ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Υπάρχει τελικά συσχέτιση του εμβολίου της AstraZeneca με θρομβώσεις;

Η θέση της Διεθνής Εταιρείας Θρόμβωσης.
4
'
corona shutterstock

Πριν μια εβδομάδα τέθηκε το θέμα της προληπτικής και προσωρινής αναστολής του εμβολιασμού κατά της COVID με το εμβόλιο της AstraZeneca που έγινε από αρκετές χώρες της Ευρώπης λόγω πιθανής συσχέτισης του εμβολιασμού με θρομβοεμβολικά συμβάντα.

Η χώρα μας, μετά την αξιολόγηση που έγινε με τα δεδομένα της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ και τα βιβλιογραφικά δεδομένα,  συντάχθηκε με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συνεχίζοντας τους εμβολιασμούς και παρακολουθώντας συνεχώς ότι νεότερο προκύπτει από τα επιστημονικά δεδομένα.

Σε διάστημα λίγων ημερών, οι Οργανισμοί Αξιολόγησης-  ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο αντίστοιχος Οργανισμός Αξιολόγησης στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας- τοποθετήθηκαν σχετικά με το θέμα μετά την ενδελεχή ανασκόπηση όλων των περιστατικών αλλά και των βιβλιογραφικών δεδομένων.

Ποιό ήταν το κοινό συμπέρασμα των Οργανισμών

Το κοινό συμπέρασμα της αξιολόγησης από αυτούς τους Οργανισμούς είναι ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις με αυξημένο κίνδυνο περιστατικών θρομβοεμβολής. Ωστόσο, όμως, επεσήμαναν ότι δεν μπορούμε να έχουμε μία οριστική τοποθέτηση εάν δεν συνεχιστεί ένας ενδελεχής έλεγχος.

Που απαιτείται ειδική προσοχή

Ειδική προσοχή έχει επισύρει μία σπάνια οντότητα, η οποία συνδυάζει θρόμβωση και διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη. Δηλαδή δύο στοιχεία τα οποία δεν απαντούν συχνά και η θρομβωτική επεξεργασία αφορά και συγκεκριμένη ανατομική περιοχή των φλεβών του εγκεφάλου.

Όπως, όμως εξήγησε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα Μαρία Θεοδωρίου,  είναι μία εξαιρετικά σπάνια κατάσταση. «Ενδεικτικά αναφέρω ότι σε 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου έχουν καταγραφεί 7 περιπτώσεις διάχυτης ενδοαγγειακής πήξης και 18 περιπτώσεις θρομβώσεις των φλεβών. Από τις 18 αυτές περιπτώσεις η πλειονότητα αφορά σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 55 ετών.

Παρά, λοιπόν, τη θέση ότι δεν υπάρχει αιτιώδης συσχέτιση μεταξύ των εμβολίων και αυτών των σπάνιων περιστατικών, ο έλεγχος συνεχίζεται και δίνονται και οδηγίες για συνεχή ροή ενημέρωσης και προς τους θεράποντες αλλά και οδηγίες προς τους εμβολιαζόμενους».

Το συμπέρασμα, λοιπόν, συνοπτικά είναι ότι η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη των εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και των θανάτων από COVID,  υπερτερεί έναντι της εξαιρετικά μικρής πιθανότητας εμφάνισης διάχυτης ενδοαγγειακής πήξης και θρόμβωσης.

Επισημαίνεται ότι η εντόπιση αυτών των περιστατικών έγινε χάρη στη συστηματική επιτήρηση των ανεπιθύμητων ενεργειών και αυτός είναι ένας δείκτης ότι η παρακολούθηση των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών μετά από τον εμβολιασμό είναι και σωστή και έγκαιρη.

Ποια είναι η θέση της Διεθνής Εταιρείας Θρόμβωσης

Όπως εξήγησε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών: Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το εμβόλιο της COVID, γενικά όχι μόνο της AstraZeneca, προστατεύει από την εισαγωγή στο νοσοκομείο και από τους θανάτους αλλά παράλληλα δεν προστατεύει από άλλα νοσήματα.

Επομένως συμβαίνουν και εκδηλώνονται άλλα νοσήματα και θάνατοι που δεν θα πρέπει να συσχετίζονται με τους εμβολιασμούς.

Να έχουμε υπόψη μας ότι η Ιπποκράτειος ρήση «ωφελείν ή μη βλάπτειν», δηλαδή να ωφελείς ή να μην κάνεις κακό, αποτελεί μια θεμελιώδη αρχή η οποία τηρείται και στο θέμα των εμβολιασμών».

Τέλος η κα Θεοδωρίου ανέφερε ότι η Διεθνής Εταιρεία Θρόμβωσης και Αιμόστασης έχει τοποθετηθεί πάνω σε αυτό το θέμα και συστήνει ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό ακόμα και σε άτομα που έχουν ιστορικό θρόμβωσης ή παίρνουν αντιθρομβωτικά αντιπηκτικά φάρμακα.

Αγαπημένο