ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πανάδες: Τι είναι, για ποιους λόγους εμφανίζονται και πώς θα τις αντιμετωπίσεις

Μάθε τα πάντα για τις πανάδες και τη θεραπεία τους!
2
'
Πανάδες: Τι είναι, για ποιους λόγους εμφανίζονται και πώς θα τις αντιμετωπίσεις Πανάδες

Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν ξαφνικά στο δέρμα τους πανάδες.Είναι ένα αισθητικό πρόβλημα που δεν προκαλεί πόνο ή κάποια άλλη συνέπεια, ωστόσο συχνά επηρεάζει την ψυχολογία. 

Τι είναι οι πανάδες

Πρόκειται για αλλοιώσεις που οφείλονται στην υπερμελάγχρωση, αυξημένη παραγωγή μελανίνης, κάποιων περιοχών, μικρότερων ή μεγαλύτερων, στο δέρμα. Οι πανάδες έχουν καφετί χρώμα και ασαφές περίγραμμα. Μεταβάλουν την λάμψη και την ομοιομορφία της επιδερμίδας με αποτέλεσμα να φαίνεται πιο γερασμένη.

Πού εμφανίζονται;

Συνήθως παρατηρούνται στα μέρη του σώματος που εκτίθενται άμεσα στον ήλιο όπως στο πρόσωπο, τον λαιμό, το ντεκολτέ και στα χέρια αλλά και σε όλα τα σημεία του σώματος. Με την πάροδο του χρόνου μεγαλώνουν και υπάρχει περίπτωση να εξαπλωθούν και σε άλλα σημεία του σώματος.

Εικόνα
ΠΑΝΑΔΕΣ

Ποιοι εμφανίζουν συχνότερα πανάδες

Οι πανάδες είναι συνηθέστερες στις γυναίκες παρά στους άντρες (μόλις το 10% των ανθρώπων που εμφανίζουν πανάδες είναι άντρες), ιδίως κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Στην περίπτωση αυτή οι πανάδες που εμφανίζονται στο πρόσωπο ονομάζονται «μάσκα της εγκυμοσύνης» ή χλόασμα και καθοδηγούνται κυρίως από τις ορμόνες.

Επίσης, πιο επιρρεπή στις πανάδες είναι τα άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα, καθώς και όσοι έχουν κληρονομική προδιάθεσή για την εμφάνισή τους, δηλαδή έχουν συγγενείς με πανάδες.

Οι αιτίες εμφάνισης των πανάδων

Εικόνα
ΠΑΝΑΔΕΣ

Οι κυριότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση των πανάδων είναι οι εξής:

 • Κυρίως οφείλονται στην χρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία όταν δεν γίνεται χρήση αντηλιακού. Η υπεριώδης (UV) ακτινοβολία του ήλιου ενεργοποιεί τα μελανοκύτταρα. Μάλιστα, ακόμη και μια μικρή «δόση» έκθεσης στον ήλιο μπορεί να αποτελέσει την αιτία επανεμφάνισης μιας πανάδας που είχε ξεθωριάσει.
 • Στην εγκυμοσύνη ή σε ορμονικούς παράγοντες. Κάποιες φορές οι πανάδες που δημιουργούνται σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να φύγουν από μόνες τους.
 • Στην έλλειψη βιταμίνης C, σιδήρου και μαγνησίου.
 • Σε κληρονομική προδιάθεση.
 • Στην λήψη αντισυλληπτικών χαπιών.
 • Σε έντονες θεραπείες ενυδάτωσης. Κάποιες φορές μετά από μια σειρά από δερματολογικές θεραπείες, το δέρμα σπάει, αφού δεν μπορεί να δεχτεί τόση ποσότητα νερού και ο ήλιος μπορεί πιο εύκολα να προκαλέσει συσσώρευση μελανίνης σε αυτά τα σημεία.
 • Σε αρωματικά σαπούνια και καλλυντικά που προκαλούν μια μορφή φωτοτοξικού μελάσματος.

Δείτε επίσης: 5+1 σούπερ αποτελεσματικές θεραπείες για μεταξένια και υγιή μαλλιά το καλοκαίρι!

