ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Μήπως τελικά η κυτταρίτιδα και το "καλό" λίπος δεν έχουν αρνητική επιρροή στον οργανισμό; Έρευνα απάντα!

Έρευνα απαντά για το λίπος που βρίσκεται στο σώμα μας!
11.01.2023
1
'
Μήπως τελικά η κυτταρίτιδα και το "καλό" λίπος δεν έχουν αρνητική επιρροή στον οργανισμό; Έρευνα απάντα! Photo/Istock

Προσπαθώντας να δώσουν μία απάντηση στις γυναίκες που ταλαιπωρούνται με κυτταρίτιδα, οι επιστήμονες​​​​​​​ εντόπισαν ότι το υποδόριο λίπος που ευθύνεται για την «όψη φλούδας πορτοκαλιού» έχει ωφέλιμα στοιχεία για την υγεία.

Σχετική ανάρτηση ερευνητών στο Diabetes από το πανεπιστήμιο της Αουγκούστα, στην Georgia των ΗΠΑ, δηλώνει ότι το συσσωρευμένο λίπος που υπάρχει στους μηρούς, τους γοφούς και τους γλουτούς, προστατεύει από τον κίνδυνο της άνοιας και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τι έδειξε η έρευνα αναλυτικά

Σε πείραμα που έγινε σε φιλικά ποντίκια, αποτελέσματα έδειξαν ότι το αυξημένο υποδόριο λίπος έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Με τον τρόπο αυτό προστατεύει από τα νοσήματα που έχουν να κάνουν με φλεγμονές, όπως αυτή της καρδιοπάθειας.

Στη συνέχεια τα πειραματόζωα πέρασαν από μία διαδικασία λιποαναρρόφησης και τα επίπεδα της φλεγμονής αυτής, έδειξαν να αυξάνονται.

Από την άλλη πλευρά, μία άλλη έρευνα ειδικών βασισμένη σε παλαιότερα ευρήματα, συμπεριλαμβάνει μία ορμόνη του φύλου με αντιφλεγμονώδη δράση, τα οιστρογόνα. Στο μεταβατικό στάδιο που οι γυναίκες παίρνουν στην εμμηνόπαυση, μειώνεται η παραγωγή οιστρογόνων, η αποθήκευση του λίπους παύει αυτομάτως να γίνεται υποδόρια και αποτελεσματικά συσσωρεύεται γύρω από τα όργανα της κοιλιάς, με αποτέλεσμα το σπλαχνικό ή κοιλιακό λίπος.

Μάθε επίσης: Αντιμετωπίζεις πρόβλημα ακμής; Αυτή είναι η λύση που δεν έχεις δοκιμάσει και έχει πραγματικά αποτελέσματα

Εικόνα
Το λίπος που δεν έχει αρνητική επιρροή στον οργανισμό και προνοεί για άνοια και εγκεφαλικό! -Που βρίσκεται;

Η διαφορά του σπλαχνικού λίπους με του υποδόριού, είναι ότι πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο προβλημάτων που συνδέονται με την φλεγμονή, από εμφράγματα έως εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο κίνδυνος στους άντρες είναι πολύ μεγαλύτερος συγκριτικά με τις γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση.

Είναι όμως όντως θέμα οιστρογόνων;

Ακριβώς όπως και στους ανθρώπους, έτσι και στα παχύσαρκα θηλυκά ποντίκια εντοπίστηκε υποδόριο λίπος, ενώ τα αρσενικά στα οποία εντοπίστηκε μεγαλύτερη φλεγμονή στον εγκέφαλο, σπλαχνικό. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα επίπεδα φλεγμονής στον εγκέφαλο των θηλυκών αυξήθηκαν, δεν υπήρξε καμία παρέμβαση στην παραγωγή ορμονών του φύλου και τα επίπεδα τους παρέμειναν σταθερά.

Η Δρ Alexis Stranahan από το Τμήμα Νευροεπιστημών και Αναγεννητικής Ιατρικης του Πανεπιστημίου αναφέρθηκε στην έρευνα λέγοντας: «Όταν αφαιρέσαμε το υποδόριο λίπος, ο εγκέφαλος των θηλυκών παρουσίασε αύξηση της φλεγμονής όπως συμβαίνει στα αρσενικά και το λίπος άρχισε να συγκεντρώνεται στα σπλάχνα. Όταν σκεφτόμαστε την προστασία των γυναικών, η πρώτη μας σκέψη πάει στα οιστρογόνα.

Διάβασε ακόμα: Γιατί σε κάποιους δεν αποκαθίσταται πλήρως η αίσθηση της όσφρησής μετά τον κορονοϊό;

Αλλά πρέπει να ξεπεράσουμε την απλοϊκή ιδέα ότι κάθε διαφορά φύλου επικεντρώνεται στις ορμονικές διαφορές και την έκθεση σε ορμόνες. Πρέπει να σκεφτούμε βαθύτερα τους υποκείμενους μηχανισμούς των έμφυλων διαφορών, ώστε να μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε και να εντοπίζουμε το ρόλο που διαδραματίζει το φύλο στα διαφορετικά κλινικά αποτελέσματα», είπε κλείνοντας.

Εικόνα
Το λίπος που δεν έχει αρνητική επιρροή στον οργανισμό και προνοεί για άνοια και εγκεφαλικό! -Που βρίσκεται;

Τέλος, η ερευνητική ομάδα τόνισε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δεν υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες πρέπει να αυξήσουν το βάρος τους σκόπιμα, αφού πολλαπλές έρευνες έχουν επισημάνει ότι η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως η άνοια, τα εγκεφαλικά επεισόδια και οι καρδιακές παθήσεις.

Φωτογραφικά πρακτορεία: iStock

Αγαπημένο