ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Οι σοβαρές διαταραχές που παρουσιάζουν ένα χρόνο μετά όσοι νοσηλεύτηκαν με Covid στην εντατική

Δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε 246 ασθενείς!
01.02.2022
4
'
covid Istock

Σωματικές, ψυχολογικές ή γνωσιακές διαταραχές αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι ασθενείς που νόσησαν με COVID-19 και νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό JAMA.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 11 νοσοκομεία της Ολλανδίας και συμπεριέλαβε 246 ασθενείς, ένα χρόνο μετά από νοσηλεία σε ΜΕΘ λόγω νόσου COVID-19.

Εικόνα
covid

 

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Κορομπόκη και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) ανέφεραν ότι το 74,3% των ασθενών  που επιβίωσαν, είχαν σωματικά συμπτώματα, 26.2% συμπτώματα ψυχολογικής φύσεως και 16.2% συμπτώματα σχετιζόμενα με τη γνωσιακή τους λειτουργία.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Σε πόση ώρα “χάνεται” η μεταδοτικότητά του;

Επίσης, σχεδόν 60% των ασθενών οι οποίοι εργάζονταν πριν εισαχθούν στο νοσοκομείο, υποστήριξαν ότι αντιμετώπισαν προβλήματα αφότου επέστρεψαν στην εγρασία τους ένα χρόνο μετά, όπως ανάγκη να εργάζονται λιγότερες ώρες ή ανάγκη παράτασης της αναρρωτικής άδειάς τους.

Ενώ, τα δύο τρίτα των ασθενών ανέφεραν νέα σωματικά συμπτώματα ως αποτέλεσμα της νοσηλείας τους στη ΜΕΘ.

Ειδικότερα, από τους ασθενείς που αντιμετώπισαν ψυχολογικά προβλήματα, το 17,9% ανέφερε άγχος, το 18,3% κατάθλιψη και το 9,8% συμπτώματα μετατραυματικού στρες.

Εικόνα
covid

 

Oι ειδικοί κρίνουν απαραίτητο, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για μακροπρόσθεσμες επιπλοκές, να ξεκινούν αποκατάσταση κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους στις ΜΕΘ.

Δείτε ακόμη: Κορονοϊός: Σε ποια μέρη και με ποιες δραστηριότητες είναι πιο εύκολο να κολλήσουμε;

Αγαπημένο