ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πάτρα: Τι είναι η “κεταμίνη” η ουσία που βρέθηκε στα ύψη στην μικρή Τζωρτζίνα

Όλες οι λεπτομέρειες!
31.03.2022
2
'
Πάτρα: Τι είναι η “κεταμίνη” η ουσία που βρέθηκε στα ύψη στην μικρή Τζωρτζίνα Κεταμίνη

Σοκ στο πανελλήνιο έχει προκαλέσει τα τελευταία 24ωρα η είδηση πως η μητέρα των τριών κοριτσιών στην Πάτρα κατηγορείται για τον θάνατο της κόρης της, μετά από χορήγηση κεταμίνης.

Η έρευνα για τον θάνατο των τριών παιδιών από την ίδια οικογένεια, που πέθαναν στην Πάτρα, συνεχίζεται με την μητέρα των κοριτσιών να βρίσκεται στην ΓΑΔΑ με τις καταγγελίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση στην 9χρονη Τζωρτζίνα.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία λένε πως στο σώμα της μικρής Τζωρτζίνας βρέθηκε μία ουσία που ονομάζεται κεταμίνη. Η ουσία αυτή προκάλεσε την προσοχή των ιατροδικαστών καθώς η συγκεκριμένη ουσία εμπεριέχεται σε πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα!

Στο Εργαστήριο Αθηνών ανιχνεύτηκε η ουσία και στο Εργαστήριο Τοξικολογίας της Θεσσαλονίκης έγινε η ποσοτική εκτίμηση. Μια σειρά από επαληθεύσεις οι οποίες έδωσαν ένα αποτέλεσμα με απόλυτη βεβαιότητα. Στην ποσοτική κλίμακα των εργαστηρίων σε ότι έχει να κάνει με τη χορήγηση που έχει τρία στάδια. Υπάρχει η θεραπευτική δόση, η τοξική και η θανατηφόρα. Σε αυτή την περίπτωση, η δόση που δέχθηκε το κοριτσάκι υπάγεται στην κλίμακα θανατηφόρα καθώς οφείλεται 100% για το θάνατο της.

Τί είναι όμως η κεταμίνη;

Εικόνα
ketamine

 

Η κεταμίνη είναι φάρμακο που οι γιατροί χρησιμοποιούν ως αναισθητικό για να προκαλέσουν απώλεια συνείδησης. Τα αποτελέσματά της περιλαμβάνουν καταστολή και μειωμένη αίσθηση πόνου.

Σύμφωνα με αναισθησιολόγους, η κεταμίνη είναι διαθέσιμη στα νοσοκομειακά φαρμακεία σε αμπούλες των 100 milligram. Χρησιμοποιείται ως αναισθητικό σε πολύ ειδικές χειρουργικές επεμβάσεις, ιδίως όταν πρόκειται για ανηλίκους ασθενείς.

Χορηγείται ενδομυϊκά ή ενδοφλέβια σε δοσολογία που εξαρτάται από το βάρος του ασθενή. Πχ όταν πρόκειται για παιδί χορηγούνται 2 milligram ανά κιλό του βάρους του. Αν υποτεθεί ότι η Τζωρτζίνα είχε βάρος 22 κιλά, θα της χορηγούνταν 44 milligram, λιγότερη από τη μισή αμπούλα.

Σε μεγάλη δοσολογία προκαλεί ταχυκαρδία αλλά και αναπνευστική καταστολή, η οποία στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε υποξαιμία και βραδυκαρδια.

Το φάρμακο είναι εγκεκριμένο από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και άλλους αντίστοιχους φορείς για χρήση ως γενικό αναισθητικό. Ωστόσο, οι γιατροί μερικές φορές το συνταγογραφούν για «εκτός ετικέτας» (off label ) χρήσεις, όπως η κατάθλιψη. Εκτός ετικέτας σημαίνει ότι χρησιμοποιείτε τα φάρμακα για τη θεραπεία παθήσεων που δεν έχουν εγκρίνει οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν κεταμίνη για τις παραισθησιογόνες ιδιότητές της. Η κεταμίνη μπορεί να καταπραΰνει, να αναστατώσει και να προκαλέσει βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης, και εξαιτίας αυτού, μερικοί άνθρωποι τη χρησιμοποιούν ως φάρμακο κατά του βιασμού.

Ενώ η κεταμίνη είναι ασφαλής για χρήση στην ελεγχόμενη ιατρική πρακτική, γίνεται επικίνδυνη εάν κάποιος την πάρει για ψυχαγωγική χρήση. Η κεταμίνη μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις παρόμοια με άλλα φάρμακα όπως το LSD και το PCP ή η αγγελόσκονη. Οι ψευδαισθήσεις είναι παραμορφωμένες αντιλήψεις για ήχους και εικόνες.

Στις θεραπευτικές χρήσεις, οι γιατροί χρησιμοποιούν την κεταμίνη για να προκαλέσουν γενική αναισθησία μόνη ή με άλλα γενικά αναισθητικά, όπως το υποξείδιο του αζώτου. Το χρησιμοποιούν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμη καταστολή σε περιπτώσεις όπως η μείωση των καταγμάτων, η θεραπεία εξαρθρώσεων των αρθρώσεων και η αποκατάσταση πληγών σε μη συνεργάσιμα άτομα, όπως παιδιά.

Κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλλει. Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως και ενδομυϊκώς ή να ληφθεί από το στόμα και τη μύτη. Δεν υπάρχει προς διάθεση σε φαρμακεία, αλλά σε συγκεκριμένες μονάδες. Παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1962 και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1963.

Δείτε επίσης: Το εμβόλιο του κορονοϊού βλάπτει την ανδρική γονιμότητα;

Αγαπημένο