ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Αυτό το ήξερες;

Κάτι δεν πάει καλά με σένα τον τελευταίο καιρό. Κοιμάσαι και ξυπνάς κουρασμένη;
5
'
koposi_kourasi

Οι καθημερινές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν το καθιερωμένο “τρέξιμο” της ημέρας, δουλειά, ψώνια, γυμναστήριο, δουλειές σπιτιού φαίνεται να σε εξαντλούν περισσότερο από ποτέ με τελικό αποτέλεσμα να σε ρίχνουν πτώμα στον καναπέ. Όμως ακόμα κι αν περάσεις όλο το Σαββατοκύριακο στην αγκαλιά του (καναπέ) πάλι κουρασμένη είσαι. Μήπως να αρχίσουν να σου μπαίνουν υποψίες; Μήπως το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης είναι αυτό που κρύβεται πίσω από όλα αυτά; 

Ρωτήσαμε τη Δρ. Νικολέτα Κοḯνη, Ιατρό Λειτουργικής Προληπτική Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής, Επιστημονική Υπεύθυνη για το σύστημα Λειτουργικής Ιατρικής στην Ιατρική μονάδα ΙΑΤΩΡ, η οποία μας έδωσε όλες τις βασικές πληροφορίες για τις οποίες καλό ο καθένας να είναι ενημερωμένος. Και γιατί έτσι θα είναι πιο εύκολο να τα αναγνωρίσει αλλά και για να δράσει προληπτικά ώστε να το αποφύγει. 

Είναι αναγνωρισμένη νόσος

Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης αναγνωρίστηκε ως νόσος μόλις το 2015. Ορίζεται ως μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο ψυχολογικών και σωματικών συμπτωμάτων, με κυρίαρχα την εξάντληση και την επίμονη κούραση, η οποία δεν ερμηνεύεται από άλλη παθολογική κατάσταση του ασθενούς και δεν μπορεί να αμβλυνθεί με τον ύπνο ή την ανάπαυση, αλλά επιδεινώνεται με τη σωματική ή την πνευματική δραστηριότητα.

Τα κρούσματα του αυξάνονται

Το ποσοστό των ανθρώπων που υποφέρουν από Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης αυξάνεται διαρκώς. Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία από το σύνδρομο υποφέρουν εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλον τον κόσμο, δεδομένης της τραγικής αύξησης των επιπέδων στρες με το οποίο ξεκάθαρα συνδέεται το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης.  

Προτιμά τις γυναίκες 

Το σύνδρομο μπορεί να προσβάλλει οποιονδήποτε άνθρωπο ηλικίας από 20 έως 50 ετών, αλλά και εφήβους, συνηθέστερα μεταξύ 13-15 ετών. Όπως όμως επιβεβαιώνουν τα νούμερα οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς από τους άνδρες. 

Δεν είναι μόνο η κόπωση το βασικό σύμπτωμα

Εκτός από την έντονη κούραση, στα συμπτώματα που προκαλεί στους ασθενείς το ΣΧΚ περιλαμβάνονται διαταραχές ύπνου, απώλεια μνήμης και ελλιπής συγκέντρωση, ψυχολογική κούραση, ανεξήγητος μυϊκός και αρθρικός πόνος, πονοκέφαλος, διόγκωση λεμφαδένων στο λαιμό ή τη μασχάλη, πονόλαιμος, ζαλάδα, ναυτία, αίσθημα «θολούρας», δυσκολίες προσανατολισμού, προβλήματα ισορροπίας, ταχυκαρδίες, αλλεργίες.

Μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία

Με την έννοια ότι μπορεί το άτομο να γίνει ξαφνικά πιο ευαίσθητο σε οσμές ή στον θόρυβο αλλά ακόμα και σε τροφές, φάρμακα ή χημικά.

