ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Σεντόνια και πετσέτες: Πόσο συχνά πρέπει να πλένονται και να αλλάζονται

Μάθε ποιοι είναι οι σωστοί κανόνες υγιεινής και απόλαυσε τις μικρές σου πολυτέλειες χωρίς το φόβο επιμολύνσεων.
5
'
petsetes-sedonia-allagma

Ένα δροσερό ντους. Αυτό δεν ονειρεύεσαι στο τέλος της ημέρας; Ιδιαίτερα αν αυτή η μέρα περιλαμβάνει πολλές ώρες στο γραφείο, οδήγηση στο αυτοκίνητο ή μεταφορά με τα μέσα συγκοινωνίας, γυμναστική στο σπίτι ή σε εξωτερικό χώρο, ψώνια, μαγείρεμα. Τι καλύτερο, εξάλλου, θα μπορούσες να ονειρευτείς από αυτό; Ένα ντους και την αμέσως επόμενη κίνηση: να τυλιχτείς στην καθαρή σου πετσέτα. Και, λίγο αργότερα να ξαπλώσεις στα καθαρά σεντόνια στο κρεβατάκι σου. 

Διάβασε ακόμα: Κρύο ή ζεστό νερό στο ντους; Τι να επιλέξεις;

Όμως για μισό λεπτό. Είσαι, βέβαιη, ότι όλα αυτά είναι πράγματι καθαρά; Πιθανόν όχι, αν σκεφτείς πότε ήταν η τελευταία φορά που τα έπλυνες. Γιατί, αν δεν είσαι ο τύπος με τη σχετική “μανία” με την καθαριότητα, είναι πολύ πιθανό να μην πλένεις πετσέτες και σεντόνια τόσο όσο συχνά θα έπρεπε. Μάθε, λοιπόν, όσα πρέπει να ξέρεις για τους κανόνες σωστής υγιεινής που αφορούν τα σεντόνια και τις πετσέτες και όχι μόνο.

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζεις σεντόνια; 

Όπως εξηγεί ο Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος εξειδικευμένος στην Αισθητική Δερματολογία και Δερματοχειρουργική, ο μέσος άνθρωπος αποβάλλει 1,5 γραμμάριο κερατινοκύτταρα την ημέρα. Τα κύτταρα αυτά προέρχονται από την επιφανειακή στοιβάδα του δέρματος και ο ρυθμός αποβολής τους αυξάνεται με την τριβή του δέρματος σε οποιαδήποτε επιφάνεια και υλικό, συμπεριλαμβανομένων των σεντονιών.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε βράδυ αφήνεις άφθονα κερατινοκύτταρα στα σεντόνια σου, τα οποία αναμιγνύονται με τα άλλα σωματικά εκκρίματα, όπως το σμήγμα (το λίπος του δέρματος), ο ιδρώτας ή ακόμα και το σάλιο. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένα μίγμα που σε συνδυασμό με τη ζέστη στο κρεβάτι επιτρέπει τον πολλαπλασιασμό των ακάρεων, αλλά και των βακτηρίων που επίσης ζουν στα σεντόνια, στο στρώμα και το μαξιλάρι σου.

Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης είναι πολύ μικρά για να τα δει κάποιος δια γυμνού οφθαλμού. Και η αλήθεια είναι ότι συνήθως δεν ενοχλούν σε κάτι. Ωστόσο, πάρα πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στα ακάρεα, εξηγεί ο κος Μιχελάκης. Αυτό έχει ως συνέπεια να εκδηλώνουν φαγούρα, κρίσεις βρογχικού άσθματος και διάφορες άλλες αλλεργίες και εξανθήματα, όταν έρχονται σε επαφή μαζί τους.

Εκτός όμως από τα ακάρεα υπάρχουν και τα βακτήρια.Πράγματι, τα βακτήρια που συσσωρεύονται στα άπλυτα σεντόνια μπορεί επίσης να δημιουργήσουν προβλήματα. Μην ξεχνάς ότι τα βακτήρια λατρεύουν το δέρμα. Μάλιστα οι βακτηριακοί μικροοργανισμοί που σαπροφυτούν στο δέρμα ενός ανθρώπου είναι περισσότεροι απ’ όσα τα κύτταρά του. Όταν λοιπόν αφήνει κανείς με τις εβδομάδες τα νεκρά δερματικά κύτταρα στα σεντόνια, τα βακτήρια βρίσκουν την ευκαιρία να τρέφονται και να αναπτύσσονται. Αν αποικήσουν όμως πάλι στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσουν επιμολύνσεις ή επιδείνωση εκζέματος, εξηγεί ο ειδικός. Και συνεχίζει: “Η θυλακίτιδα, για παράδειγμα είναι ένα νόσημα που μπορεί να επηρεαστεί από τα βακτήρια των σεντονιών. Είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που εντοπίζεται στον θύλακα της τρίχας και εμφανίζεται με σπυράκια λιγότερο ή περισσότερο έντονα και σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα επίμονη. Γνωρίζοντας ότι τα δερματικά προβλήματα, που προαναφέρονται, μπορεί να επιδεινωθούν με δραστήριες αποικίες βακτηρίων στο δέρμα μας, το να επιτρέπουμε στα βακτήρια αυτά να αναπτύσσονται ανενόχλητα, επειδή δεν αλλάζουμε τακτικά τα σεντόνια μας, είναι λάθος." Το σίγουρο επομένως είναι ότι τα σεντόνια πρέπει να αλλάζονται τακτικά. Πόσο συχνά όμως;

