ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Οι μητέρες που θηλάζουν παράγουν COVID-19 αντισώματα

Υποστηρίζει νέα έρευνα.
2
'
μητρικός θηλασμός και Covid-19 shutterstock

Οι γυναίκες που θηλάζουν και έχουν διαγνωστεί με COVID-19 δεν μεταδίδουν τον SARS-CoV-2 με το γάλα τους, αλλά μεταφέρουν αντισώματα, τα οποία μπορούν να εξουδετερώσουν τον ιό, ανέφερε μια ομάδα ερευνητών από μεγάλα και σπουδαία πανεπιστήμια όπως το Πανεπιστήμιο του Αϊντάχο, το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, το Νοσοκομείο Brigham and Women's και η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογίας στο περιοδικό mBio, ανέλυσε 37 δείγματα μητρικού γάλακτος από 18 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με COVID-19. Κανένα από τα δείγματα γάλακτος δεν βρέθηκε να περιέχει τον ιό, συγχρόνως όμως σχεδόν τα δύο τρίτα αυτών των δειγμάτων περιείχαν δύο αντισώματα ειδικά για τον ιό.

«Συνολικά, τα δεδομένα μας δεν υποστηρίζουν τη μετάδοση του SARS-CoV-2 από το γάλα στο βρέφος», ανέφεραν οι ερευνητές. «Για αυτό ο θηλασμός μπορεί να συνεχιστεί, τουλάχιστον όσο η μητέρα έχει ήπια έως μέτρια συμπτώματα της νόσου COVID-19».

Το σχόλιο του ειδικού

Ρωτήσαμε τον Δρ. Θάνο Παράσχο,  Γυναικολόγο Μαιευτήρα, Eιδικός σε θέματα γονιμότητας, Διευθυντής του Κέντρου Yποβοηθούμενης Aναπαραγωγής EmBIO, να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για αυτό το τόσο σημαντικό αλλά και τόσο ευαίσθητο θέμα: «Ο μητρικός θηλασμός προστατεύει τα νεογνά από το να αρρωσταίνουν και συμβάλλει στην προστασία τους καθ 'όλη τη διάρκεια της βρεφικής και παιδικής τους ηλικίας. Ο θηλασμός γνωρίζουμε ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα με απευθείας μεταφορά αντισωμάτων από τη μητέρα στο βρέφος. Αυτό που μάθαμε, όπως έχει ενημερώσει κι ο Π.Ο.Υ., είναι ότι έχουν βρεθεί στο μητρικό γάλα αντισώματα που αντιδρούν στο νέο κορωνοϊό, αλλά δεν είναι σαφές πόσο ισχυρά είναι, πόσο διαρκούν κι αν είναι ικανά να παρέχουν επαρκή προστασία κατά της Covid-19».

Και συνεχίζει ο Δρ. Παράσχος: «Από μια σχετική ανασκόπηση επιστημονικών μελετών που επικεντρώθηκαν σε κορωνοϊούς στο ανθρώπινο γάλα διαπιστώθηκαν ότι υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για την παρουσία ή την απουσία τους. Επιπλέον, στο Naternal & Child Nutrition τον Μάιο δημοσιεύθηκε μόνο μία μελέτη που εξέτασε το ανθρώπινο γάλα για τον κορονωϊό SARS μετά τον εντοπισμό του ιού το 2003. Η επιστημονική ανασκόπηση δεν βρήκε καμία αναφορά ανίχνευσης του μεταγενέστερου και θανατηφόρου κορωνοϊού MERS στο ανθρώπινο γάλα. 

Και βέβαια, οι μητέρες που ανήκουν στις περιπτώσεις αυτές επιβάλλεται να ακολουθούν αυστηρά μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του ιού, δηλαδή να φορούν μάσκα, να προστατεύουν το νεογνό από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού, να πλένουν σχολαστικά τα χέρια πριν από τον θηλασμό και να καθαρίζουν συστηματικά και να απολυμαίνουν τις επιφάνειες που αγγίζουν».

Αγαπημένο