ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Οι καρδιοπαθείς αγνοούν τα συμπτώματα καρδιοπάθειας λόγω της πανδημίας

Η ΕΚΕ προειδοποιεί πότε πρέπει να αναζητούν ιατρική βοήθεια.
2
'
Οδηγίες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Τους τελευταίους μήνες η κοινωνική αποστασιοποίηση, ο εγκλεισμός και η διαταραχή της καθημερινότητας λόγω της πανδημίας, μας οδήγησαν να παραμελήσουμε την υγεία της καρδιάς και των αγγείων μας.

Σύμφωνα μάλιστα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ),

οι ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα ανέχονται συμπτώματα στο σπίτι και εμφανίζονται με μεγάλη καθυστέρηση στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα, κάτι που μπορεί να έχει δυσμενή κατάληξη για την υγεία τους.

Για το λόγο αυτό κυκλοφόρησε σποτ της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Ήδη δεδομένα από τον διεθνή αλλά και τον Ελληνικό χώρο έχουν αναδείξει μειωμένη προσέλευση ασθενών με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου στα Νοσοκομεία κατά τη διάρκεια των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Παράλληλα έχει παρατηρηθεί μια αύξηση της σοβαρότητας των περιστατικών και της εμφάνισης πολλών ασθενών με καθυστερημένη προσέλευση εμφράγματος του μυοκαρδίου, που σημαίνει απώλεια καρδιακής μάζας και εικόνα καρδιακής ανεπάρκειας.

Αυτό δείχνει μια διστακτικότητα εκ μέρους των ασθενών να υποβληθούν σε τακτικό έλεγχο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πράγμα που οδηγεί σε αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα όταν υποτιμηθούν η κολπική μαρμαρυγή, η στηθάγχη, το στεφανιαίο σύνδρομο και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Έρευνα μάλιστα δείχνει ότι ο COVID-19 αυξάνει τον θάνατο από καρδιακή ανακοπή.

Γι’ αυτό η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του lockdown:

  • Δεν αμελούμε να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια όταν έχουμε συμπτώματα.
  • Δεν αγνοούμε τα συμπτώματα και σημεία της καρδιαγγειακής νόσου (δύσπνοια, πόνος στο στήθος, αίσθημα δυσφορίας, λιποθυμικό επεισόδιο ή αιφνίδια απώλεια αισθήσεων, αίσθημα παλμών, αυξημένη αρτηριακή πίεση).
  • Αναζητούμε ιατρική βοήθεια: Καλούμε το 166 σε αιφνίδια-έντονη έναρξη στηθαγχικού πόνου-απώλεια αισθήσεων-έντονη δύσπνοια.
  • Δεν αγνοούμε τα συμπτώματα ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου όπως πάρεση προσώπου, αδυναμία άκρου, διαταραχή λόγου.
  • Δεν αμελούμε να λαμβάνουμε τη φαρμακευτική αγωγή μας. Επικοινωνούμε με τον γιατρό μας για τη σωστή δοσολογία των φαρμάκων και τον τακτικό έλεγχό μας.
Αγαπημένο