Πώς αντιμετωπίζονται οι πανάδες

Εικόνα
ΠΑΝΑΔΕΣ

Συχνά οι πανάδες υποχωρούν αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται ειδική θεραπεία. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν είναι σαφής η αιτία της εμφάνισής τους, για παράδειγμα μια εγκυμοσύνη ή η λήψη αντισυλληπτικών. Όταν ολοκληρωθεί η εγκυμοσύνη ή αν διακοπεί η λήψη των φαρμάκων, τότε οι πανάδες είναι πιθανό να ξεθωριάσουν από μόνες τους.

Για τις χρόνιες πανάδες υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες θεραπείες. Οι αποτελεσματικότερες είναι οι εξής:

Υδροκινόνη: Πρόκειται για ένα φάρμακο «πρώτης γραμμής» για την αντιμετώπιση των πανάδων. Εφαρμόζεται στο δέρμα τοπικά ώστε να επαναφέρει τις σκουρόχρωμες κηλίδες στη φυσιολογική τους απόχρωση. Η υδροκινόνη είναι διαθέσιμη σε κρέμες, λοσιόν, τζελ ή και σε υγρή μορφή. Υπάρχουν τόσο συνταγογραφούμενα όσο και μη συνταγογραφούμενα προϊόντα με υδροκινόνη, όμως στα δεύτερα η περιεκτικότητα της ουσίας είναι συνήθως χαμηλότερη.

Τρετινοΐνη και κορτικοστεροειδή: Λειτουργούν συμπληρωματικά ώστε να βελτιώσουν τον αποχρωματισμό του δέρματος. Υπάρχουν προϊόντα τριπλής δράσης ενάντια στις πανάδες, τα οποία περιέχουν συνδυασμό υδροκινόνης, τρετινοΐνης και κάποιου κορτικοστεροειδούς.

Προϊόντα τοπικής εφαρμογής: Ο δερματολόγος μπορεί επίσης να συστήσει προϊόντα που περιέχουν αζελαϊκό οξύ ή κοζικό οξύ για την αντιμετώπιση των πανάδων.

Αισθητικές θεραπείες: Αν τα παραπάνω δεν φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, συστήνονται θεραπείες όπως το χημικό πήλινγκ, η (μικρο)δερμοαπόξεση, η θεραπεία με λέιζερ ή η φωτοθεραπεία. Τέτοιου είδους θεραπείες πρέπει να εφαρμόζονται αποκλειστικά από δερματολόγο.

Τι να κάνεις για να αποφύγεις την επιδείνωση των πανάδων

Εικόνα
ΠΑΝΑΔΕΣ

Για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα των θεραπειών κατά των πανάδων ή για να αποφευχθεί η επιδείνωσή τους, συστήνονται τα παρακάτω:

 • Καθημερινή χρήση αντηλιακού: Η εφαρμογή αντηλιακού πρέπει να είναι καθημερινή όλες τις εποχές του χρόνου και να ανανεώνεται κάθε 2 ώρες ή μετά το μπάνιο στη θάλασσα ή μετά από έντονη εφίδρωση. Το αντηλιακό πρέπει να έχει δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 30 και να περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου (zinc oxide) και/ή διοξείδιο του τιτανίου (titanium dioxide). Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται περίπου 15 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο.
 • Χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου: Ενισχύουν την αντηλιακή προστασία και πρέπει να συνδυάζονται με το αντηλιακό.
 • Χρήση κατάλληλων προϊόντων περιποίησης: Τα προϊόντα περιποίησης πρέπει να επιλέγονται με βάση τον τύπο του δέρματος και να μην προκαλούν συμπτώματα όπως το τσούξιμο ή το αίσθημα «τραβήγματος».
 • Αποφυγή της αποτρίχωσης με κερί: Η αποτρίχωση με κερί μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα φλεγμονή, επιδεινώνοντας την όψη των πανάδων. Ο δερματολόγος μπορεί να συστήσει εναλλακτικές μορφές αποτρίχωσης που δεν θα επιβαρύνουν το δέρμα.

Μάθετε ακόμη: Σίσσυ Χρηστίδου: Έκανε το απόλυτο καλοκαιρινό χρώμα στα νύχια της- Θα είναι η επόμενη επιλογή σου

Αγαπημένο