ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ποια είναι η ιδανική ποσότητα νερού που πρέπει να πίνουμε καθημερινά;

Το νερό είναι πηγή ζωής!
2
'
πόσο νερό πρέπει να πίνεις

"Το νερό είναι πηγή ζωής, αποτελεί κύριο συστατικό μας, είναι αναγκαίο για τον οργανισμό μας και την επιβίωσή μας.Το νερό συμμετέχει σε πολλές και σημαντικές διεργασίες του οργανισμού. Μεταφέρει στους ιστούς τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από τα τρόφιμα και απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες και τις τοξίνες. Βοηθά ,επίσης, στην πέψη της τροφής και συντελεί στη διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος. Προστατεύει τα όργανά και βοηθάει στο μεταβολισμό και στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, μειώνει την αρτηριακή πίεση, λιπαίνει τις αρθρώσεις και συμμετέχει σε διάφορες μεταβολικές αντιδράσεις.

Πίνουμε όμως αρκετό νερό;

Ποια είναι η πρέπουσα ποσότητα για τον κάθε άνθρωπο και τις ανάγκες του; Πολλές φορές μέσα στη μέρα ξεχνάμε να πιούμε νερό και έτσι δεν ενυδατωνόμαστε σωστά, ή το αντικαθιστούμε με άλλα υγρά όπως καφέ, χυμούς, αναψυκτικά. 

Υπάρχουν πολλές θεωρίες, όμως, σχετικά με το πόσο νερό πρέπει να πίνουμε καθημερινά. Άλλοι λένε 8 ποτήρια, ενώ άλλοι 2 λίτρα. Βεβαίως, δεν έχουμε όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες ανάγκες για νερό στον οργανισμό μας και αυτό είναι λογικό, καθώς εξαρτάται άμεσα από το ύψος και το βάρος του κάθε ανθρώπου. Το Ινστιτούτο Ιατρικής υπολόγισε πως η επαρκής κατανάλωση για τους άντρες είναι γύρω στα 3 λίτρα την ημέρα, ενώ για τις γυναίκες είναι περίπου 2,2 λίτρα την ημέρα.

nero

Γνωρίζεις πως θα υπολογίσεις το νερό που οργανικά χρειάζεσαι;

Αν θέλουμε να είμαστε ακόμη πιο ακριβείς οι ανάγκες σε νερό βέβαια είναι και ατομικές, διαφέρουν ανάλογα τον οργανισμό, την κατάσταση υγείας και τη φυσική δραστηριότητα. Για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, η πρόσληψη υγρών θα πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον τις απώλειες. Οι γενικές συστάσεις που προτείνονται για την καθημερινή κατανάλωση υγρών ορίζονται ως 35 ml/kg σωματικού βάρους για τους ενήλικες. Έτσι, για παράδειγμα ένας άνδρας περίπου 80 kg έχει ανάγκες 2800 ml υγρών την ημέρα. Σε αυτά τα υγρά συμπεριλαμβάνονται και οι ποσότητες των υγρών που λαμβάνονται μέσω της τροφής. Περίπου το 19-20% της ημερήσιας πρόσληψης υγρών προέρχεται συνήθως από τα τρόφιμα. Βέβαια, δε ξεχνάμε πως αυτή η οδηγία είναι γενική και πιθανόν να μην ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους (είτε κάποιοι να διατηρούνται ενυδατωμένοι και σε μικρότερες ποσότητες υγρών, είτε άλλοι να χρειάζονται περισσότερο).

Αν γυμνάζεσαι ή επιδίδεσαι σε οποιαδήποτε δραστηριότητα, που προκαλεί εφίδρωση, θα πρέπει να αυξήσεις την ποσότητα αυτή, καθώς χάνεις πολύ νερό μέσω του ιδρώτα. Πρόσθεσε, λοιπόν, 350 ml στα λίτρα που βρήκες πριν για κάθε μισή ώρα που γυμνάζεσαι.

Διάβασε ακόμα: Πόσο νερό χρειάζεσαι αν αθλείσαι;

Καλό θα ήταν επιπλέον, να καταναλώνεις στο καθημερινό σου διατροφολόγιο φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Παράλληλα, καταναλώστε 1 ποτήρι νερό το πρωί μόλις ξυπνάτε. Με αυτό το τρόπο ενυδατώνεις τον οργανισμό σου μετά από την πολύωρη αποχή κατανάλωσης υγρών που προηγήθηκε την νύχτα.

Στην αρχή θα είναι πιο δύσκολο, αλλά με τον καιρό θα σου γίνει συνήθεια.      

Έχε πάντα μαζί σου ένα μπουκαλάκι με νερό, στην τσάντα, στη βόλτα, στο γραφείο, στην προπόνηση. Ακόμα και πάνω στο γραφείο σου, τοποθέτησε ένα ποτήρι νερό σε σημείο που να το βλέπεις και να το φτάνεις εύκολα με το χέρι σου. Φυσικά φρόντισε να το γεμίζεις κάθε φορά που αδειάζει. 

Χρησιμοποίησε την τεχνολογία προς όφελός σου

Αν δυσκολεύεσαι πολύ να θυμηθείς να καταναλώσεις νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορείς να βάλεις υπενθυμίσεις στο κινητό σου (ή να χρησιμοποιήσεις κάποια εφαρμογή) με τέτοιον τρόπο, ώστε κάθε 2 ώρες να σε ενημερώνει ότι ήρθε η ώρα να πιεις ένα ποτήρι νερό.       

Extra info! Μπορείς να καταλάβεις εάν παίρνεις ικανοποιητική ποσότητα υγρών από το χρώμα των ούρων. Aν το χρώμα είναι ανοιχτόχρωμα, τότε μάλλον η ποσότητα υγρών που λαμβάνετε είναι καλή. Aν το χρώμα είναι έντονο κίτρινο τότε χρειάζεστε περισσότερα υγρά ή νερό." 

Διάβασε ακόμα: 8 βήματα για να αντιμετωπίσεις την κατακράτηση υγρών

 

Αγαπημένο