ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Μετάδοση Covid-19: Πόσο επικίνδυνη είναι η βόλτα με κοσμοσυρροή;

Η απάντηση της Καθηγήτριας Λοιμωξιολογίας Βάνας Παπαευγγέλου.

4
'
κορονοϊός βόλτα istock

Πολλές συζητήσεις γίνοται καθώς οι γίνεται μια προσπάθεια να ερμηνευτεί αυτή η παρατηρούμενη επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας λόγω της μετάδοσης COVID-19 σε όλη τη χώρα. Αυτή είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων που συνέπεσαν χρονικά εξηγεί η Καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου (διάβασε τα αίτια της αύξησης εδώ).

Η κα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και σε κάτι που περιγράφεται συχνά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: την κοσμοσυρροή σε δρόμους που είναι όμορφοι για περίπατο.

Πόσο επικίνδυνη είναι η κοσμοσυρροή;

Πιο συγκεκριμένα η Καθηγήτρια τόνισε ότι: «Ζούμε σε μια υπέροχη χώρα, με έναν υπέροχο καιρό και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι με το να περπατάμε σε εξωτερικούς χώρους τηρώντας τις αποστάσεις, επιβαρύνουμε το επιδημιολογικό φορτίο ή κινδυνεύουμε να κολλήσουμε.

Είναι σαφές ότι κυρίως κολλάμε με τον συγχρωτισμό σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους. Όμως, άλλο είναι να βγούμε με ένα φίλο να περπατήσουμε στην γειτονιά μας και εντελώς διαφορετικό να έχουμε τον καφέ στο χέρι, να είμαστε γύρω-γύρω από ένα παγκάκι πέντε ή δέκα άτομα μαζεμένα, να βγάζουμε την μάσκα κάθε πέντε λεπτά, είτε για να πιούμε μια γουλιά καφέ, είτε για να καπνίσουμε, ενώ ταυτόχρονα μιλάμε και γελάμε δυνατά».

Η προστασία της μάσκας δεν ακυρώνεται

Η Καθηγήτρια επίσης τόνισε ότι η χρήση της μάσκας εξακολουθεί είναι η πιο αποτελεσματική μη φαρμακευτική παρέμβαση για τη μείωση της εξάπλωσης της λοίμωξης. «Οι μάσκες εμποδίζουν τα μολυσμένα άτομα να εκθέσουν άλλα άτομα στον ιό. Ας μη ξεχνάμε, λοιπόν, ότι συχνά κολλάμε από άτομα τα οποία δεν έχουν συμπτώματα ή έχουν ήπια συμπτώματα και δεν γνωρίζουν ότι νοσούν».

Ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα λόγω των μεταλλάξεων

Τέλος για το θέμα μεταλλάξεων του ιού είπε: «Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον διαφοροποιημένο ιό, τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού και τώρα ο ιός έγινε ακόμα πιο «έξυπνος». Βρήκε έναν τρόπο να μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα. Και έτσι, εκεί που πέρσι θα γλιτώναμε από μια απροσεξία μας, σήμερα πολύ πιο εύκολα μπορεί να την πατήσουμε χωρίς καν να το καταλάβουμε.

Πρέπει να κάνουμε μια συλλογική προσπάθεια μέχρι να αυξηθεί ικανοποιητικά το ποσοστό εμβολιασμού των Ελλήνων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Και ας μην ξεχνάμε ότι τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δείχνουν ότι τα εμβόλια που έχουμε στα χέρια προφυλάσσουν και έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού».

Αγαπημένο