ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Novavax: Τι γνωρίζουμε για το νέο εμβόλιο κατά του κορονοϊού- Πόσο αποτελεσματικό είναι;

Πότε θα έρθει στην Ελλάδα;
07.02.2022
1
'
Istock

Το νέο εμβόλιο κατά του κορονοϊού πρόκειται να παραλάβει η χώρα μας στις 21 Φεβρουαρίου, αφού θα φτάσουν περίπου 168.000 δόσεις του πρωτεϊνικού εμβολίου της Novavax - γνωστό με την εμπορική ονομασία Nuvaxovid, από το σύνολο των 474.000 δόσεων που μας αναλογούν για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου.

Τι γνωρίζουμε για το νέο εμβόλιο;

Όπως έγινε γνωστό το εμβόλιο της Novavax επιτυγχάνει αποτελεσματικότητα έως και 100% έναντι της σοβαρής νόσησης ή και του θανάτου, ενώ προστατεύει σε ποσοστό 90,4% έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης Covid-19.

Πρόκειται για το 5ο εμβόλιο που λαμβάνει το «πράσινο» φως από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, με την ελπίδα ότι θα κάμψει και τις τελευταίες αντιστάσεις όσων δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών που έχουν συσχετιστεί με τα εμβόλια (AstraZeneca και Johnson & Johnson) και των mRNA (Moderna και Pfizer/BioNTech).

Εικόνα
covid

 

Δες και αυτό: Κορονοϊός: Πόσο άσχημα νοσεί κάποιος που κολλάει δύο φορές το ίδιο στέλεχος;

Οι συχνότερα αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου είναι γενικά ήπιες έως μέτριες και μεσοπρόθεσμες και περιλαμβάνουν πόνο και ευαισθησία στο σημείο της έγχυσης, κόπωση, πονοκέφαλο και μυϊκά άλγη, ειδικά μετά τη δεύτερη δόση.

Σε κλινικές δοκιμές που έγιναν σε ΗΠΑ και Μεξικό και αφορούσαν στα στελέχη Άλφα, Δέλτα και Βήττα, διαπιστώθηκε ότι το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 90% στην πρόληψη της ήπιας, μέτριας ή σοβαρής Covid-19, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τη μετάλλαξη Omicron προς το παρόν.

Μπορεί ακόμη να σε ενδιαφέρει: 5 πληροφορίες για το νέο εμβόλιο Novavax

Αγαπημένο