε σε κάτι που δεν είχε ξαναγίνει στην Ελλάδα. Να εκπαιδεύσουμε εμείς το κουτάβι μας. Ο άντρας μου ως επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων και ιδρυτής της Happydogs, είχε ήδη αρκετές γνώσεις και εμπειρία, όμως έπρεπε να εκπαιδευτεί σε αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι της εκπαίδευσης και εγώ με την σειρά μου να του μεταδώσω τις δικές μου γνώσεις, αναφορικά με τον διαβήτη. Ταξίδεψε αρκετές φορές στο εξωτερικό, διαβάσαμε αρκετά, δουλέψαμε άπειρες ώρες με την Sugar μας και τελικά τα καταφέραμε.

Σοφία Κατσάτου

Μίλησε μας για το πρώτο εκπαιδευμένο σκυλί για διαβητικούς στην Ελλάδα; Πώς λειτουργεί; Πώς υπερέχει έναντι ενός μετρητή δηλαδή;

Η Sugar είναι ο Πρώτος Πιστοποιημένος Σκύλος Ειδοποίησης στην Ελλάδα και απ’ όσο γνωρίζω ο μοναδικός μέχρι στιγμής στην χώρα μας. Έχει εκπαιδευτεί ώστε να ανιχνεύει τις απότομες μεταπτώσεις του σακχάρου στο αίμα είτε αυτό είναι υπογλυκαιμία, είτε υπεργλυκαιμία. Αυτό το επικοινωνεί μαζί μου, με ένα σκούντημα που μου κάνει στο πόδι με την μουσούδα της, όταν υπάρχει μια υπόγλυκαιμία ή υπέργλυκαιμία ¨στον δρόμο¨. Ο στόχος είναι να προλάβουμε την υπό ή την υπέρ, όχι επειδή θα συμβεί κάτι. Δεν παθαίνεις κάτι αν έχεις μια υπογλυκαιμία ή υπεργλυκαιμία, εκτός αν και οι δυο είναι ανεξέλεγκτες είτε προς τα πάνω , είτε προς τα κάτω. Αλλά επειδή δεν είναι και ότι καλύτερο αθροιστικά να είσαι πολλές φορές πάνω ή κάτω.

Η χαρισματική ικανότητα του σκύλου να αντιληφθεί αυτή την μεταβολή δεν υπερέχει ενός μετρητή, γιατί ένας μετρητής δείχνει μια τιμή, έναν αριθμό. Ο σκύλος, μπορεί να αντιληφθεί αυτή την μεταβολή περίπου 10΄ πριν τον μετρητή, επίσης υπάρχουν και κάποιοι ακόμα παράγοντες άκρως σημαντικοί. Έχει χτίσει μια σχέση μαζί σου, υπάρχει νοιάξιμο , ένστικτο και εκεί μαζί με την δουλειά που έχετε κάνει έρχεται και η γνώση της όσφρησης.

Τι σου έχει προσφέρει η Sugar;

Η Sugar είναι ένα απίστευτα χαρισματικό πλάσμα. Μου έχει προσφέρει απλόχερα όλη της την αγάπη άνευ όρων. Είναι μέλος της οικογένειάς μας, όπως και όλα τα ζωάκια που την απαρτίζουν. Τα ζώα γενικά αν τα παρατηρήσεις μας μαθαίνουν πολλά πράγματα. Είναι σαν τα παιδιά, μόνο που μένουν για πάντα παιδιά. 

Ποια είναι τα σχέδια και οι μελλοντικές σας δράσεις;

Τα σχέδια μου είναι πολλά καθώς και οι ιδέες που έχω. Αρχικά θα ήθελα με κάποιον τρόπο να άλλαζα λίγο τη φιλοσοφία στα κυλικεία των σχολείων. Πρωταθλητές Ευρώπης στην παιδική παχυσαρκία είναι τα ελληνόπουλα. Αυτό καταλαβαίνεις πόσο κακό είναι σε βάθος χρόνου για την υγεία τους αλλά και πόσο θα κοστίσει στη δημόσια υγεία.