 

sedonia-strosimo

 

H απάντηση του ειδικού στο πόσο συχνά πρέπει να αλλάζεις τα σεντόνια σου

«Εξαρτάται από την εποχή του χρόνου», απαντά ο κ. Μιχελάκης. «Ιδανικά θα πρέπει να τα αλλάζουμε μία φορά την εβδομάδα. Τον χειμώνα, όμως, θα μπορούσε κάποιος να τα αλλάζει και κάθε 15 ημέρες, εφόσον κάνει πολύ συχνά ντους και δεδομένου ότι φοράει μακριές πιτζάμες, οπότε το δέρμα δεν έρχεται σε επαφή με τα σεντόνια. Το καλοκαίρι, όμως, που ιδρώνουμε πολύ, ενδεχομένως πρέπει να τα αλλάζουμε συχνότερα και από μία φορά την εβδομάδα. Εξίσου συχνά, αν όχι συχνότερα, πρέπει να αλλάζουμε και την μαξιλαροθήκη μας».

Διάβασε ακόμα: Ποιες συνήθειες φουντώνουν την ακμή το καλοκαίρι

Γιατί να αφήνεις άστρωτο το κρεβάτι σου

Τα καλά νέα είναι ότι οι πιθανότητες βαριάς δερματικής βακτηριακής λοίμωξης, εξαιτίας των άπλυτων σεντονιών, είναι περιορισμένες. Αυτό, όμως, που ίσως δε γνωρίζεις είναι ότι μπορείς να μειώσεις τις πιθανότητες ακόμα περισσότερο με έναν πολύ απλό τρόπο. Αφήνοντας το κρεβάτι σου το πρωί άστρωτο. Με αυτό τον τρόπο, το κρεβάτι αερίζεται καλύτερα και μειώνεται η υγρασία στα σεντόνια, την οποία χρειάζονται τα ακάρεα και τα βακτήρια για να πολλαπλασιαστούν. Μπορείς να το εφαρμόζεις επομένως πού και πού, αφού κανένας δεν θα μπορεί πλέον να σε κατηγορήσει για το γεγονός ότι δεν έστρωσες το κρεβάτι σου. Η απάντηση, εξάλλου, που θα δώσεις ισοδυναμεί με εύλογο επιχείρημα. 

 

sedonia-petsetes-allagma-katharisma

 

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζεις πετσέτες; 

Όπως εξηγεί ο Μάρκος Μιχαλάκης «αμέσως μόλις χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά μια καθαρή πετσέτα, τη γεμίζουμε βακτήρια, νεκρά δερματικά κύτταρα και μόρια σωματικών εκκριμάτων, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για την επιβίωση και ανάπτυξη μυκήτων, βακτηρίων και ιών. Και όσο περισσότερο μένει υγρή η πετσέτα, τόσο περισσότεροι γίνονται όλοι αυτοί οι μικροοργανισμοί». Έτσι, οι πετσέτες δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, επειδή περιέχουν πολλά από τα συστατικά τα οποία αυτοί χρειάζονται για την επιβίωσή τους: νερό, υψηλή θερμοκρασία, οξυγόνο, τροφή (από τα νεκρά δερματικά κύτταρα και τα άλλα κατάλοιπα του δέρματος) και ουδέτερο pH.
Παρότι, λοιπόν, οι περισσότεροι μικροοργανισμοί προέρχονται από το ίδιο μας το σώμα, ο ραγδαίος πολλαπλασιασμός και η ανάπτυξή τους μπορεί, κάτω από κατάλληλες συνθήκες, να οδηγήσει σε βακτηριακές επιμολύνσεις ή μυκητιάσεις (π.χ. στα δάκτυλα των ποδιών ή στη βουβωνική χώρα). Επίσης, αν η πετσέτα είναι πολύ βρώμικη από τις αλλεπάλληλες χρήσεις, μπορεί εύκολα να προκαλέσει έξαρση του εκζέματος ή της ατοπικής δερματίτιδας.

