ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ποιες σκέψεις τροφοδοτούν τον φόβο της αποτυχίας;

Η ανάγκη να καταπολεμήσεις τους φόβους σου βρίσκεται στο DNA σου.
2
'
που τροφοδοτούν τον φόβο της αποτυχίας

Ο Δημήτριος Τσατίρης, εξειδικευμένος ψυχίατρος με ειδίκευση στον τομέα της  διαχείρισης άγχους, σε πρόσφατη ανάρτησή του στο "psychologytoday", αναλύει τις σκέψεις που μας οδηγούν στον φόβο ότι θα αποτύχουμε και τονίζει τα κατάλληλα εργαλεία για τη σωστή αντιμετώπιση και τη μείωση του άγχους. 

Όπως χαρακτηριστικά λέει, η ανάγκη να καταπολεμήσεις τους φόβους σου βρίσκεται στο DNA σου.

Αφιέρωσε λίγα λεπτά για να μιλήσει σε κάποιον και οι βαθύτερες φιλοδοξίες σου θα έρθουν στην επιφάνεια. Μπορεί ο στόχος σου να είναι να βρεις μια δουλειά, να βρεις ένα σύντροφο ή ακόμα να επιτύχεις στο πανεπιστήμιο.

«Σαν ψυχίατρος βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή όταν κάποιος θέλει να ανοιχτεί και να μοιραστεί τα προβλήματά του. Δυστυχώς έχω δει πολλά όνειρα να γίνονται στάχτη λόγω αποτυχημένων προσπαθειών. Υπάρχει πάντοτε ένα άγχος που σε κρατάει αγκυροβολημένο και σε εμποδίζει να προχωρήσεις προς τους στόχους σου.»

Ποιες είναι οι σκέψεις και οι φόβοι της αποτυχίας που μας κρατάνε πίσω;

1.Η αποτυχία είναι προσωπική

Παίρνεις την αποτυχία προσωπικά και ξεχνάς ότι είναι μια παγκόσμια ανθρώπινη εμπειρία. Όλοι βιώνουν αποτυχία καθημερινά και συνεχώς! Συγκρίνεις τον  εαυτό σου με επιτυχημένους ανθρώπους και ξεχνάς ότι έχουν επίσης υποστεί πολλές απογοητεύσεις μέχρι να φτάσουν στην κορυφή.

2.Το κόστος της αποτυχίας είναι μεγάλο

Μεγαλώνεις τον φόβο σου για αποτυχία, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξει μεγάλη πτώση εάν αποτύχουμε. Ως εκ τούτου, αποφεύγεις να υποβάλεις  αίτηση για προαγωγή εργασίας, το πανεπιστήμιο που σε ενδιαφέρει ή ακόμη και να ζητήσεις  από κάποιον να βγείτε για καφέ.

Πρέπει να αντιμετωπίσεις την κάθε ευκαιρία ως ένα κλειδί που μπορεί να ξεκλειδώσει μια πόρτα. Η ζωή σου μπορεί να βελτιωθεί οδεύοντας μέσα από αυτήν. Κάθε φορά που σου παρουσιάζεται μία ευκαιρία, άρπαζε απλά ένα κλειδί για να ξεκλειδώσεις  την πόρτα. Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί εάν το κλειδί δεν λειτουργήσει; Είσαι κολλημένη στην ίδια πραγματικότητα κρατώντας ένα φαινομενικά άχρηστο κλειδί!

3. Δεν υπάρχει όφελος στην αποτυχία

Έχεις την τάση να καθορίζεις τις αρνητικές πτυχές της αποτυχίας και να φιλτράρεις  τα πιθανά οφέλη της. Αποφεύγεις να κυνηγάς  τους στόχους σου γιατί φοβάσαι την απογοήτευση και τη ντροπή που μπορεί να προκύψουν από την αποτυχία. Ωστόσο, ξεχνάς ότι η αποτυχία είναι μια πολύτιμη εμπειρία ζωής γιατί σου παρέχει μια χρυσή ευκαιρία να μάθεις και να εξελιχθείς. Θα υποστήριζα ακόμη, ότι ωριμάζουμε περισσότερο από τις αποτυχίες μας παρά από  τις επιτυχίες μας.

4.Εάν αποτύχω, τότε είμαι αποτυχία

Η αποτυχία είναι συναισθηματικά οδυνηρή γιατί την ερμηνεύουμε ως προσωπικό κατηγορητήριο. Όταν αποτύχουμε, βιώνουμε ντροπή και μείωση της αυτοεκτίμησης.

Η αποτυχία δεν αντικατοπτρίζει την αυτοεκτίμησή σου. Μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι έχεις  χώρο για προσωπική ανάπτυξη και πρέπει να επιστρέψεις στο πλάνο εκμάθησης για να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου. Μπορεί να έχεις αποτύχει ακόμη και επειδή ήσουν απλώς άτυχη. Για παράδειγμα, μπορεί να ήσουν ισχυρός υποψήφιος για άνοιγμα θέσεων εργασίας, αλλά ανταγωνιζόσουν εκατοντάδες άλλους ισχυρούς υποψηφίους.

5. Δεν έχω τίποτα να χάσω επιμένοντας

Αποφεύγεις να αναλάβεις δράση διότι εστιάζεις αποκλειστικά σε αυτό που μπορεί να πάει στραβά. Η διατήρηση του status quo μπορεί να έχει μεγάλο κόστος. Για παράδειγμα, φαντάσου  ότι εργάζεσαι  για μια εταιρεία που πάει προς την χρεοκοπία. Ακούς ψιθύρους ότι έρχονται επικείμενες απολύσεις. Μπορεί να ότι αν απολυθείς δεν θα βρεις πουθενά αλλού δουλειά. Βάζεις το κεφάλι κάτω και δεν κάνεις τίποτα.

Να θυμάσαι ότι δεν ζεις σε μία φούσκα! Μην επηρεάζεσαι από όλους και από όλα. Πέφτοντας στον φόβο της αποτυχίας, στερείς από τους αγαπημένους σου τα οφέλη που προέρχονται από την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων σου.

Αγαπημένο