ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πειράζει αν κάποιος καθυστερήσει να κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου;

Τι απαντά η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
2
'
vaccine covid-19 shutterstock

 

Καθώς αυξάνει ο αριθμός των εμβολιασμών έναντι της νόσου COVID-19, αυξάνουν και  αρκετά πρακτικά ερωτήματα. Και ένα από τα βασικά ερωτήματα της ομάδας όσων έχουν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου είναι πόσο πειράζει αν καθυστερήσει να κάνει κάποιος τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Την απάντηση στο ερώτημα αυτό έδωσε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στην τελευταία ενημέρωση των διαπιστευμένων από το Υπουργείο Υγείας συντακτών.

«Το σχήμα των δύο δόσεων αποτελεί κανόνα.  Καμία όμως δόση δεν ακυρώνεται ανοσολογικά. Δηλαδή, αν κάποιος καθυστερήσει τη δεύτερη δόση και μια και δυο και τρεις εβδομάδες, αυτή η δόση μπορεί να γίνει και να είναι εξίσου αποτελεσματική.

Ορισμένα άτομα επίσης μπορεί να νοσήσουν και μετά από την πρώτη ή ακόμη και μετά από τη δεύτερη δόση. Αυτό δεν μειώνει την αξία και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Είναι οι περιπτώσεις που ο εμβολιασμός έγινε πριν ολοκληρωθεί η ανοσιακή αντίδραση από τον εμβολιαζόμενο. Επίσης, όσοι έχουν νοσήσει θα πρέπει να εμβολιαστούν με το συνιστώμενο μέχρι σήμερα σχήμα».

Η κα Θεοδωρίδου εξήγησε γιατί οι πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες, όπως πριν εμβολιαστούν. Να συμπεριφέρονται δηλαδή κοινωνικά το ίδιο όπως οι ανεμβολίαστοι, φορώντας μάσκες, τηρώντας αποστάσεις,  και εφαρμόζοντας ατομικά μέτρα υγιεινής. "Υπενθυμίζεται ότι σε περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο μπορούν να μολυνθούν και να συντελέσουν στη μετάδοση και οι εμβολιαζόμενοι. Επομένως, οι ίδιοι κανόνες πρέπει να ισχύουν και για τους εμβολιασμένους και για τους ανεμβολίαστους. Ο ιός παραμονεύει.  Για πόσο; Είναι πολύ σημαντική η απάντηση όταν δοθεί και όλοι την περιμένουμε, διότι τα πάντα εξαρτώνται από το πόσο διαρκεί η ανοσία».

Αγαπημένο