ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ζεστό ή κρύο; Τι να βάλεις όταν πονάς;

Πότε να χρησιμοποιείς ζεστά και πότε κρύα επιθέματα για την αποκατάσταση ορθοπαιδικών τραυματισμών!
3
'
Τι να βάλω όταν πονάω shutterstock

Σε μια εποχή που οι πληροφορίες ρέουν άφθονες δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οι απόψεις πολλές φορές διίστανται, καθιστούν μια επιλογή σαν αυτή περίπλοκη. Ως Ορθοπαιδικός Χειρουργός Τραυματιολόγος και εξειδικευμένος στις Αθλητικές κακώσεις θα προσπαθήσω να σας διαφωτίσω....

Αρχικά ισχύουν οι εξής γενικές οδηγίες:

  • χρησιμοποιήστε κρύα επιθέματα και ψυκτικές αλοιφές, spray  (παγοθεραπεία) αμέσως μετά από έναν τραυματισμό για να μειώσετε τη φλεγμονή για τις πρώτες 72ωρες, σε συχνότητα περίπου 7-8 λεπτά για 4 φορές την ημέρα!
  • μην χρησιμοποιείτε κρύα επιθέματα σε άκαμπτους μυς ή αρθρώσεις που είναι δύσκαμπτες ("παγωμένες").
  • χρησιμοποιήστε θερμότητα για να χαλαρώσετε/ καταπραΰνετε τους πονεμένους μυς ή για να αυξήσετε το εύρος κίνησης, κυρίως σε χρόνια προβλήματα! 
  • μην χρησιμοποιείτε θερμότητα σε τραυματισμούς που είναι εντός των πρώτων 48-72 ωρών και έχουν σημεία φλεγμονής (θερμότητα, οίδημα, άλγος στην αφή και ερυθρότητα).

Αν και αυτές οι 4 κατευθυντήριες γραμμές θα σας βοηθήσουν αρκετά στην επιλογή, η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα είναι αρκετά πιο σύνθετα.

Μπορεί να σε ενδιαφέρει επίσης: Ποια είναι η πιο συχνή χρόνια πάθηση των αρθρώσεων και πώς μπορείς να την αποφύγεις;

Μερικοί προτιμούν το κρύο…

Εικόνα
πόνοι στα πόδια
shutterstock

 

Ως γενική οδηγία οι οξείς τραυματισμοί (διάστρεμμα, θλάσεις, τενοντίτιδες κλπ)  θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με Κρυο-θεραπεία το συντομότερο δυνατό και για τις πρώτες 48-72 ώρες.

Εξ΄αρχαιοτάτων χρόνων ισχύει η μέθοδος  "R.I.C.E." δηλ. REST-ΙCE-COMPRESSION-ELEVATION: ανάπαυση-πάγος-περίδεση/ακινητοποίση-ανόρθωση του μέλους.

Η δράση του κρύου σε τέτοιους τραυματισμούς:

  • Μειώνει το οίδημα: συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει τη ροή του αίματος στον τραυματισμό. Η μειωμένη ροή αίματος περιορίζει την ποσότητα υγρού που συγκεντρώνεται γύρω από τον τραυματισμό,
  • Ανακουφίζει από τον πόνο: Η ψυχρή θεραπεία "μουδιάζει" τις τοπικές νευρικές απολήξεις, γεγονός που μειώνει τα μηνύματα πόνου που στέλνονται στον εγκέφαλο.

Μερικοί προτιμούν το ζεστό…

Οι χρόνιες μυικές και εκ των αρθρώσεων παθήσεις (πχ οσφυαλγίες, γοναλγίες κλπ) αντιμετωπίζονται καλύτερα με θερμότητα.

Η θερμότητα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί πριν από την άσκηση για να βελτιώσει την κινητικότητα, χαλαρώνοντας τους μυς και αυξάνοντας την ελαστικότητα των αρθρώσεων.

Η δράση της θερμότητας σε τραυματισμούς:

  • Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος: βοηθά στην οξυγόνωση των ιστών με μεγαλύτερη ταχύτητα καθώς και στην αύξηση της μεταβολικής δραστηριότητας με αποτέλεσμα την ταχύτερη επούλωση.
  • Αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου: η αύξηση της θερμοκρασίας μειώνει σημαντικά το μυϊκό σπασμό και μέσω της επίδρασής της στο κολλαγόνο (σύνδεσμοι, τένοντες, αρθρικός υμένας και θύλακας), αυξάνει την ελαστικότητα της περιοχής.

Άλλοι πάλι προτιμούν την "εναλλασσόμενη" θεραπεία ζεστού - κρύου

Εικόνα
πόνοι στα πόδια
shutterstock

 

Μετά τις πρώτες 3 έως 5 ημέρες ψυχρής θεραπείας για έναν οξύ τραυματισμό, εμπειρογνώμονες όπως η Mayo Clinic προτείνουν "εναλλαγή θεραπείας" με ζεστό και κρύο για ανακούφιση από τον πόνο, σε θλάσεις και σε χρόνιο πόνο στις αρθρώσεις.

Η διαστολή των αγγείων από το ζεστό και η συστολή τους από το κρύο λειτουργούν "σαν αντλία":

  • Κατά τη θεραπεία με θερμότητα, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται, αυξάνοντας την κυκλοφορία και τη ροή του οξυγόνου και των θρεπτικών ουσιών στο σημείο του τραυματισμού.
  • Κατά τη θεραπεία με κρύο, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται, μειώνοντας την κυκλοφορία που επιτρέπει στην τραυματισμένη περιοχή να απορροφήσει το πλούσιο σε θρεπτικά αίμα πριν αντληθεί.

Η δεδομένη ανάγκη για εξατομίκευση της θεραπείας

Σε κάθε περίπτωση τραυματισμούς ή μυοσκελετικού πόνου σας  συμβουλεύω να επικοινωνείτε πρώτα με τον Ορθοπαιδικό σας για εξατομίκευση της θεραπείας σας και ανάλογα με τη διάγνωση, τα συμπτώματα, την εστία του πόνου, την οξύτητα ή την χρονιότητα του και άλλες ιατρικές παραμέτρους, να ακολουθείτε την προτεινόμενη από τον ειδικό μέθοδο αντιμετώπισης. Επίσης σε περίπτωση σοβαρών τραυματισμών, αφήστε τα "πειράματα" και επισκεφτείτε άμεσα στον γιατρό σας.

Δες και αυτό: Πόνος στη πλάτη - Ασκήσεις για να τον αποφύγεις και να τον βελτιώσεις

Αγαπημένο