ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Tα 3 βασικά συμπτώματα της Long COVID-19

Eίναι ο εμβολιασμός έναντι του SARS-CoV-2 ασφαλής για τους ασθενείς με μακροχρόνια  συμπτώματα της COVID-19;
3
'
long covid-19 shutterstock

Ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα της COVID-19 ακόμα και για μήνες μετά την ανάρρωση από την οξείας φάσης της λοίμωξης (έχει χαρακτηριστεί σαν «χρόνια» COVID   ή Long COVID). Καθώς η ανοσολογική βάση αυτών των συμπτωμάτων δεν είναι σαφής, υπάρχει προβληματισμός σχετικά με την πιθανότητα επιδείνωσης αυτών των συμπτωμάτων μετά τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, Στάθης Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine από τους D.T. Arnold και συνεργάτες (https://doi.org/10.7326/M21-1976).

Διάβασε ακόμα: Το σύνδρομο long covid ταλαιπωρεί και όσους ασθένησαν ελαφρά

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine, τα συμπτώματα του long COVID-19 είναι τρία. Oι συμμετέχοντες  POY είχαν νοσήσει από COVID-19 ανέφεραν σημαντική επιβάρυνση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας τους από επίμονα συμπτώματα στους 8 μήνες μετά τη COVID-19. Ποια όμως ήταν τα κοινά συμπτώματα που ανέφεραν;

Κόπωση

Το 75% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφερε μια μεγάλη ποικιλία πολυοργανικών συμπτωμάτων με κυρίαρχα την κόπωση

Δύσπνοια

61% ανέφερε τη δύσπνοια μέχρι και 8 μήνες μετά από COVID-19

Aυπνία

Το 53% ανέφερε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα αυπνίας

Και μετά τον εμβολιασμό;

Στο χρονικό σημείο πριν τον εμβολιασμό, η ποιότητα ζωής των ατόμων αυτών εμφανίστηκε αισθητά επιδεινωμένη συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τις βαθμολογίες στα ερωτηματολόγια που εξετάζουν τις ψυχολογικές  συνιστώσες και την φυσική κατάσταση.

Σκοπός της μελέτης μεταξύ άλλων ήταν να περιγράψει την ποιότητα ζωής και τα συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 είτε με το εμβόλιο BNT162b2 (της Pfizer) ή το ChAdOx1nCoV-19 (της Astra-Zeneca/Oxford) στους ασθενείς με συμπτώματα που διαρκούσαν 8 μήνες μετά τη νοσηλεία τους λόγω COVID-19. Όλοι οι συμμετέχοντες επανεκτιμήθηκαν περίπου 1 μήνα μετά τον εμβολιασμό. Το 82% που είχε λάβει 1 δόση εμβολίου, ανέφερε τουλάχιστον ένα επίμονο σύμπτωμα.

Συμπερασματικά, παρά το μικρό αριθμό των συμμετεχόντων, η συγκεκριμένη μελέτη παρέχει σημαντικά στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων της Pfizer και της Astra Zeneca έναντι του SARS-CoV-2 σε αναρρώσαντες με εμμένοντα συμπτώματα από COVID-19.

Διάβασε ακόμα: Πότε και ποια παυσίπονα να πιεις μετά τον εμβολιασμό σου

Αγαπημένο