ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πόσο και πότε κινδυνεύεις περισσότερο από τα κουνούπια;

Γιατί τα κουνούπια τσιμπούν εσένα κι όχι τον σύντροφό σου; Γιατί είναι πιθανόντερο να σε τσιμπήσουν όταν κινείσαι κι αν έχεις αυξημένης χολιστερίνη;
4
'
kounoupi

Οι ερωτήσεις σου σχετικά με αυτά είναι πολλές. Και οι απαντήσεις που θα πάρεις, θα σου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες προκειμένου να οργανώσεις την πρόληψή σου από τα τσιμπήματά τους αυτό το καλοκαίρι.

Με τις συνεργασία της Ειδικής Παθολόγου, Αναστασίας Μοσχοβάκη απαντήσαμε σε ερωτήσεις για τα κουνούπια που είναι βέβαιο ότι οι απαντήσεις τους σε ενδιαφέρουν προκειμένου να οργανώσεις καλύτερα την προστασία σου από αυτά.

Ποια κουνούπια μας τσιμπούν

Η πρώτη ενδιαφέρουσα πληροφορία που χρειάζεται να ξέρεις για τα κουνούπια -αν και δε θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη- είναι ότι τους ανθρώπους τσιμπούν μόνο το θηλυκά κι όχι τα αρσενικά κουνούπια. Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά κουνούπια τρέφονται κυρίως με το νέκταρ λουλουδιών και φρούτων, όμως, τα θηλυκά χρειάζεται να τραφούν και με αίμα προκειμένου να μπορέσουν να παράγουν τα αυγά τους. Όταν μάλιστα εντοπίσουν την πηγή αίματος, π.χ πάνω στην γάμπα σου, δε θα σταματήσουν να ρουφούν μέχρι να φουσκώσουν εντελώς. Αυτό εξηγεί γιατί ένα κουνούπι όταν σε πετύχει μπορεί να σε τσιμπήσει πολλές φορές.

Ποιους προτιμούν τα κουνούπια;

Σύμφωνα με την Αmerican Mosquito Control Association, το 20% των ανθρώπων είναι πιο ελκυστικό στα κουνούπια από τους υπόλοιπους. Όπως μάλιστα αποκαλύπτει το University of Florida, 1 στους 10 δέχεται από αυτά πολύ περισσότερα τσιμπήματα. Σύμφωνα με το Florida Department of Health, τα κουνούπια τσιμπούν 2 φορές περισσότερο τα άτομα με ομάδα αίματος 0 απ’ ό,τι εκείνα με άλλη ομάδα. Επίσης τσιμπούν περισσότερο άτομα με αυξημένη χολιστερίνη, τους υπέρβαρους και παχύσαρκους και τις εγκυμονούσες.

Πότε είναι πιο πιθανό να σε τσιμπήσουν τα κουνούπια;

Αν κινείσαι

Νομίζεις ότι τα κουνούπια είναι πιο πιθανό να σε τσιμπήσουν όταν κάθεσαι, όμως, αυτό δεν ισχύει. Συνήθως τσιμπούν όταν κινήσαι γιατί τότε σε εντοπίζουν πιο εύκολα. Είναι επομένως πιο πιθανό, να σε τσιμπήσουν την ώρα που πας το σκύλο σου βόλτα ή για βραδινό περπάτημα.  

Αν έχεις ιδρώσεις

Ο ιδρώτας αποτελεί πόλο έλξης για τα κουνούπια. Ένα κουνούπι μάλιστα μπορεί να μυρίσει τον ιδρώτα του ανθρώπου από απόσταση 50 μέτρων.

Αν αθλείσαι έξω

Αποτελείς μαγνήτη για τα κουνούπια για τους δύο λόγους που αναλύθηκαν πιο πάνω. Και κινείσαι και ιδρώνεις. Οι πιθανότητες να σε τσιμπήσουν τα κουνούπια σε αυτή τη περίπτωση αυξάνονται αν ο εξωτερικός χώρος που αθλείσαι περιστοιχίζεται από βλάστηση.

Την ώρα που πίνεις το ποτό σου

Ιδιαίτερα αν αυτό είναι μπύρα. Σύμφωνα με έρευνα του London School Hygiene & Τropical Medicine, τα άτομα που έχουν καταναλώσει μπύρα έλκουν περισσότερο τα κουνούπια.

