ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Βραχνή φωνή: Γοητευτική ή επικίνδυνη;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φωνής μάθε περισσότερα.
4
'
βραχνή φωνή που οφείλεται istock

Πόσο προσέχεις τη φωνή σου; Και πόσα ξέρεις για αυτή; Ποια συμπτώματα πρέπει να σε ανησυχήσουν και πότε πρέπει να πας στον γιατρό. Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Φωνής στις 16 Απριλίου ρωτήσαμε τον Ιωάννη Κουτσουρελάκη, MD, MSc, PhD, Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο, Επιστημονικό Συνεργάτη Mediterraneo Hospital και μάθαμε περισσότερα. 

Που μπορεί να ευθύνεται η βραχνή φωνή;

Οι συχνότερες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν βραχνή φωνή περιλαμβάνουν:

  • Τις μικροβιακές λοιμώξεις (π.χ. οξεία ιογενή λαρυγγίτιδα)
  • Τον χρόνιο τραυματισμό των φωνητικών χορδών από κακή ή υπερβολική χρήση της φωνής (κάλοι των φωνητικών χορδών) ή εισπνοή ερεθιστικών ουσιών (π.χ. το κάπνισμα προκαλεί οίδημα στις φωνητικές χορδές) 
  • Την λαρυγγίτιδα από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Τις διαταραχές της κινητικότητας του λάρυγγα από νευρολογικές παθήσεις (π.χ. νόσος του Parkinson)
  • Την παράλυση φωνητικών χορδών μετά από επεμβάσεις (π.χ. θυροειδεκτομή) ή εξαιτίας όγκων
  • Τον τραυματισμό του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών (π.χ. μετά από διασωλήνωση σε γενική αναισθησία) 
  • Τα καλοήθη (π.χ. πολύποδες ή κύστεις των φωνητικών χορδών) και κακοήθη (καρκίνος του λάρυγγα) νεοπλάσματα. 

Τι επηρεάζει τη χροιά της φωνής;

Η χροιά της φωνής εξαρτάται από το πάχος, το μήκος, την τάση των φωνητικών χορδών και την πίεση του εκπνεομένου αέρα που καθώς περνάει από το λάρυγγα θέτει σε δόνηση της φωνητικές χορδές. Το πάχος και το μήκος των φωνητικών χορδών πέρα από το ότι έχει γονιδιακό υπόβαθρο επηρεάζεται κι από το ενδοκρινικό σύστημα, με αποτέλεσμα οι έφηβοι ή οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση να παρουσιάζουν μεταβολές στην χροιά της φωνής τους. Η τάση των φωνητικών χορδών επηρεάζεται από την νευρομυϊκή ακεραιότητα του λάρυγγα ενώ η πίεση του εκπνεόμενου αέρα σχετίζεται με την καλή λειτουργία του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Ποια συμπτώματα πρέπει να μας ανησυχήσουν;

Βραχνάδα που παρατείνεται για πάνω από 3 βδομάδες σε έναν ενήλικο ιδίως αν είναι καπνιστής ή κάνει κατάχρηση οινοπνευματοδών ποτών θα πρέπει να τον οδηγήσει στον ωτορινολαρυγγολόγο για εξέταση. Επιπλέον, αν η βραχνάδα συνδυάζεται με δύσπνοια ή συριγμό (σφύριγμα στην εισπνοή), με αιμόπτυση, ή με έντονη δυσκολία στην κατάποση θα πρέπει να διερευνηθούν άμεσα. 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Για τη διαγνωστική διερεύνηση της βραχνάδας οι ασθενείς πρέπει να υποβληθούν σε λαρυγγοσκόπηση με εύκαμπτο (είσοδος από τη μύτη) ή άκαμπτο (είσοδος από το στόμα) λαρυγγοσκόπιο. Η εξέταση αυτή γίνεται με χρήση τοπικής αναισθησίας και διαρκεί 1-2 λεπτά. Με τη χρήση ειδικού συγχρονισμένου αναλάμποντος φωτός που διέρχεται δια μέσου του λαρυγγοσκοπίου μπορούν να εξεταστούν σε αργή κίνηση οι κραδασμοί των φωνητικών χορδών που παράγουν την φωνή (στροβοσκόπηση). Συμπληρωματικά, η αξονική τομογραφία του τραχήλου μπορεί να βοηθήσει στην διάγνωση σε περιπτώσεις κακοηθειών.

Υπάρχει θεραπεία για τη βραχνή φωνή;

Ανάλογα με το αίτιο της βραχνάδας υπάρχει κι η αντίστοιχη θεραπεία:

  • Σε μικροβιακές λαρυγγίτιδες μπορεί να απαιτηθεί αντιβίωση ή/και αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • Σε περιπτώσεις κακής ή υπερβολικής χρήση της φωνής ή και σε ασθενείς με κάλους των φωνητικών χορδών η λογοθεραπεία μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα
  • Σε περίπτωση βραχνάδας από γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση η θεραπεία με φάρμακα που εξουδετερώνουν την γαστρική οξύτητα σε συνδυασμό με προσοχή στη δίαιτα μπορεί να βοηθήσει
  • Σε περιπτώσεις βλαβών των φωνητικών χορδών (καλοήθων ή κακοήθων) απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση για ολική αφαίρεση της βλάβης ή τμήματος αυτής κι αποστολή για βιοψία.
  • Σε κακοήθειες, η θεραπεία ολοκληρώνεται με ακτινοβολία ή/και χημειοθεραπεία.
     
Αγαπημένο