ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

"Text thumb"- Η ασθένεια του σκρολαρίσματος και πως να την αντιμετωπίσεις

H oστεοαρθρίτιδα αντίχειρα οφείλεται ολοένα και περισσότερο στη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.
3
'
Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα αντίχειρα; Shutterstock

Η ολοένα μεγαλύτερη επίδραση της τεχνολογίας στην καθημερινή μας ζωή έχει επιφέρει μια πολύ σημαντική αύξηση των παθήσεων του αντίχειρα, ειδικά από τη χρήση κινητών τηλεφώνων και ιδίως των οθονών touch τεχνολογίας, σε συνδυασμό με την γιγαντιαία συμμετοχή όλων των ηλικιών στα social media. Το σύνολο των παθήσεων του αντίχειρα από την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών ονομάζεται πλέον “text thumb”.

     Tο κινητό τηλέφωνο έχει μετατραπεί σε μια προέκταση του χεριού μας αφού αυξάνονται συνεχώς οι δυνατότητες και οι υπηρεσίες που παρέχει ως ηλεκτρονική συσκευή, «υποχρεώνοντας» μας να το χρησιμοποιούμε σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Μπορεί να σε ενδιαφέρει και αυτό: Τι πρέπει να τρώει όποιος πάσχει από Οστεοαρθρίτιδα;

     Μια βρετανική εταιρεία marketing έκανε μία μελέτη σύμφωνα με την οποία ο μέσος  χρήστης κινητού τηλεφώνου περνάει 49 λεπτά την ημέρα, απασχολούμενος με τα social media. Οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν τον αντίχειρα για να «σκρολάρουν» την οθόνη κοιτάζοντας το Facebook, το Instagram, το Twitter και τις άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Η μελέτη αναφέρει ότι ο αντίχειρα υποχρεώνεται να κινείται σε ετήσια βάση τόσο πολύ «σαν να έτρεχε δύο μαραθώνιους»!! 

     Μάλιστα η μελέτη επικεντρώθηκε μόνο στην χρήση και καταπόνηση του αντίχειρα από την ενασχόληση με τα social media και όχι με άλλες δραστηριότητες στο κινητό τηλέφωνο όπως σερφάρισμα στο Διαδίκτυο, ανάγνωση μηνυμάτων, e-mails, κειμένων κ.α. κάτι που σημαίνει ότι ο αντίχειρα «τρέχει» ακόμη περισσότερο κάθε μέρα.

Εικόνα
Text thumb
Shutterstock

   

 Εμείς οι Ορθοπαιδικοί αναφέρουμε  ότι αυτή η χρήση μπορεί να προκαλέσει διαφόρων ειδών προβλήματα στον αντίχειρα όπως: πόνο, ευαισθησία, μυική αδυναμία, μουδιάσματα, ανικανότητα αδρών συλληπτικών κινήσεων ,  χόνδρινη βλάβη, οστεοαρθρίτιδα, τενοντίτιδα, δυσκαμψία, δυσκινησία κλπ.  Αφ΄ενός ο τένοντας του αντίχειρα καταπονείται και πρακτικά φλεγμένει  από την συνεχή έντονη κίνηση του, ενώ η υπέρχρησή του (over-use syndrome) μπορεί να προκαλέσει πόνο και  αρθρίτιδα». 

        Επειδή ο περιορισμός της χρήσης του κινητού τηλεφώνου μοιάζει από δύσκολος ως ανέφικτος για τον μέσο χρήση οι λύσεις που προτείνουν οι ειδικοί είναι:

-οι κάτοχοι των συσκευών να αλλάζουν δάκτυλα όταν το χρησιμοποιούν για να γράφουν ή να σκρολάρουν ,

-να κάνουν και χρήση των υπηρεσιών φωνητικών εντολών,

-να κάνουν κάποιες ασκήσεις για να  ξεμουδιάζουν τον καρπό και τα δάκτυλα τους.

 

Διάβασε και αυτό:Ποιο σημείο του σώματος χτυπά πιο συχνά η Οστεοαρθρίτιδα

 

      Μετά την επίσκεψη στον Ορθοπαιδικό σας για κλινική εξέταση και ακτινογραφίες του αντίχειρα, η θεραπεία κατά σειρά περιλαμβάνει:

 

α/ Νάρθηκες ακινητοποίησης του αντίχειρα (νυκτός αλλά και ημέρας) για ακινητοποίηση, 

β/ Παγοθεραπεία, 

γ/ Αναλγητικά και  Αντιφλεγμονωδη φάρμακα (πάντα με ιατρική σύσταση),

δ/ Φυσικοθεραπείες,

ε/ τοπικές ενέσεις με Κορτιζόνη για μείωση της φλεγμονής ,

στ/ οι τοπικές Εκχύσεις Βλαστοκυττάρων (PRP's) που εκτελούνται στο ιατρείο μας δίδουν πολύ μεγάλη βοήθεια σε αρχικές χόνδρινες ή τενόντιες βλάβες και βοηθούν στην ανάπλαση των κατεστραμμένων ιστών σε πιο σοβαρές περιπτώσεις. 

 

   Τελική λύση αποτελεί η χειρουργική επέμβαση (με αφαίρεση του τραπεζίου οστού  της 1ης τραπεζο-μετακάρπιας αρθρωσης και τοποθέτηση στη θέση του ως «μαξιλάριων-αμορτισερ»  τμήμα  τένοντα). 


 
Αγαπημένο