ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πότε είναι καλό να πάρεις αντιπυρετικά χάπια και τι πρέπει να προσέξεις!

Τι μπορούμε να κάνουμε για να ανακουφιστούμε από τα ενοχλητικά συμπτώματα του πυρετού;
30.10.2022
1
'
Πότε είναι καλό να πάρεις αντιπυρετικά χάπια και τι πρέπει να προσέξεις! Αντιπυρετικά χάπια

Όταν το σώμα μας προσπαθεί να αντιμετωπίσει ιούς και μικρόβια που έχουν εισέλθει, ανεβάζουμε πυρετό. Μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας σε διάφορα νοσήματα και ιογενείς λοιμώξεις. Με λίγα λόγια, λοιπόν, ο πυρετός και τα δέκατα δεν πρέπει να μας ανησυχούν, μιας και συνιστούν ενδείξεις ότι το ανοσοποιητικό μας λειτουργεί φυσιολογικά.

Την περίοδο που διανύουμε βέβαια και με τον πυρετό και τα δέκατα να περιλαμβάνονται στη λίστα με τα πρώτα και πιο κοινά συμπτώματα της νόσου του Covid-19, το να δούμε τη θερμοκρασία του σώματός μας να ανεβαίνει πέρα από τα φυσιολογικά επίπεδα, μπορεί να μας θορυβήσει.

Αν ο πυρετός δεν είναι υψηλός, επικοινωνούμε με τον γιατρό μας, μένουμε σπίτι και αποφεύγουμε τις μετακινήσεις και τις επαφές με άλλα άτομα, τόσο για τη δική μας προστασία, όσο και των γύρω μας.

Μπορεί ακόμη να σε ενδιαφέρει: 5 φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπίσεις άμεσα τη βουλωμένη μύτη και να αναπνεύσεις ελεύθερα

Τα ερωτήματα όλων όμως είναι τα εξής:

  1. Τι μπορούμε να κάνουμε για να ανακουφιστούμε από τα ενοχλητικά συμπτώματα του πυρετού, όπως τα ρίγη;
  2. Πότε είναι, καλό να πάρουμε το πρώτο αντιπυρετικό και τι πρέπει να προσέξουμε σε ό,τι αφορά στη δοσολογία, αλλά και τα συστατικά;
Εικόνα
Πότε πρέπει να πάρεις αντιπυρετικό;

Οι περισσότεροι πολύ σωστά προσφεύγουμε στα αντιπυρετικά και δη, εκείνα που περιέχουν παρακεταμόλη όμως για τη σωστή χρήση τους θέλει πολύ προσοχή στη δοσολογία.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που στην περίπτωση εμφάνισης πυρετού ή άλλων συμπτωμάτων κοινών με εκείνα του κορονοϊού, της γρίπης ή του κοινού κρυολογήματος, καταφεύγουν στην αλόγιστη χρήση αντιπυρετικών φαρμάκων.

Σημαντικό είναι ωστόσο, να φροντίζουμε να διαβάζουμε καλά τις οδηγίες του κάθε φαρμακευτικού σκευάσματος προτού προχωρήσουμε στη λήψη του, κάτι που αμελούμε συνεχώς και να τηρούμε πάντα τις οδηγίες που αφορούν στην προτεινόμενη δοσολογία, ώστε να είμαστε σίγουροι για την ασφάλειά και την ανακούφισή μας.

Πότε είναι όμως καλό να πάρουμε το πρώτο αντιπυρετικό για να ρίξουμε τον πυρετό και να ανακουφιστούμε;

Για αρχή ο πυρετός συμβάλλει στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων, αφού μέσω των υψηλών θερμοκρασιών ο οργανισμός μας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και των ιών.

Αυτό σημαίνει ότι είναι καλύτερο να μην καταφύγουμε σε αντιπυρετικά από την πρώτη στιγμή και συγκεκριμένα, προτού το θερμόμετρο φτάσει περίπου τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Εικόνα
Πότε πρέπει να πάρεις αντιπυρετικό;

 

Στην περίπτωση, βέβαια, που τα ρίγη ή οι πόνοι στο σώμα μας προκαλούν δυσφορία, ακόμη και όταν έχουμε δέκατα -δηλαδή όταν η θερμοκρασία του σώματός μας δεν ξεπερνά τους 37,5°C - τότε μπορούμε να στραφούμε σε ένα πιο ήπιο αντιπυρετικό με παρακεταμόλη, για να ανακουφιστούμε.

Γιατί επιλέγουμε παρακεταμόλη;

Ως πρός την παρακεταμόλη, πρόκειται για την πιο ευρέως διαδεδομένη αναλγητική ουσία παγκοσμίως, που χρησιμοποιείται για την άμεση και ασφαλή ανακούφιση συμπτωμάτων όπως εκείνα του πυρετού, του πονοκεφάλου και μεταξύ άλλων, των νευραλγιών και των οδοντικών πόνων.

Έρευνες επίσης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, μιλούν και σχετικά με την ανακούφιση των συμπτωμάτων του Covid-19.

Παρά το γεγονός ότι οι εν λόγω έρευνες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και δεν έχουν καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα, πολλοί είναι οι ειδικοί οι οποίοι συστήνουν τη λήψη αναλγητικών που περιέχουν παρακεταμόλη στην περίπτωση εμφάνισης πυρετού ή συμπτωμάτων που θυμίζουν εκείνα του κορονοϊού, υποστηρίζοντας πως είναι περισσότερο ασφαλή για τους ασθενείς, σε σύγκριση με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και συγκεκριμένα, την ιβουπροφαίνη.

Σε κάθε περίπτωση, αν ανεβάσουμε δέκατα ή κάνουμε πυρετό την περίοδο που διανύουμε, είναι σημαντικό να συμβουλευτούμε άμεσα τον γιατρό μας ώστε να μας προτείνει την καλύτερη και ασφαλέστερη λύση για την περίπτωσή μας και φυσικά, να παραμείνουμε σπίτι.

Εικόνα
Πότε πρέπει να πάρεις αντιπυρετικό;

 

Μέχρι να πέσει ο πυρετός, λαμβάνουμε αντιπυρετικά χωρίς να κάνουμε αλόγιστη χρήση και πίνουμε πολύ νερό, ούτως ώστε να κρατάμε ενυδατωμένο τον οργανισμό μας, μιας και ο πυρετός προκαλεί σημαντική απώλεια υγρών.

Ρίξε μια ματιά: Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν κόλλησαν ποτέ κορoνοϊό;

Αγαπημένο