ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πως θα καταλάβεις ότι έχεις πρόβλημα ύπνου

Πότε χρειάζεται να επισκεφτείς τον ειδικό.
3
'
υπνος shutterstock

Γνωρίζεις ότι για να εξασφαλιστούν τα οφέλη στην υγεία σου, ο ύπνος θα  πρέπει να είναι επαρκής (όχι δηλαδή λιγότερο από επτά έως οκτώ ώρες). Γνωρίζεις όμως ότι θα πρέπει να είναι ποιοτικός και συνεχόμενος;

Οι περισσότεροι νομίζουν ότι πρόβλημα ύπνου αντιμετωπίζει κάποιος μόνο αν η έλευση του ύπνου καθυστερεί και αγχώνει, όπως στην περίπτωση της αϋπνίας. Κι όμως, υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνδέονται όχι μόνο με αϋπνία αλλά και άλλες διαταραχές του ύπνου.

Ο Δρ. Χαράλαμπος Μερμίγκης, Πνευμονολόγος, Ειδικός Ιατρός Ύπνου (Sleep specialist), Διευθυντής του Τμήματος Εργαστηρίου Ύπνου του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center εξηγεί ποια συμπτώματα δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τον ύπνο σου:

-Να δυσκολεύεσαι να αποκοιμηθείς

-Να ξυπνάς κατά τη διάρκεια της νύχτας αρκετές φορές

-Να ξυπνάς πιο νωρίς από όσο θα ήθελες (πρόωρη αφύπνιση)

-Να έχεις υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

-Να ξυπνάς κουρασμένος το πρωί με αίσθημα μη αναζωογονητικού ύπνου

-Να ξυπνάς μέσα στη νύχτα ή το πρωί με πονοκέφαλο

-Να τρίζεις τα δόντια σου στον ύπνο σου

-Να τινάζεις τα πόδια σου (σύνδρομο ανήσυχων ποδιών)

-Να έχεις επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπνοβασίας ή άλλες περίεργες συμπεριφορές (διαδραματισμός ονείρων, με βίαιες κινήσεις)

-Να ροχαλίζεις έντονα ή να σου λένε ότι σταματά η ανάσα σου, όταν κοιμάσαι.

Επομένως, ακόμα κι αν δεν μετράς προβατάκια για να αποκοιμηθείς, δεν σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζεις κάποια διαταραχή ύπνου, εφόσον κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα σε αφορά. Φυσικά, για όλους υπάρχουν ανήσυχες νύχτες ανάλογα και με τα γεγονότα που τους κατακλύζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας ή/και προβλήματα υγείας. Μπορεί επομένως να παρουσιαστούν κάποια συμτώματα και μετά από λίγες ημέρες να υποχωρήσουν. Διάβασε επίσης: κατάθλιψη και ύπνος - πως συνδέονται.

Πόσο να περιμένεις;

Για κάθε πρόβλημα ύπνου που επιμένει πάνω από 2-4 εβδομάδες θα πρέπει να επισκεφτείς τον ειδικό, ώστε να σου δώσει λύση, διασφαλίζοντας έτσι επαρκές και ποιοτικό ύπνο. Ποιος είναι αυτός; Μπορεί να είναι ο Οικογενειακός Γιατρός σου, ο Παθολόγος, ο Πνευμονολόγος αλλά και ο Ψυχίατρος. Υπάρχουν όμως και ειδικά τμήματα Μελέτης Ύπνου στα νοσοκομεία που απαρτίζονται από γιατρούς  ειδικούς στον ύπνο, τους οποίους μπορείς να συμβουλευτείς. 

Αγαπημένο
Stikoudi
stik with me
Ανακάλυψε τον καλύτερο εαυτό σου με την Κατερίνα Στικούδη!