ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πότε και γιατί σου προκαλεί άγχος ο ύπνος σου

Τι αναφέρει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Human Behaviour.
24.02.2021
2
'
agxos-kai-ipnos-epistimi

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Human Behaviour υποστηρίζει ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο τους όπως π.χ. αυπνία έχουν πιο αυξημένο άγχος και μεταξύ άλλων έχουν άγχος για το γεγονός ότι δεν κοιμούνται καλά.

Ότι το γενικό άγχος συνδέεται με τη δυσκολία ύπνου δεν είναι φυσικά κάτι καινούργιο. Όπως, όμως, εξηγούν οι ειδικοί το άγχος για τον ύπνο μπορεί να χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο ένα ήπιο πρόβλημα ύπνου.

Η ποιότητα μετράει

Όσοι κοιμούνταν λιγότερες από έξι ώρες, είναι κατά μέσο όρο 27% πιθανότερο να έχουν αθηροσκλήρωση, σε σχέση με όσους κοιμούνταν επτά έως οκτώ ώρες. Αυτό διαπίστωσαν οι ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Καρδιαγγειακών Ερευνών στη Μαδρίτη και του Πανεπιστημίου Ταφτς των ΗΠΑ, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 4.000 άτομα με μέση ηλικία 46 ετών. Διαπίστωσαν όμως ότι η επιβάρυνση ήταν μεγαλύτερη για όσου έκαναν και κακό ύπνο καθώς ήταν 34% πιθανότερο να έχουν αθηροσκλήρωση, σε σχέση με όσους κοιμούνταν καλά και βαθιά. Ακόμη, βρέθηκαν ενδείξεις ότι ο καθημερινός ύπνος πάνω από οκτώ ώρες επίσης μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα αθηροσκλήρωσης. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ο λιγότερος ύπνος, που όμως είναι καλής ποιότητας, μπορεί να αντισταθμίσει τις επιβλαβείς επιπτώσεις της μικρότερης διάρκειας του. Τα δεδομένα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας

Αγαπημένο