ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Νεφρά: 7 εύκολοι τρόποι για την προστασία τους

Μάθε πώς να προστατεύσεις ένα από τα πιο βασικά όργανα του σώματός σου.
22.02.2021
3
'
nefra-prostasia-tropoi

Το πρόβλημα με τα νεφρά είναι ότι πολλές φορές δεν φανταζόμαστε τι μπορεί να τα βλάψει σε τέτοιο βαθμό που να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα. Γι’ αυτό σκόπιμο είναι να γνωρίζεις τα βασικά για την προστασία αυτού του πολύτιμου οργάνου.

Με τη συνεργασία του Παπαδόπουλου Χριστόφορου  PhD.  - Νεφρολόγου σου λέμε όσα πρέπει να ξέρεις και να κάνεις για την προστασία τους.

Αυτό που γνωρίζουμε σχεδόν όλοι είναι  ότι το αλάτι στη διατροφή μας μπορεί να είναι επιβαρυντικό για την υγεία μας. Για αυτό μια διατροφή χαμηλή σε νάτριο σίγουρα είναι μια καλή ασπίδα προστασίας. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι το αλάτι είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς της καλής λειτουργίας των νεφρών. Έτσι υπάρχουν παράμετροι που διασφαλίζουν την υγεία των νεφρών μας κι άλλοι που την επιβαρύνουν και  σκόπιμο είναι να τα ξέρουμε. Κι αυτό γιατί ασθένειες των νεφρών όπως για παράδειγμα ή χρόνια νεφρική νόσος εξελίσσονται σιωπηλά χωρίς να δίνουν ηχηρά συμπτώματα.

Με ποιους τρόπους μας προστατεύουν τα νεφρά;

  • Φιλτράρουν το αίμα και συμβάλουν στη σωστή ισορροπία υγρών και χημικών ουσιών του οργανισμού
  • Απομακρύνουν τα τοξικά προϊόντα του μεταβολισμού και ταυτόχρονα παράγουν και ορμόνες
  • Ρυθμίζουν την πίεση του αίματος και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων
  • Είναι υπεύθυνα για την ενεργοποίηση της βιταμίνης D που βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει ασβέστιο για να χτίσει κόκκαλα και μυς ενώ ταυτόχρονα προστατεύει το ανοσοποιητικό

nefra-prostasia-trofes

Όσα πρέπει να κάνεις για υγιή νεφρά

Βάλε την άσκηση στη ζωή σου

Αυτό που ξέρουν οι περισσότεροι είναι ότι η συστηματική άσκηση είναι προστάτης της καρδιάς. Είναι όμως και των νεφρών. Δεν χρειάζεται να τρέξεις μαραθώνιο για να ωφεληθείς. Απλές μορφές άσκησης όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο και ο χορός σε τακτική βάση αρκούν για να μειωθεί η πιθανότητα εκδήλωσης χρόνιας νεφρικής νόσου.

Πρόσεξε το σάκχαρό σου

Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι άνθρωποι με διαβήτη κινδυνεύουν να εκδηλώσουν   βλάβη στα νεφρά λόγω των ανεβασμένων επιπέδων της γλυκόζης που χρειάζεται να φιλτραριστεί. Αυτό που θέλουμε σε κάθε περίπτωση λοιπόν για την προστασία των νεφρών είναι αν είναι κάποιος διαβητικός να είναι οπωσδήποτε καλά ρυθμισμένος και αν δεν είναι να το επιδιώξει άμεσα. Μην ξεχνάς ότι ο διαβήτης τύπου 2 προκύπτει λόγω του lifestyle και δεν γεννιέσαι με αυτόν.

Αγαπημένο