ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τα 3+1 σημάδια που προδίδουν τις βιταμίνες που ΔΕΝ παίρνεις!

Πως θα καταλάβεις ότι σου λείπουν βιταμίνες
02.12.2022
1
'
Τα 3+1 σημάδια που προδίδουν τις βιταμίνες που ΔΕΝ παίρνεις! Photo/Istock

Σίγουρα για να πει κανείς ότι έχει μία ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει στην καθημερινότητά του, τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.

Όταν όμως αυτό δε συμβαίνει, το σώμα με τον τρόπο του, δείχνει ότι έχει ελλείψεις. Το πιο σημαντικό είναι να καταλάβεις ποια θρεπτικά συστατικά και ποιες βιταμίνες σου λείπουν για να προσαρμόσεις τη διατροφή σου, ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού σου.

Μπορεί ακόμη να σε ενδιαφέρει: Βιταμίνη C, E, A: Τα απίστευτα οφέλη τους σε υγεία και ομορφιά- Ποιες τροφές τις περιέχουν;

Τα 3+1 σημάδια που προδίδουν τις βιταμίνες που ΔΕΝ παίρνεις

1. Εύθραυστα μαλλιά και νύχια

 

Ποικίλουν οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν εύθραυστα μαλλιά αλλά και νύχια. Ένας απ’ αυτούς είναι η έλλειψη της βιοτίνης, η οποία είναι γνωστή ως η βιταμίνη Β7, η οποία βοηθάει στην διαδικασία που το σώμα μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια.

Η έλλειψη της βιοτίνης είναι αρκετά σπανία, όμως στην περίπτωση που εμφανίζεται, ένα από τα πιο συνηθισμένα του συμπτώματα είναι τα εύθραυστα μαλλιά και νύχια.

Εν συνεχεία η μη πρόσληψη της βιοτίνης μπορεί να προκαλέσει μέχρι και χρόνια κόπωση, μυϊκούς πόνους, κράμπες αλλά και μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια.

Εικόνα
Τα 4+1 σημάδια που προδίδουν τις βιταμίνες που ΔΕΝ παίρνεις!

2. Στοματικά έλκη ή ρωγμές στα τοιχώματα τους στόματος

Οι φθορές μέσα και γύρω από την περιοχή του στόματος, είναι πολύ πιθανό να σχετίζονται με την έλλειψη ορισμένων βιταμινών ή μετάλλων. Ένα σύνηθες παράδειγμα, τα στοματικά έλκη, που δείχνουν ανεπάρκεια σιδήρου ή βιταμινών Β.

Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται γωνιακή χειλίτιδα και συνήθως προκαλεί ρωγμές, σχίσιμο, είτε αιμορραγία στις γωνίες του στόματος και μπορεί να δημιουργηθεί από υπερβολική σιελόρροια ή και αφυδάτωση. Επίσης πιθανό είναι να προκληθεί από έλλειψη σιδήρου και βιταμινών Β και ιδιαίτερα της ριβοφλαβίνης .

3. Αιμορραγία ούλων

Υπάρχουν περιπτώσεις που η λάθος τεχνική στο βούρτσισμα των δοντιών, να προκαλέσει αιμορραγία των ούλων. Ωστόσο μία διατροφή, χαμηλή σε βιταμίνη C, μπορεί να οδηγήσει επίσης σε τέτοια προβλήματα.

Η βιταμίνη C καταλαμβάνει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην επούλωση των πληγών και στην ανοσία, ενώ λειτουργεί και στο ρόλο του αντιοξειδωτικού, βοηθώντας στην πρόσληψη της βλάβης των κυττάρων.

Σημαντικό είναι να γνωρίζεις ότι το σώμα από τη φύση του δεν παράγει την βιταμίνη C και αυτός είναι και ο λόγος που η διατροφή είναι η λύση, για να την διατήρησεις σε φυσιολογικά επίπεδα.

Εικόνα
Τα 4+1 σημάδια που προδίδουν τις βιταμίνες που ΔΕΝ παίρνεις!

4. Κακή νυχτερινή όραση

Ένα διατροφολόγιο φτωχό σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει προβλήματα στην όραση. Ειδικά οι χαμηλές προσλήψεις βιταμίνης Α, είναι φαινόμενο που συνδέεται με μία κατάσταση γνωστή και ως νυχτερινή τύφλωση, στην οποία ελαττώνεται η ικανότητα του ανθρώπου, να βλέπει σε χαμηλό φως ή σκοτάδι.

Αυτό οφείλεται στην απαραίτητη πρόσληψη της βιταμίνης Α, η οποία παράγει μία χρωστική που περιέχεται στον αμφιβληστροειδή των ματιών και ενισχύει την όραση τη νύχτα.

Ρίξε μια ματιά: Τα 5 σημάδια SOS που δείχνουν ορμονική διαταραχή!

Αγαπημένο