Εικόνα
πετσέτα
istock

 

Πόσες φορές, επομένως, μπορείς να στεγνώσεις το δέρμα σου με την πετσέτα του μπάνιου πριν την αλλάξεις; 

  • Η ενδεικνυόμενη συχνότητα με την οποία πλένεις την πετσέτα σου πρέπει να είναι 1 έως 2 φορές την εβδομάδα, ιδιαίτερα αν κάνεις μπάνιο κάθε μέρα.
  • Η πετσέτα κάθε φορά που χρησιμοποιείται θα πρέπει να στεγνώνει εντελώς και γρήγορα (π.χ. σε καλοριφέρ-κρεμάστρα).
  • Η πετσέτα με την οποία σκουπίζεται η γενετήσια περιοχή σε άνδρες και γυναίκες θα πρέπει να πλένεται αμέσως.
  • Η πετσέτα του μπάνιου χρειάζεται συχνότερα πλύσιμο, εάν κάποιος είναι άρρωστος π.χ έχει κάποια ίωση.
  • Αν στο σπίτι σου έχεις υψηλά επίπεδα υγρασίας και δεν μπορείς να στεγνώσεις εντελώς την πετσέτα, πρέπει να την πλένεις μετά από 3 χρήσεις.
  • Αν χρησιμοποιείς πετσέτα στο γυμναστήριο για να σκουπίζεις τον ιδρώτα σου ή για να τη στρώνεις πάνω στα όργανα γυμναστικής πρέπει να την πλένεις καθημερινά. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να χρησιμοποιείς κάθε φορά που πας στο γυμναστήριο καθαρή φρεσκοπλυμένη πετσέτα.
  • Τον χειμώνα, όταν τα επίπεδα υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι αυξημένα, πρέπει να πλένεις την πετσέτα του μπάνιου σου συχνότερα απ’ ό,τι το καλοκαίρι.
  • Κάθε πετσέτα μπάνιου πρέπει πάντοτε να περνά το τεστ της μυρωδιάς: αν μυρίζει άσχημα, χρειάζεται οπωσδήποτε αλλαγή αμέσως.

Ποιο είδος πετσέτας να προτιμήσεις;

Όσον αφορά στο ύφασμα της πετσέτας, οι απορροφητικές, βαμβακερές πετσέτες είναι πιο φιλικές για το δέρμα, αλλά χρειάζονται περισσότερη ώρα για να στεγνώσουν. Κι από την άλλη, οι πετσέτες από μικροΐνες στεγνώνουν πιο γρήγορα, αλλά μπορεί να προκαλέσουν δερματική αλλεργία στα ευαίσθητα άτομα. Αν, όμως, δεν είναι κάποιος αλλεργικός, οι πετσέτες αυτές είναι μια καλή επιλογή, ειδικά για το γυμναστήριο.

Μοιράζεται η πετσέτα;

Πόσο φρόνιμο είναι αλήθεια να μοιράζεσαι την πετσέτα του μπάνιου σου με τον ή την σύντροφό σου; “Ούτως ή άλλως μοιράζεστε τα σεντόνια του κρεβατιού σας επομένως μπορεί να μοιράζεστε και την πετσέτα του μπάνιου, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις», απαντά ο κ. Μιχελάκης. «Η πρώτη είναι ότι κανείς από τους δύο δεν θα πάσχει από οποιαδήποτε δερματοπάθεια ή μυκητίαση και η δεύτερη ότι κανείς δεν θα είναι άρρωστος. Συχνός τρόπος μετάδοσης, πάντως, μιας πολύ κοινής μυκητίασης, της ποικιλόχρου πιτυριάσεως, είναι η κοινή χρήση πετσέτας.

Όσον αφορά τώρα στα παιδιά, δεν θα πρέπει να μοιράζονται οι ενήλικες τις πετσέτες του μπάνιου μαζί τους, γιατί τα παιδιά έχουν πολύ πιο ευαίσθητο δέρμα και ιδιαίτερα εάν πάσχουν από δερματικές αλλεργίες (π.χ. ατοπική δερματίτιδα)».

Πρακτικά τα παραπάνω σημαίνουν πως στο πλαίσιο μιας οικογένειας θα πρέπει να υπάρχουν αρκετές πετσέτες μπάνιου για να αλλάζονται συχνά. Φυσικά και για τις πετσέτες θαλάσσης ισχύει ο κανόνας «ο καθένας τη δική του».

Διάβασε ακόμα: Παιδιά και ατοπική δερματίτιδα. 5 ερωτήσεις για το νέο φάρμακο

Αγαπημένο