ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Νερό: Κρύο ή ζεστό; Τι να επιλέξεις για «αιώνια νιότη»

Τι θερμοκρασία να επιλέξεις για το ντουζ ή το μπάνιο σου αλλά και το νερό που πίνεις.
3
'
νερό για νιότη κρύο ή ζεστό Shutterstock

Το ντους αποτελεί μέρος της καθημερινής σου ρουτίνας. Ποια όμως είναι η κατάλληλη θερμοκρασία νερού που πρέπει να επιλέξεις; Ανάλογα με την περίπτωση και το ποιος είναι ο στόχος σου το ζεστό, κρύο ή χλιαρό νερό σου προσφέρει διαφορετικά οφέλη.

Με την συνεργασία του Δρ. Δημήτρη Δελλή, Ειδικού Παθολόγου-Διατροφολόγου, αναλύουμε όσα πρέπει να ξέρεις.

Ζεστό νερό και οφέλη

  • Βοηθά να ανοίξουν οι πόροι του δέρματος με αποτέλεσμα τον βαθύ καθαρισμό τους. 

  • Ανακουφίζει από την ένταση και χαλαρώνει το μυϊκό σύστημα. Αν, για παράδειγμα, ήσουν όλη μέρα στο γραφείο και νιώθεις τον αυχένα και του ώμους σου σφιγμένα ή η μέση σου πονάει το ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει τους μύες να χαλαρώσουν.

  • Συμβάλλει στην αποβολή του άγχους. Η αίσθηση του ζεστού συνδέεται με τα συναισθήματα ασφάλειας και φροντίδας που από παιδιά έχουμε μάθει να απολαμβάνουμε όμως έρευνες επιβεβαιώνουν ότι επηρεάζει τα επίπεδα συγκεκριμένων ορμονών που μπορεί να εντείνουν το αίσθημα ηρεμίας. Ως εκ τούτου ένα ζεστό ντους σε βοηθάει να ηρεμήσεις ιδιαίτερα τις ώρες που προηγούνται του βραδινού ύπνου.  

 
Το χλιαρό νερό και τα οφέλη του

  • Είναι η θερμοκρασία που πρέπει να επιλέγει κάποιος αν πάσχει από κάποια δερματοπάθεια. Ιδιαίτερα αν πάσχεις από ατοπική δερματίτιδα ή ξηδοδερμία καλύτερα να αποφεύγεις το ζεστό ή κρύο νερό και να προτιμάς το χλιαρό.
  • Ιδανικό και για το καλοκαίρι τις ημέρες αυξημένης ζέστης. Επειδή δεν κρυώνει το σώμα τόσο όσο το παγωμένο νερό που αναγκάζει το σώμα να ανεβάσει θερμοκρασία. Έτσι είναι πιο πιθανό να παραμείνεις δροσερή μετά το τέλος του ντους περισσότερο από ότι αν κάνεις μπάνιο με κρύο νερό.

 
Το κρύο νερό και τα οφέλη του

  • Ξυπνά τις αισθήσεις με αποτέλεσμα να αυξάνει την πνευματική εγρήγορση ιδιαίτερα το πρωί που μπορεί να νυστάζεις ακόμα επειδή μόλις έχεις ξυπνήσει. Ως εκ τούτου αυξάνει και την ενέργεια.
  • Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και είναι η θερμοκρασία που πρέπει να προτιμάς για τα πρησμένα ή κουρασμένα σου πόδια. Συστήνεται ως αγωγή σε φλεβικές παθήσεις, όπως για παράδειγμα σε κιρσούς, ευρυαγγείες και οιδήματα λόγω φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων. 
  • Βοηθά τους μυς να χαλαρώσουν ιδιαίτερα αν έχει προηγηθεί γυμναστική ενώ παράλληλα συντελεί στη σύσφιξη του δέρματος γιατί συσφίγγει τους πόρους της επιδερμίδας.
Εικόνα
νερό για νιότη κρύο ή ζεστό
Shutterstock

 Δες και αυτόΠοια είναι η ιδανική ποσότητα νερού που πρέπει να πίνουμε καθημερινά;

Και πως το πίνουμε;

Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το ποια είναι η κατάλληλη θερμοκρασία του νερού που πίνουμε. Γενικά στα άτομα που υποφέρουν από γαστρεντερικές παθήσεις συνίσταται να αποφεύγουν το κρύο νερό και να προτιμούν το χλιαρό. 

Σε ενδιαφέρει κι αυτό: Ποιος είναι ο ιδανικός καφές για χαμηλή χολιστερίνη. 
 

Ιαματικό νερό… το θεραπευτικό

  • Ανάλογα με τη σύνθεσή του νερού και τη σύνθεσή του σε μεταλλικά στοιχεία, τα ιαματικά νερά τα οποία αναβλύζουν από συγκεκριμένες ιαματικές πηγές κατηγοριοποιούνται σε αλκαλικά, σιδηρούχα, θειούχα, ραδιενεργά κ.ά.
  • Μπορεί να έχουν θεραπευτικά οφέλη με τρεις τρόπους. Είτε λόγω της ωσμωτικής πίεσης, είτε λόγω της θερμοκρασίας τους είτε λόγω των μεταλλικών στοιχείων που εμπεριέχουν. 
  • Το ιαματικό νερό χρησιμοποιείται θεραπευτικά μέσω λουτροθεραπείας. 
  • Κάποιες από τις ασθένειες που οποίες υποστηρίζεται ότι υπάρχει θετική επίδραση των ιαματικών νερών είναι είναι διάφορες δερματικές παθήσεις, ρευματικές παθήσεις καθώς και η υπέρταση. Επίσης είναι επιβεβαιωμένη η χαλαρωτική τους επίδραση και η τονωτική τους δράση σε επίπεδο ευεξίας. 
  • Επειδή όμως υπάρχουν αντενδείξεις η χρήση του ιαματικού νερού πρέπει να γίνεται ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού. 
  • Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 200 ιαματικές πηγές ενώ σε λειτουργία βρίσκονται περίπου 70. Οι ιαματικές πηγές στο Λουτράκι, στην Αιδηψό, στην Ικαρία και στα Καμένα Βούρλα είναι από τις πιο γνωστές έλκοντας χιλιάδες επισκέπτες ετησίως. 

Διάβασε ακόμα: Δίαιτα με βάση το DNA σου και Νέα Δίαιτα Βασικής Ινσουλίνης, ο καλύτερος τρόπος για να χάσεις βάρος. 

Αγαπημένο