ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

5+1 θεραπείες που αλλάζουν το θεραπευτικό τοπίο τη νέα δεκαετία

Ποια είναι τα νέα όπλα των επιστημόνων απέναντι σε σοβαρές ασθένειες.
3
'
νέες-θεραπείες

Οι εξελίξεις της ιατρικής τα τελευταία χρόνια είναι πραγματικά σημαντικές καθώς νέα όπλα για σοβαρές ασθένειες φαίνεται να αποτελούν τον στόχο της επιστημονικής κοινότητας. Ποιες είναι όμως οι θεραπείες που πραγματικά αναμένεται να αλλάξουν το τοπίο στο επίπεδο της ίασης; 


Χάπι για τη μεσογειακή αναιμία 

Ένα νέο κεφάλαιο με καλύτερη ποιότητα ζωή ανοίγει για τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία μια φαρμακευτική ουσία που μπορεί να μειώσει την ανάγκη για μεταγγίσεις μονάδων αίματος που έχουν ανάγκη αυτοί οι ασθενείς. H δραστική ουσία  luspatercept έχει εγκριθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ως θεραπεία στην μεσογειακή αναιμία στους ασθενείς που απαιτούν τακτικές μεταγγίσεις ερυθρών αιμοσφαιριών. Αποτελεί την πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία από το FDA που χορηγείται δια του στόματος μία φορά την ημέρα για την αναιμία από το FDA σε βήτα θαλασσαιμία. Παράλληλα έχει ανοίξει ο δρόμος και για γονιδιακή θεραπεία για την θεραπεία της νόσου που αναμένεται να βοηθήσει αρκετούς ασθενείς να βελτιώσουν εντυπωσιακά την ποιότητα της ζωή τους καθώς επίσης μειώνει την ανάγκη για μεταγγίσεις.  

Και την κυστική ίνωση

Η κυστική ίνωση είναι μια σπάνια κληρονομική νόσο με εξαιρετικά χαμηλό προσδόκιμο ζωής που πλήττει τα όργανα με συμπτώματα κυρίως από τους πνεύμονες. Μέχρι πρόσφατα όλα τα φάρμακα για τη νόσο στόχευαν στα συμπτώματα τις νόσου με ταυτόχρονη λήψη αντιβιοτικών.  Από το 2012 η επιστήμη παρουσίασε τα πρώτο φάρμακα που στόχευε στα αίτια της νόσου με έγκριση τελικά από τον FDA το 2020 ενός τριπλού συνδυασμού φαρμακευτικών ουσιών (elexacaftor/ivacafton/tezacaftor) που απευθύνεται σε ασθενείς με κυστική ίνωση με την πιο συχνή γονιδιακή μετάλλαξη της νόσου. Είναι το πρώτο φάρμακο που καλύπτει περίπου το 90% των ινοκυστικών ασθενών με αποτέλεσμα οι μέρες που χάνονταν οι ασθενείς πριν συμπληρώσουν την πρώτη εικοσαετία της ζωής τους μπορούν να γίνουν παρελθόν.

Αλτσχάιμερ: η πρόκληση του 21ου αιώνα

Εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 ο αριθμός των πασχόντων από τη νόσο Αλτσχάιμερ θα έχει τριπλαστιαστεί πράγμα που οφείλεται στην γήρανσης του πληθυσμού. Η έρευνα νέων φαρμάκων για τη νόσο είναι μια προσπάθεια που διαρκεί εδώ και χρόνια αν και αρκετές μέχρι τώρα έρευνες έχουν καταλήξει σε αποτυχία. Οποιοδήποτε φάρμακο αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτή την ασθένεια δύναται να γίνει το πρώτο φάρμακο σε πωλήσεις παγκοσμίως.   Η τελευταία ενημέρωση αφορά σε ένα πρωτοποριακό φάρμακο που καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ.  Η αμερικανική FDA ετοιμάζεται να εγκρίνει το aducanumad το πρώτο νέο φάρμακο για το Αλτσχαιμερ εδώ και πολλά χρόνια. Φαίνεται ικανό να επιβραδύνει την επιδείνωση της νόσου. Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι δοκιμάζονται θεραπείες που περιλαμβάνουν φως που τρεμοπαίζει και ήχους χαμηλής συχνότητας που φαίνεται ότι ενισχύουν τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων. 

Η ημικρανία έχει πια τα δικά της φάρμακα

Η εποχή που η ημικρανία αντιμετωπιζόταν με κοινά παυσίπονα έχει παρέλθει. Εξειδικευμένα φάρμακα έχουν παρασκευαστεί για την αντιμετώπισή της εδώ και αρκετά χρόνια. Αρκεί να γίνει σωστή διάγνωση από κάποιον ειδικό στις κεφαλαλγίες νευρολόγο. Τη χρονιά που μας πέρασε έλαβε έγκριση την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ένα ακόμα νέο φάρμακο για την οξεία ημικρανία.  Η δραστική ουσία laspiditan είναι η πρώτη θεραπεία μετά από δύο δεκαετίας που στοχεύει στην αντιμετώπιση των επίπονων επιπλοκών που προκαλεί η ημικρανία. 

Καθαρό δέρμα ο στόχος για τους ασθενείς με ψωρίαση

Αφορά 1 στους 50 ανθρώπους. Τα τελευταία χρόνια, στα παλαιότερα χορηγούμενα φάρμακα έχουν προστεθεί αρκετές νέες θεραπείες. Πρόκειται για στοχευμένα μόρια και βιολογικούς παράγοντες που χορηγούνται είτε με τη μορφή χαπιού είτε σε ενέσιμη μορφή εξασφαλίζοντας εκλεκτικότερη δράση με αποτέλεσμα τις μακροχρόνιες υφέσεις και το καθαρό δέρμα. Τις θεραπευτικές αυτές δυνατότητες μπορεί να τις συζητήσει ο ασθενής ανάλογα με την σοβαρότητα της νόσου του με τον δερματολόγο του.

Υπό έλεγχο το ΑIDS

Χάρη στις αντιρρετροϊκές θεραπείες πλέον  κάποιος μπορεί να έχει HIV αλλά να μην εκδηλώσει ποτέ AIDS. Σε ότι αφορά τη θεραπεία της νόσου γνωρίζουμε ότι αντιρετροϊκά φάρμακα καταφέρουν να ρίξουν το φορτίο του ιού σε πολύ χαμηλά έως και σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα με αποτέλεσμα οι φορείς να μην είναι πλέον μεταδοτικοί. Τι νέο υπάρχει; Η νεότερη αντιρετροϊκή θεραπεία  η οποία είναι πολύ περισσότερο φιλική και με λιγότερες παρενέργειες. Συνδυάζει τρία αντιρετροϊκά φάρμακα με την μορφή ενός χαπιού  μία φορά την ημέρα διευκολύνοντας  την καθημερινότητα των ατόμων με HIV λοίμωξη. Τι  αναμένεται στο μέλλον; Θεραπεία σε ενέσιμη μορφή που θα γίνεται μία φορά το μήνα, δίμηνο ή τρίμηνο. Και  κάτι τελευταίο. Όσον αφορά τις έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίου κινούνται για την παρασκευή θεραπευτικού εμβολίου καθώς μέχρι τώρα φαίνεται δύσκολη η ανάπτυξη εμβολίου που θα δρα προστατευτικά ώστε να μην κολλάει ο εμβολιαζόμενος τον ιό.

Αγαπημένο