Ισχύει ότι τα κουνούπια τσιμπάνε μόνο τις βραδινές ώρες;

Στην Ελλάδα ναι. Γιατί ενδημούν περισσότερο τα είδη των κουνουπιών που είναι ενεργά τη νύχτα. Υπάρχουν όμως και είδη που τσιμπούν την ημέρα όπως το κουνούπι τίγρης. Τα είδη αυτά είναι συχνά σε εξωτικούς προορισμούς για παράδειγμα αλλά τελευταία έχουν επεκταθεί και στην Ελλάδα όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Εικόνα
sites

Πώς να προστατευτείς στο σπίτι, στη βεράντα και στον κήπο

΄Οπως εξηγεί η Δρ. Μοσχοβάκη τα παρακάτω μέτρα πρέπει να τηρούνται για την προστασία σου από τα κουνούπια ιδιαίτερα κατά τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες, δηλαδή τις ώρες που τα κουνούπια αναζητούν «τροφή»

 -Θέσε σε λειτουργία τον ανεμιστήρα οροφής ή το κλιματιστικό, δεδομένου ότι τα κουνούπια δεν αντέχουν τις χαμηλές θερμοκρασίες.

- Καλό είναι να έχεις προνοήσει ώστε να υπάρχουν σίτες στα παράθυρά του σπιτιού σου.

- Απόφυγε το πότισμα τις απογευματινές ή βραδινές ώρες επειδή τα κουνούπια μαζεύονται στα στάσιμα νερά.

- Μην παραλείπεις τη χρήση εντομοαπωθητικού χώρου.

- Όταν είσαι στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού (βεράντα ή κήπο) μην παραλείψεις να εφαρμόζεις εντομοαπωθητικό με αποτελεσματική κάλυψη.

- Εάν έχεις μικρό παιδί ή ηλικιωμένο καλό είναι να χρησιμοποιείς κουνουπιέρα (προσοχή, όμως, μην εγκλωβιστεί κουνούπι μέσα!)

Πρόκειται να κάνεις κάμπινγκ;

To να κρατάς τα έντομα μακριά σου -μεταξύ αυτών και τα κουνούπια- όταν κάνεις κάμπινγκ, ισοδυναμεί με πρόκληση. Μην ξεχνάς ότι είσαι στη φύση, τον τόπο κατοικίας των εντόμων. Πράγμα που σημαίνει ότι θα τα βρεις παντού γύρω σου. Για να μειώσεις, όμως, το ενδεχόμενο να σε τσιμπήσουν, θα ήταν έξυπνο να ακολουθήσεις τα τρία παρακάτω βασικά βήματα:

- Επίλεξε έξυπνα που θα στήσεις τη σκηνή σου. Προτίμησε τοποθεσίες μακριά από τρεχούμενα ή στάσιμα νερά, λίμνες και ποτάμια, επειδή αποτελούν πόλο έλξης των κουνουπιών. Το ίδιο ισχύει και για τα σημεία με χορτάρι.

- Θα πρέπει να χρησιμοποιείς εντομοαπωθητικό καθ΄ όλη τη διάρκεια της μέρας κι όχι μόνο τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Γι’ αυτό θα πρέπει να αναζητήσεις ένα εντομοαπωθητικό, φιλικό στη συχνή χρήση. Πιθανόν να χρειάζεται να σε καθοδηγήσει σε αυτό ο δερματολόγος σου αφού τον ενημερώσεις ότι πρόκειται να κάνεις κάμπινγκ.

- Τις βραδινές ώρες προτίμησε να φοράς μακριά ρούχα και κλειστά παπούτσια που δεν αφήνουν ακάλυπτα τα άκρα σου.

Ουπς σε τσίμπησε! Τι πρέπει να κάνεις

Η αλήθεια είναι ότι είναι αδύνατον να περάσει ένα ολόκληρο καλοκαίρι χωρίς κανέναν τσίμπημα. Ξέρεις, όμως, τι πρέπει να κάνεις σε περίπτωση που σε τσιμπήσουν κουνούπια;

Το πρώτο και κύριο είναι να θέσεις υπό έλεγχο την ενοχλητική φαγούρα που εμφανίζεται μετά το τσίμπημα δεδομένου ότι αν αρχίσει να ξύνεσαι αυξάνεις τις πιθανότητες μόλυνσης. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να έχεις ένα προϊόν για την ανακούφιση από τον κνησμό. Αν το τσίμπημα έχει σαν αποτέλεσμα έντονο τοπικό πρήξιμο και ερεθισμό χρειάζεται να εφαρμόσεις δερματολογική αλοιφή με κορτιζόνη με βάση τις οδηγίες του γιατρού. Αν έχεις πολλά τσιμπήματα, ο έλεγχος του κνησμού είναι πιο δύσκολος Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να σου χορηγηθεί κάποιο αντισταμινικο για τη μείωση του κνησμού. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί το τσίμπημα του κουνουπιού να πυροδοτήσει αλλεργική αντίδραση οπότε σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να σου δώσει οδηγίες ο γιατρός.

Αγαπημένο