Για όλα φταίει το στρες

Παρατεταμένοι και έντονοι ρυθμοί ζωής, υπερβολικός φόρτος εργασίας ή παροδικά δυσβάσταχτα προσωπικά, οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα και γενικά οτιδήποτε προκαλούν επίμονο άγχος, οδηγούν συχνά σ’ αυτή την ασθένεια. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι προκαλείται από ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως υπερδραστήριο ανοσοποιητικό, χρόνιες λοιμώξεις ή ορμονικές διαταραχές. Και σε αυτή την περίπτωση όμως όλα αυτά αποτελούν για τον οργανισμό στρεσογόνους παράγοντες, οι οποίοι επιδρούν στα επινεφρίδια. Αυτά, προκειμένου να αντιρροπήσουν κάθε κατάσταση stress, αρχικά υπερλειτουργούν, εκρέοντας αδρεναλίνη, κορτιζόλη και κατεχολαμίνες, για να υποστηρίξουν τις λειτουργίες όλων των οργάνων και συστημάτων του οργανισμού. Οι ορμόνες αυτές ρυθμίζουν την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, τον καρδιακό ρυθμό, το μυϊκό τόνο, καθώς και άλλες διαδικασίες για την αντιμετώπιση του stress. Σύντομα όμως, τα επινεφρίδια κουράζονται από την υπερπροσπάθεια, οπότε σε ορισμένους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας, εμφανίζεται το σύνδρομο.

Η νόσος μπορεί να προειδοποιεί για άλλη νόσο

Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης φαίνεται ότι λειτουργεί ως προθάλαμος για χρόνια νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση, οι καρδιοπάθειες και η κατάθλιψη- σε ένα ποσοστό ανθρώπων. Επιπλέον, χρόνιες ασθένειες ή Αυτοάνοσα νοσήματα μπορεί να επιβαρύνουν τον οργανισμό, ιδιαίτερα όσα για τη θεραπεία τους χορηγούνται κορτικοστεροειδή φάρμακα και να οδηγήσουν στο Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης. 

Υπάρχει θεραπεία

Αν και προς το παρόν η σύνθετη, αλληλένδετη και πολύπλοκη φύση του συνδρόμου καθιστά τη θεραπεία του δύσκολη. Η αντιμετώπισή του επικεντρώνεται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Οι ασθενείς υποβάλλονται σε ειδικές κυτταρικές εξετάσεις και η θεραπεία τους καθορίζεται από τα αποτελέσματα. Η μέση διάρκεια αυτής είναι 6 μήνες, ωστόσο οι ασθενείς νιώθουν αξιοσημείωτη βελτίωση από τις πρώτες εβδομάδες. Η θεραπεία αποσκοπεί στην επαναφορά της φυσιολογικής λειτουργίας των επινεφριδίων, η οποία επιτυγχάνεται με αλλαγή της διατροφής, λήψη φυσικών ορμονών και αποκατάσταση οποιασδήποτε ανεπάρκειας κυτταρικού επιπέδου.

Η έκθεση στον ήλιο βοηθάει

Σύμφωνα με μελέτες, η έκθεση σε έντονο φως τις πρωινές ώρες μπορεί να βοηθήσει άτομα με Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης. Για παράδειγμα, θετική επίδραση έχει ένας πρωινός περίπατος ή επιλογή θέσης εργασίας κοντά σε παράθυρο με ανατολικό προσανατολισμό. Τα αντίθετα αποτελέσματα επιφέρει η έκθεση σε έντονο φως και ηλεκτρονικές συσκευές αργά το απόγευμα και το βράδυ.

Μπορείς να το αποφύγεις

Καθώς η θεραπεία δεν είναι εύκολη, αυτό που συστήνεται είναι η υιοθέτηση όλων των βασικών μέτρων που μπορούν να συντελέσουν στην πρόληψή του. Ανάμεσα σε αυτά είναι η καλύτερη διατροφή,  η αύξηση των ωρών ύπνου και ξεκούρασης, οτιδήποτε μπορεί να συντελέσσει στη μείωση η καλύτερη διαχείριση του στρες και φυσικά η αποφυγή κατάχρησης ουσιών.

Αγαπημένο