ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πλύσιμο χεριών: Σίγουρα το κάνεις σωστά;

Πότε και πώς πρέπει να πλένεις τα χέρια σου σύμφωνα με το Mayo Clinic.
3
'
πλύσιμο χεριών tips Shutterstock

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείς από ιώσεις και μικρόβια και τη μετάδοσή τους είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά ποτέ κανείς αφού πρόκειται για τον Νο1 κανόνα για την προστασία της υγείας σου.

Μερικές συμβουλές από το Mayo Clinic είναι σκόπιμο να αναφερθούν για να βεβαιθείς ότι πλένεις τα χέρια σου με τον σωστό τρόπο και έχεις διδάξει και στα παιδιά σου (αν έχεις) να κάνουν το ίδιο. 

 • Το πλύσιμο χεριών  πρέπει να γίνεται με σαπούνι και νερό (ζεστό ή κρύο).
 • Ο ενδεδειγμένος χρόνος πλυσίματος των χεριών είναι είκοσι δευτερόλεπτα. Αρκεί επομένως όταν πλένεις τα χέρια σου να μετρήσεις από μέσα σου μέχρι το είκοσι. 
 • Το σκούπισμα παίζει ρόλο. Στεγνώνεις καλά τα χέρια σου στο σπίτι με την πετσέτα  που φροντίζεις να αλλάζει αρκετά συχνά ενώ στην εργασία τα σκουπίζεις πάντα με χαρτοπετσέτα.
 • Θα πρέπει να αποφεύγεις το πλύσιμο με αντιβακτηριαδιακό σαπούνι (ιδιαίτερα σε τακτική βάση) γιατί σκοτώνει τα καλά μικρόβια που υπάρχουν στην επιφάνεια των χεριών σου και εκπαιδεύει ανοχή και αντοχή στα κακά μικρόβια.

Smart tip: Χρησιμοποιείς χαρτοπετσέτα για να κλείσεις τη βρύση και να αγγίξεις το πόμολο της πόρτας τουαλέτας κατά την έξοδό σου.  

Εικόνα
πλύσιμο χεριών tips
Shutterstock

 

 • Απόφυγε να πιάνεις με άπλυτα χέρια σημεία στο πρόσωπό σου όπως μύτη, αυτιά, μάτια, στόμα καθώς αποτελούν πύλες για την είσοδο μικροβίων. Πλύνε πρώτα τα χέρια σου αν θες να το κάνεις αυτό. 
 • Πλύνε τα χέρια πριν πιάσεiς τρόφιμα, μαγειρέψεις, προετοιμάσεις ή σερβίρεις φαγητό, πριν περιποιηθείς κάποιο τραύμα ή εφαρμόσεις κάποια θεραπεία στο δέρμα σου, φροντίσεις το μωρό ή το παιδί σου ή κάποιον άρρωστο, βάλεις στα μάτια σου φακούς επαφής.
 • Πλύνε τα χέρια μετά αν έχεις πιάσει, χαϊδέψει ή ταΐσει ένα ζώο ή πετάξει τις ακαθαρσίες του, πετάξει τα σκουπίδια και φυσικά κάθε φορά που είναι βρώμικα. 
 • Επίσης κάθε φορά που φυσάς στο χαρτομάντιλο τη μύτη σου ή βήχεις βάζοντας μπροστά το χέρι σου, σκόπιμο είναι α πλένεις μετά τα χέρια σου πράγμα που μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης μικροβίων. 
 • Αν δεν έχεις πρόσβαση σε νερό για να πλύνεις μπορείς να χρησιμοποιείς απολυμαντικό που μπορεί να έχεις στο συρτάρι στο γραφείο ή στην τσάντα σου αρκεί να περιέχει 60% αλκοόλ.
 • Εκπαιδεύεις από νωρίς τα παιδιά σου σ’ αυτή τη συνήθεια υγιεινής καθώς μειώνεις έτσι τις πιθανότητες ν’ αρρωστήσουν από ιώσεις και λοιμώξεις. 
   

Διάβασε ακόμα: Είναι επικίνδυνα τα αντισηπτικά για τα παιδιά; 

Αγαπημένο