ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε- Τα συμπτώματα και η θεραπεία

Ενημέρωση, Πρόληψη, Αντιμετώπιση, Θεραπεία!
15.02.2022
1
'

Η 15η Φεβρουαρίου είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ημέρα. Είναι η ημέρα που ολόκληρος ο πλανήτης υποκλίνεται στους σύγχρονους ήρωες, τα παιδιά τα οποία μάχονται με τον παιδικό καρκίνο.

Ο παιδικός καρκίνος είναι σπάνιος. Αντιπροσωπεύει το 0,5-4,6% όλων των καρκίνων σε ανθρώπους. Ο όρος παιδικός καρκίνος χρησιμοποιείται για να ορίσει οποιοδήποτε είδος καρκίνου που εμφανίζονται σε παιδιά πριν την ηλικία των 15 ετών. Τα συνολικά ποσοστά εμφάνισης του καρκίνου της παιδικής ηλικίας κυμαίνονται μεταξύ 50 και 200 ανά εκατομμύριο παιδιών σε παγκόσμια κλίμακα.

Μπορεί ακόμη να σε ενδιαφέρει: Χρυσός Σεπτέμβρης: Μήνας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Κολλέγιο Ιατρικής Baylor στο Χιούστον και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Oncology», τα παιδιά με συγγενείς ανωμαλίες είχαν 12 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα, να εμφανίσουν καρκίνο μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Τα παιδιά που είχαν μη κληρονομικές συγγενείς διαταραχές -γνωστές και ως μη-χρωμοσωμικές διαταραχές- είχαν πάνω από 2,5 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν κίνδυνο καρκίνου.

Εικόνα
cancer

 

Τύποι παιδικού καρκίνου

Οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου, που εμφανίζονται σε παιδιά με μη-χρωμοσωμικές διαταραχές, είναι το ηπατοβλάστωμα, ένας τύπος καρκίνου του ήπατος και το νευροβλάστωμα, το οποίο συνήθως αναπτύσσεται στα επινεφρίδια.

Πότε ανιχνεύεται;

Οι περισσότεροι καρκίνοι της παιδικής ηλικίας αρχικά εκδηλώνονται με μη-ειδικά σημάδια και συμπτώματα, κάτι που οδηγεί σε καθυστερημένη ανίχνευσή τους. Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, επειδή τα παιδιά συνήθως έχουν αυξημένη γονική και ιατρική φροντίδα, οι καρκίνοι έχουν πιο μεγάλη πιθανότητα να εντοπιστούν πιο νωρίς. Σε χώρες με χαμηλό εισόδημα κατά κεφαλήν (κατά μέσο όρο), ωστόσο, υπάρχουν πρόσθετα εμπόδια στην έγκαιρη ανίχνευση, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης πρόσβασης των παιδιών σε υπηρεσίες υγείας και τις ανεπαρκείς ιατρικές εγκαταστάσεις.

Δες και αυτόΓυναικολογικοί καρκίνοι: Τεστ που θα τους ανιχνεύει είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει!

Εικόνα
cancer

 

Θεραπεία

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνη Καττάμη, η προσπάθεια στην παιδιατρική ογκολογία είναι να μειωθεί η ένταση των χημειοθεραπειών, όπου είναι εφικτό. Ταυτόχρονα, έχει βελτιωθεί σημαντικά και η υποστηρικτική θεραπεία, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

Οι νεότερες θεραπείες είναι είτε βελτιώσεις προηγούμενων φαρμάκων (π.χ. ούτως ώστε να έχουν λιγότερες παρενέργειες ή μεγαλύτερο χρόνο δράσης στο σώμα του ασθενούς) είτε ανήκουν στην κατηγορία των στοχευμένων θεραπειών.

Οι στοχευμένες θεραπείες επιδρούν σε συγκεκριμένα μονοπάτια στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, τα οποία όμως είναι ενεργά κυρίως στα καρκινικά κύτταρα. Έτσι, ενώ η κλασική χημειοθεραπεία καταστρέφει όλα τα κύτταρα (καλά και κακά) που πολλαπλασιάζονται, οι στοχευμένες θεραπείες καταστρέφουν βασικά τα καρκινικά κύτταρα. Επίσης, στις νεότερες θεραπείες συγκαταλέγονται και φάρμακα που ενισχύουν, συνεργάζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς και οδηγούν το ίδιο το σώμα του ασθενούς να αντιμετωπίσει τον καρκίνο.

Διάβασε επίσης: Γιατί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες;

Αγαπημένο