ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πόσο αυξήθηκαν τα κρούσματα στα παιδιά

Και γιατί;
3
'
covid-19 kids shutterstock

Έχει πολλές φορές αναφερθεί η  πεποίθηση ότι τα παιδιά δεν οδηγούν την επιδημία αλλά την παρακολουθούν. Παρόλα αυτά σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα έχει όντως παρατηρηθεί μια αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά και αυτή είναι της τάξε ως του 10%.

Συγκεκριμένα, στις 10 Ιανουαρίου που άνοιξε η Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τα παιδιά κάτω των 17 ετών αφορούσαν στο 6% του συνόλου των κρουσμάτων μέχρι εκείνη την στιγμή στην Ελλάδα, ενώ στις 10 Φεβρουαρίου το ποσοστό αυξήθηκε στο 6,7%, μια αύξηση της τάξεως των 10%.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, σε ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών στο Υπουργείο Υγείας, επισήμανε ότι αυτό πιθανότατα να οφείλεται και στον αυξημένο αριθμό τεστ που γίνονται τώρα πια στα παιδιά και λόγω του άγχους των γονέων, αλλά και της δυνατότητας που δίνεται με τα rapid test που είναι και τα πιο προσβάσιμα και εύκολα.

«Η γνώμη των περισσοτέρων στην Επιτροπή, όπου όπως καταλαβαίνετε έχουμε συζητήσει εκτενώς το θέμα αυτό, είναι ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στην κινητικότητα των γονέων. Όταν οι γονείς στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο, έχουν πιο μεγάλη δυνατότητα και να γυρίσουν στην εργασία τους, αλλά και γενικά να κινηθούν εκτός σπιτιού», ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου.

Τι ισχύει για το μεταλλαγμένο στέλεχος

Σύμφωνα με τις πρόσφατες πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας φαίνεται ότι αυξάνεται η μεταδοτικότητα με αυτό το μεταλλαγμένο στέλεχος, εξίσου στα παιδιά και στους ενήλικες.

Πρόσφατα μάλιστα, στο Lancet βγήκε μια δημοσίευση από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου συνέκριναν την νοσηρότητα στα παιδιά στο πρώτο και το δεύτερο επιδημικό κύμα. Η μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά τα οποία νοσηλεύτηκαν στο δεύτερο επιδημικό κύμα, είχαν σαφώς ηπιότερη κλινική εικόνα. Φαίνεται, λοιπόν, από αυτά τα πρώτα στοιχεία ότι όχι μόνο δεν αυξάνεται, αλλά μειώνεται και η νοσηρότητα στα παιδιά που μολύνονται με το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος.

Αγαπημένο