ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Οξεία ηπατίτιδα: Τρία παιδιά "πιθανα κρούσματα" στην Ελλάδα - Σήμανε συναγερμός από τον ΕΟΔΥ

Τρία περιστατικά πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος», σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας!
2
'
Οξεία ηπατίτιδα: Τρία παιδιά "πιθανα κρούσματα" - Σήμανε συναγερμός από τον ΕΟΔΥ Οξεία ηπατίτιδα_Ελλάδα

Συναγερμός έχει σημάνει από τον ΕΟΔΥ, καθώς εντοπίστηκαν στη χώρα μας τρία ύποπτα περιστατικά, που πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» της οξείας ηπατίτιδας, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα δύο εξ αυτών, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμέτους) και πυρετό και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml).

Το τρίτο παιδί, ηλικίας 18 μηνών, ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο.

Το ένα δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση.

Ο έλεγχος για ιογενείς ηπατίτιδες Α-Ε ήταν αρνητικός σε όλα τα παιδιά. Από τον υπόλοιπο εργαστηριακό έλεγχο σε κανένα παιδί δεν ανιχνεύτηκε ιός EBV, CMV, αδενοϊός ή SARS-CoV-2.

Όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, οι κλινικοί γιατροί είναι σε εγρήγορση για αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση, έχουν ενημερωθεί και επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία και σε τέτοια περίπτωση συμπληρώνουν και αποστέλλουν στον ΕΟΔΥ δελτίο δήλωσης κρούσματος.

Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, καθώς και τις Επιστημονικές Εταιρείες, τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά. Επίσης, έχουν σταλεί οδηγίες για τη συλλογή και αποστολή δειγμάτων στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, ώστε να γίνεται άμεσα ο απαιτούμενος έλεγχος για τον εντοπισμό της αιτίας της επιδημικής έξαρσης.

Εικόνα
οξεια ηπατίτιδα

Δείτε επίσης: Candida auris: Τι είναι ο φονικός μύκητας που προκάλεσε 4 θανάτους στην Πάτρα;

Οξεία ηπατίτιδα: Συμπτώματα και κρούσματα παγκοσμίως

Εικόνα
οξεια ηπατίτιδα

Η οξεία ηπατίτιδα εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις τα κρούσματα είναι ηλικίας 2 έως 5 ετών. Τα περισσότερα παιδιά χρειάστηκε να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο, μερικά χρειάστηκαν μεταφορά σε εξειδικευμένες παιδιατρικές ηπατολογικές μονάδες και ένα μικρό ποσοστό υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα εμφάνισαν οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά με ίκτερο και συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (εμέτους ως προεξάρχον σύμπτωμα), που προηγούνται του ικτέρου.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 300 περιστατικά, εκ των οποίων τα 163 έχουν δηλωθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως φαίνεται όμως, τα κρούσματα της οξείας ηπατίτιδας είναι λίγα παγκοσμίως. Οι γιατροί λοιπόν συμβουλεύουν τους πολίτες να μην πανικοβάλλονται.

Μάθετε ακόμη: Προσωπικός γιατρός: Πώς μπορείτε να τον αποκτήσετε, ποιες υπηρεσίες θα προσφέρει και πότε τίθεται σε ισχύ;

Αγαπημένο