Πρέπει να λειτουργήσουμε με βάση την πρόληψη και την εκπαίδευση. Βλέπω τι πουλάνε στα διάφορα αθλητικά κέντρα και μου πέφτουν τα μαλλιά. Σίγουρα ένα κρουασάν είναι ένα πιο εύκολο τρόφιμο στη συντήρηση και πιο οικονομικό και δεν είναι κακό να υπάρχει και αυτό σαν επιλογή.

Όμως θα ήταν σωστό να υπάρχει και μια άλλη πρόταση προϊόντων, πιο υγιεινών και πιο φρέσκων ή έστω μια φρουτιέρα με φρούτα και όχι μόνο τυποποιημένα προϊόντα. Ας κάνουμε την αλλαγή, έχουμε έναν ευλογημένο τόπο με εξαιρετικά τοπικά προϊόντα. Ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξουμε συνήθειες.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον;

Ο στόχος μου είναι να αποδεχτούμε την πρόσκληση που μας έκαναν από Ρώμη, ώστε να εκπαιδεύσουμε μια ομάδα Ευρωπαίων Εκπαιδευτών στο κομμάτι των Diabetic Alert Dogs και σιγά σιγά αυτό να διευρύνεται. Θα ήταν πολύ σπουδαίο ο καθένας που χρειάζεται ή θα ήθελε να εχει έναν σκύλο ειδοποίησης διαβήτη, να μπορέσει να τον αποκτήσει χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει μια περιουσία.

Εκτός από το 31ο Πανελλήνιο Ετήσιο Συνέδριο Μελέτης και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη που προανέφερες, έχεις συμμετάσχει και σε άλλες δράσεις αναφορικά με τον διαβήτη;

Η αλήθεια είναι ότι μετά από μια περίοδο δεχτήκαμε εγώ, ο άντρας μου και η Sugar, έναν πραγματικό καταιγισμό προτάσεων συμμετοχής σε διάφορα events, συνεντεύξεις, εκπομπές για την τηλεόραση. Είτε αναφορικά με την ιστορία της Sugar, είτε ενημέρωσης- ευαισθητοποίησης-πρόληψης και άθλησης. Σε αρκετά από αυτά καταφέραμε να πάμε όλοι μαζί, σε κάποια άλλα όχι. Ξεχωρίσαμε όσα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε χρονικά (λόγω υποχρεώσεων και απόστασης καθώς αρκετά ήταν εκτός Αθηνών ) .

Συνολικά έχω ταξιδέψει τρεις συνεχόμενες χρονιές για το Πανελλήνιο Ετήσιο Συνέδριο της Θεσσαλονίκης και σε μια από αυτές ήταν μαζί μου και η Sugar. Σε αυτό το σημείο θα άξιζε να αναφερθεί πώς κατόπιν δικού μου αιτήματος και του Συνεδρίου, η Sugar ήταν ο πρώτος Σκύλος Ειδοποίησης Διαβήτη που ταξίδεψε μαζί μου, στη καμπίνα γνωστής αεροπορικής εταιρείας , η παρουσία της έγινε αισθητή και στο Συνέδριο . Ως γνωστόν σκυλιά βάρους 33κιλών μπαίνουν στις αποσκευές, όμως εμείς καταφέραμε κάτι που δεν είχε ξανά γίνει. Περιττό να σου πω, πώς όλο το πλήρωμα του αεροσκάφους καθώς και οι επιβάτες, είχαν ξετρελαθεί με την Sugar.

Σοφία Κατσάτου

Οι δράσεις της Σοφίας με τη Sugar

Μαζί με την Sugar έκαναν και το 1ο running του Συλλόγου τους, στον Εθνικό Κήπο υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων .

Η ομιλία της Σοφίας στο TedxAUAthens ήταν άλλη μια μοναδική εμπειρία που έζησε μαζί με τη Sugar.

Το 1ο Αθλητικό event του Διαβητικού Συλλόγου Σαλαμίνας με την θερμή υποδοχή του Δήμαρχου της κ. Γ.Παναγόπουλου.

Το Διαβητικό Χωριό στην πλατεία Κοτζιά, ομιλίες σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς, συμμετοχή σε event του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, στη Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, συμμετοχή σε δράσεις του Give Μe a Paw ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας παιδιών με σκύλων, στο Discover Dogs στο Mec Παιανίας, φιλοζωικές δράσεις πολλών δήμων κλπ.

Αγαπημένο