ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Το όνειρο που βλέπουν οι περισσότεροι κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Τι έχει αλλάξει στα όνειρα των ανθρώπων, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
3
'
dreaming shutterstock

Σίγουρα το έχεις δει αυτό το όνειρο. Ότι είσαι στο προαύλιο του σχολείου, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, σε ένα πάρτι ή μια κοινωνική εκδήλωση και… δεν φοράς ρούχα. Και νιώθεις τόσο μα τόσο πολύ άγχος για αυτό… Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έκθεση της γύμνιας είναι ένα συνηθισμένο όνειρο που η πλειοψηφία βλέπει. Το συγκεκριμένο όνειρο αντιπροσωπεύει το κλασικό συναίσθημα κοινωνικού άγχους που πάει χέρι χέρι με το αίσθημα της ντροπής.

Τι έχει αλλάξει στα όνειρα των ανθρώπων

Σύμφωνα, όμως, με το Πανεπιστήμιο του Harvard, κάτι έχει αλλάξει στα όνειρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο ερευνητής ψυχιατρικής Deirdre Barrett, ο οποίος ασχολήθηκε με την χαρτογράφηση ονείρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρατήρησε ότι οι άνθρωποι βλέπουν πλέον διαφοροποιημένο αυτό το κοινότυπο όνειρο.

Σύμφωνα με τον Barrett, οι συμμετέχοντες στην έρευνά του ανέφεραν ότι βλέπουν συχνά κατά τη διάρκεια του ύπνου τους ότι δεν φορούν μάσκες, βιώνοντας αισθήματα άγχους, θυμού και φόβου. Μερικοί μάλιστα ανάφεραν εφιάλτες με θέμα τη μάσκα. Επίσης εκτός από την αλλαγή στο περιεχόμενο των ονείρων έχει παρατηρηθεί και αύξηση των περιστατικών αϋπνίας, ένα φαινόμενο που ονομάζεται κορονοαϋπνία.

Διάβασε περισσότερα για την αυπνία ως ανησυχητική παρενέργεια της πανδημίας

Ο φόβος τη μόλυνσης

Για να επανέλθουμε, όμως, στη μελέτη του Harvard, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα, πολλά όνειρα που αντικατοπτρίζουν τον φόβο, έχουν να κάνουν με τον αύξηση του ρίσκου μόλυνσης από την επιστροφή στην εργασία καθώς σταδιακά αναστρέφονται τα περιοριστικά μέτρα.  «Μια γυναίκα μού περιέγραψε ότι στο όνειρό της είδε ότι επέστρεψε στη δουλειά της, για να διαπιστώσει ότι υπήρχε ένας νέος κανόνας που απαιτεί από τους υπαλλήλους να βγάζουν τα παπούτσια και τις κάλτσες τους και να περπατούν σε ένα βρώμικο, υγρό χαλί όλη την ημέρα" ανέφερε ο Barrett, o οποίος έχει ξεκινήσει τη συγγραφή βιβλίου με τίτλο  «Πανδημικά όνειρα», που βασίζεται στις μαρτυρίες των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Πιο ευαίσθητες οι γυναίκες στα πανδημικά όνειρα

Το άλλο παρατηρήθηκε στα σενάρια των ονείρων; "Η ασθένεια ήταν περίπου τρεις φορές πιο συχνή κατά τη διάρκεια της πανδημίας ως σενάριο ονείρου. Επίσης, τα όνειρα θανάτου ήταν περίπου τέσσερις φορές πιο συχνά στην προ COVID-19 εποχή", δήλωσε ο Barrett. Όμως, όσον αφορά το αίσθημα θλίψης και θυμού, οι γυναίκες φαίνεται ότι τα βιώνουν πιο έντονα κατά τη διάρκεια των πανδημικών ονείρων από ό,τι οι άντρες. Γενικά, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στα άσχημα όνειρα.

Ο Barrett  υποψιάζεται ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι μεγαλύτερο το ποσοστό των γυναικών που έχει πληγεί εργασιακά λόγω της πανδημίας. Επίσης, οι γυναίκες παίζουν στην καθημερινότητα τον ρόλο της νοσοκόμας απέναντι στα μέλη της οικογένειας που αρρωσταίνουν, πράγμα που εντείνει το άγχος τους. «Οι γυναίκες είναι πιο λυπημένες και θυμωμένες λόγω της πανδημίας και αυτό αντικατοπτρίζεται στα όνειρά τους» τονίζει ο καθηγητής ψυχιατρικής.

Πώς αναμένεται να αλλάξουν τα όνειρα

Οι επικεφαλής της μελέτης του  Πανεπιστημίου του Ηarvard αναφέρουν ότι περίπου την εποχή που το FDA άρχισε να εγκρίνει τα εμβόλια COVID-19, παρατηρήθηκε μια αύξηση στα αισιόδοξα όνειρα. Με την άρση των μέτρων της πανδημίας οι άνθρωποι ονειρεύονται ότι συναντούν τους συγγενείς και φίλους τους ή ότι βγαίνουν έξω και πηγαίνουν στα αγαπημένα τους μέρη διασκέδασης.

Τα όνειρα συμβαδίζουν με την καθημερινότητα και τη ζωή αλλά και τις σκέψεις μας. Είναι γνωστό αυτό. Η μείωση του στρες και οι αισιόδοξες σκέψεις είναι ένας σίγουρος τρόπος για πιο γαλήνια όνειρα.

Διάβασε ακόμα: Τα μυστικά του αναζωογονητικού ύπνου

 

Αγαπημένο