ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Μυωπία και πτυχία: Πώς συνδέονται;

Τι αποκαλύπτει βρετανική έρευνα των πανεπιστημίων του Μπρίστολ και του Κάρντιφ.
01.03.2021
2
'
miopia-kaoi-ptixia

Σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα των πανεπιστημίων του Μπρίστολ και του Κάρντιφ, όσα περισσότερα χρόνια περνάει κανείς στα θρανία για να μορφωθεί, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για μυωπία, λόγω της ανεπαρκούς έκθεσης στο φως της μέρας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας άνθρωπος με 17 χρόνια εκπαίδευση (π.χ. κάποιος απόφοιτος πανεπιστημίου) έχει κατά μέσο όρο έναν βαθμό μυωπίας μεγαλύτερο από κάποιον που πέρασε 12 χρόνια στην εκπαίδευση (π.χ. κάποιον απόφοιτο λυκείου). Επεσήμαναν επίσης ότι δεν είναι μόνο τα γονίδια, αλλά και οι περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί παράγοντες που έχουν σημαντική επίδραση στη μυωπία. Για παράδειγμα, όταν στο σχολείο η εκπαιδευτική διαδικασία αφήνει λίγο χρόνο για δραστηριότητες έξω από τις τάξεις σε ανοιχτό χώρο, αυτό αυξάνει την πιθανότητα μυωπίας. Ωστόσο, είτε φοράς φακούς επαφής, είτε γυαλιά, θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός με το πλύσιμο των χεριών σου. 

Τι αναφέρει σχετική έρευνα

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που φορούν φακούς επαφής, τους βάζουν χωρίς να έχουν πλύνει προηγουμένως τα χέρια τους ή χωρίς να τα έχουν πλύνει επαρκώς, κυρίως όταν τους βγάζουν πριν πέσουν για ύπνο. Αυτό που βρήκαν οι επιστήμονες είναι ότι οι άνθρωποι που φορούν φακούς επαφής έχουν διαφορετικούς τύπους βακτηρίων στα μάτια τους από εκείνους που δεν φορούν φακούς, συμπεριλαμβανομένου ενός είδους που συνδέεται συχνά με έλκη στα μάτια. Η μελέτη εκπονήθηκε από το ιατρικό κέντρο NYU Langone και πέρα από τα ευρήματά της δίνει έμφαση στο γεγονός ότι το πλύσιμο των χεριών είναι σημαντικό για οποιονδήποτε φορά φακούς επαφής προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών μολύνσεων.

Αγαπημένο