ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πάσχεις από Ψωρίαση, Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, Λύκο; Η άσκηση μπορεί να είναι η θεραπεία

Πόση άσκηση χρειάζεται ένας ασθενείς με ρευματικό νόσημα.
3
'
Άσκηση και ρευματικά νοσήματα Shutterstock

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, Οστεοαρθρίτιδα, Ινομυαλγία είναι μερικά από τα πιο γνωστά ρευματικά νοσήματα που στην πραγματικόητα είναι πολύ περισσότερα -γύρω στα 150-. Το ήξερες αυτό; Πιο συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι 2.500.000 Έλληνες προσβάλλονται από κάποιο ρευματικό νόσημα. Και παρόλο που υπάρχουν αρκετές και διαφορετικές θεραπείες για την αντιμετώπισή τους κάθε νοσήματος, υπάρχει μια θεραπεία που συστήνεται και δεν είναι φαρμακευτική. 

Η άσκηση συμβάλλει στην μείωση του πόνου και παρέχει αυτονομία και ποιότητα ζωής στους ρευματοπαθείς.

Αυτά ήταν ένα από τα βασικά μηνύματα του webinar που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα μέσω της σελίδας της στο Facebook με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών ΒΙΑΝΕΞ και Φαρμασέρβ-Λίλλυ.

Η σωματική δραστηριότητα και η σωματική άσκηση είναι ασφαλείς και ευεργετικές για τη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με ρευματικές νόσους. Η άσκηση συμβάλλει  στην πρόληψη και την καλύτερη διαχείριση της κακής κατάστασης της υγείας που χαρακτηρίζει τις χρόνιες νόσους, συμπεριλαμβανομένων εκτός των καρδιαγγειακών παθήσεων, του σακχαρώδους διαβήτη, ορισμένων μορφών καρκίνου και των διαφόρων ρευματικών παθήσεων, βελτιώνοντας συγχρόνως την ψυχική υγεία και την ψυχολογική ευεξία αυτών των ασθενών τόνισε ο κος Αναστάσιος Φιλίππου, Αναπλ. Καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας-Φυσιολογίας της άσκησης στην Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ.

Πόση άσκηση συστήνεται στους ασθενείς με ρευματικό νόσημα;

Ένας γενικός στόχος, προκειμένου οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα να αποκομίζουν τα ευεργετήματα της άσκησης στη υγεία τους, θα πρέπει να είναι η συμπλήρωση 30 λεπτών σωματικής δραστηριότητας ή άσκησης μέτριας έντασης την ημέρα, συνεχόμενα ή, όταν αυτό δεν είναι εφικτό, και επιμερισμένα σε τρεις 10λεπτές συνεδρίες, τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, όσο περισσότερη άσκηση μπορούν να κάνουν αυτοί οι ασθενείς, τόσο το καλύτερο, πάντοτε εντός των ορίων της ασφαλούς και μη καταπονητικής άσκησης.

Διάβασε επίσης: Aσκήσεις stretching για καλύτερο ύπνο.

Απαραίτητη η αξιολόγηση ικανότητας για άσκηση

Πριν από την ένταξή τους σε ένα εξατομικευμένο  πρόγραμμα άσκησης, οι ασθενείς με ρευματικές παθήσεις θα πρέπει να αξιολογούνται ως προς την τρέχουσα ικανότητά τους για άσκηση, ώστε εν συνεχεία να προσδιορίζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προγράμματος άσκησης που θα ακολουθήσουν και να τίθενται οι ανάλογοι, ρεαλιστικοί στόχοι, που θα τους εξασφαλίζουν ότι θα παραμείνουν προσηλωμένοι στην τακτική εφαρμογή του προγράμματος άσκησής τους κατέληξε ο κος Φιλίππου.

Διάβασε ακόμα: Πως η άσκηση σε βοηθάει να μειώσεις την χοληστερόλη

 

 

Αγαπημένο