ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ποιο σημείο του σώματος χτυπά πιο συχνά η Οστεοαρθρίτιδα

Μάθε πώς είναι η ζωή κάποιου που πάσχει από οστεοαρθρίτιδα, ποιος συνήθως είναι αυτός ο κάποιος και πώς μπορείς να κάνεις τη ζωή του καλύτερη.
3
'
oστεορθρίτιδα shutterstock

Θέλεις να μάθεις πώς είναι η ζωή κάποιου που πάσχει από Οστεοαρθίτιδα; Αυτού του κάποιου που μπορεί να είναι η μαμά σου, η γιαγιά σου ή υπέρβαρη φίλη σου ή κάποιο άλλο κοντινό σου πρόσωπο; Συνήθως δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει τα σκαλιά, να πλυθεί, να εργαστεί, να ντυθεί, να σηκωθεί από το κρεββάτι. Πολύ συχνά τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν και να ανταποκριθούν στις εργασιακές τους υποχρεώσεις, αναγκάζονται συχνά να παίρνουν αναρρωτικές άδειες, έχουν αίσθημα μειωμένης αυτοπεποίθησης στην εργασία τους, αναγκάζονται να πάρουν πρόωρη συνταξιοδότηση ή να παρατήσουν την εργασία τους, εξηγεί ο Γεώργιος Σούλη, Γηρίατρος στο Κέντρο Γηριατρικής Αξιολόγησης  Ερρίκος Ντυνάν και Β’ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης & Έρευνας της Γήρανσης,.

Ποιους προτιμά η νόσος

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα η Οστεοαρθρίτιδ , που είναι μια κοινή πάθηση σε ηλικιωμένους,  είναι μια προοδευτική τοπική εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων που προσβάλλει μία ή πολλαπλές αρθρώσεις. Σχετίζεται με παράγοντες κινδύνου όπως το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία, το ιστορικό τραυματισμού στις αρθρώσεις ή η χειρουργική επέμβαση, η γενετική προδιάθεση και η γήρανση. Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από Oστεοαρθρίτιδα, ενώ τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από αυτή.

Επίσης η νόσος φαίνεται να προτιμά τις πιο χαμηλά οικονομικοκοινωνικές τάξεις στις οποίες η παχυσαρκία είναι πιο συχνή και τα επαγγέλματα αρκετά συχνά πιο επιβαρυντικά στην καταπόνηση των αρθρώσεων.

Άρα το άτομο που πάσχει από Οστεοαρθρίτιδα είναι συνήθως μεγάλης ηλικίας, γυναίκα, παχύσαρκο ή υπέρβαρο, φτωχότερο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αφορά αποκλειστικά αυτά τα άτομα.

Ποια σημεία του σώματος χτυπάει πιο συχνά

Συνήθως, τα χέρια, τα ισχία, η σπονδυλική στήλη και τα γόνατα είναι τα σημεία που χτυπάει η νόσος.

Σύμφωνα με τον κο Σούλη, η πιο συχνή εντόπιση της Οστεοαρθίτιδας σε όλες τις ηλικίες αφορά τα γόνατα και ακολούθως τα χέρια, ιδιαίτερα στις ηλικίες άνω των 60 ετών και στις γυναίκες. Με την πρόοδο της ηλικίας,  αυξάνει η πιθανότητα να εμφανιστεί Οστεοαρθρίτιδα στα ισχία.

Γιατί είναι απαραίτητη η άσκηση

Η Οστεοαρθρίτιδα μπορεί να είναι επώδυνη και να προκαλεί κόπωση, καθιστώντας δύσκολη την έναρξη ή τη διατήρηση της κανονικής σωματικής δραστηριότητας. Ωστόσο, τα άτομα με αυτήν την πάθηση πρέπει να έχουν τακτική σωματική δραστηριότητα:

•          για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων χρόνιων παθήσεων, όπως των καρδιακών   παθήσεων ή διαβήτη τύπου,

•          να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος και

•          να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής.

Οι απλές σωματικές δραστηριότητες, η δομημένη άσκηση, η διαχείριση του σωματικού βάρους, η αυτοδιαχείριση και εκπαίδευση αυτών των ασθενών μαζί με την πρόληψη των πτώσεων και τραυματισμών είναι βασικές μη φαρμακολογικές  παρεμβάσεις για την διαχείριση της Οστεοαρθρίτιδας», ανέφερε ο Δημήτρης Βασμαρής, Φυσικοθεραπευτής, Συντονιστής Ε.Τ.Γηριατρικής Φυσικοθεραπείας Π.Σ.Φ σε πρόσφατο webinar της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα.

Διάβασε επίσης: Επιτρέπεται η άσκηση αν κάποιος έχει κήλη στη μέση;

Τι άλλο χρειάζεται να ξέρεις;

Ότι τα άτομα που πάσχουν από Οστεοαρθρίτιδα είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν και κάποιο άλλο ή περισσότερα συνυπάρχοντα νοσήματα. Επίσης το άτομο που έχει Οστεοαρθρίτιδα ανησυχεί ότι η κατάσταση του θα επηρεάσει την κινητικότητα του, την ικανότητα του να αθλείται και να απολαμβάνει την καθημερινότητα του, την ανεξαρτησία του και την ψυχική του ισορροπία. Γι’ αυτό η ψυχολογική στήριξη αλλά και η έμπρακτη ενθάρρυνση από το περιβάλλον του είναι σημαντική.

Διάβασε ακόμα: Γιατί οι ασθενείς με Αλσχάιμερ έχουν διπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν με COVID-19

Αγαπημένο