ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τρώτε όρθιοι; Οι κίνδυνοι για την υγεία σας

Οι λόγοι που πρέπει να σταματήσετε να τρώτε όρθιοι!
28.06.2022
2
'
Τρώτε όρθιοι; Οι κίνδυνοι για την υγεία σας Τρώτε_Όρθιοι

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να τρώνε ξαπλωμένοι παραβλέποντας τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από αυτή τη συνήθεια. Σύμφωνα, με τους ειδικούς, η κατανάλωση φαγητού ενώ είμαστε ξαπλωμένοι μπορεί να έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα για το γαστρεντερικό μας σύστημα.

Ενώ, όπως είναι γνωστό η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης αυξάνουν τον κίνδυνο του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Από την άλλη, δεν είναι λίγες οι φορές που τρώμε όρθιοι, είτε γιατί το επιβάλλουν οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας και το φορτωμένο μας πρόγραμμα, είτε γιατί επιλέγουμε να φάμε κάτι γρήγορο από το δρόμο.

Τρώτε όρθιοι; Τα οφέλη

Εικόνα
ΤΡΩΤΕ ΟΡΘΙΟΙ

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο γαστρεντερολόγο από το Γανστρεντερολογικό Ινστιτούτο της Νότιας Καλιφόρνιας, Δρ Peyton Berookim, οι άνθρωποι με πρόβλημα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ενδεχομένως τρώγοντας όρθιοι να νιώσουν ανακούφιση από τα συμπτώματα. Σε αυτή τη στάση η βαρύτητα βοηθά το περιεχόμενο του στομάχου (τροφή, γαστρικά υγρά) να παραμείνει εκεί και να μην προωθηθεί στον οισοφάγο, κάτι που συμβαίνει σε άτομα με την παραπάνω διαταραχή με συνέπεια τις καούρες, την ερυγή (ρέψιμο) και αίσθηση μουδιάσματος στο στόμα. Για το λόγο αυτό πρέπει και να αποφεύγεται η κατάκλιση αμέσως μετά το φαγητό, ώστε να μην δέχεται το στομάχι μεγαλύτερη πίεση.

Δείτε επίσης: Brad Pitt: Τι είναι η νευρολογική διαταραχή "προσωποαγνωσία" από την οποία υποστηρίζει πως πάσχει

Τρώτε όρθιοι; Κίνδυνοι

Εικόνα
ΤΡΩΤΕ ΟΡΘΙΟΙ

Η συνήθεια να τρώμε όρθιοι, όπως εξηγεί ο ειδικός μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και αέρια, καθώς όταν στεκόμαστε όρθιοι το αίμα ρέει προς τα πόδια και ενώ το έντερο δεν αιματώνεται όσο χρειάζεται για την πέψη των υδατανθράκων με αποτέλεσμα τη δημιουργία αερίων.

Επίσης, συνήθως όταν τρώμε όρθιοι καταναλώνουμε το φαγητό με πιο γρήγορο ρυθμό με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αέρας που περνάει κατά την κατάποση και κατ΄επέκταση να δημιουργείται φούσκωμα.

Επιπλέον, όταν τρώμε με πιο γρήγορο ρυθμό, δεν προλαβαίνουμε να αντιληφθούμε το αίσθημα του κορεσμού και έτσι είναι πιθανό να καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού.

«Η όρθια στάση κατά το γευματισμό συνήθως περιλαμβάνει και κάποια κίνηση όπως περπάτημα. Η κινητικότητα θα επιταχύνει την πέψη και το αίσθημα πείνας θα επανέλθει συντομότερα», εξηγεί ο Δρ Berookim.

Μάθετε ακόμη: Στοματική υγεία και μακροζωία: Πότε και πόσο συχνά πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας για να ζήσετε περισσότερο

Αγαπημένο