ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κορονοϊός: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τα self test

Πότε έρχονται; Ποιοι προηγούνται; Για ποιους είναι υποχρεωτικά και για ποιους όχι.
5
'
selftest shutterstock

Η Κυβέρνηση υλοποιεί μια νέα δράση σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή διαγνωστικών ελέγχων, η οποία θα επιτρέψει, σε συνδυασμό με την πρόοδο του εμβολιασμού του πληθυσμού να επανεκκινηθούν με ασφάλεια δραστηριότητες.

Η δράση αυτή είναι συμπληρωματική στις δράσεις στοχευμένου και τυχαιοποιημένου ελέγχου και αφορά στη χρήση των αυτοδιαγωνιστικών τεστ (self-test), κυρίως για την έγκαιρη ανεύρεση ασυμπτωματικών φορέων του ιού οι οποίοι δεν είχαν λόγο να εξεταστούν.

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κυκλοφορούν ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πληρούν τις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές με τα ταχέα τεστ, τα rapid tests, που απορρέουν οι προδιαγραφές αυτές από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η εκστρατεία του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου των πολιτών υλοποιείται μετά από εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών και θα λειτουργεί, συμπληρωματικά και παράλληλα με όλες τις υπόλοιπες δράσεις, όπως ο καθημερινός στοχευμένος και τυχαιοποιημένος έλεγχος μέσω rapid test και ο εμβολιασμός του πληθυσμού της χώρας.

Με την έλευση της αυτοδιάγνωσης ή self-testing τώρα πια θα δοθεί η δυνατότητα για γρήγορο, εύκολο και σχετικά αξιόπιστο τρόπο να ελέγξουμε εάν είμαστε φορείς του ιού και με αυτό τον τρόπο να προστατεύσουμε καλύτερα την οικογένειά μας, τους γνωστούς μας, αλλά και τους συνεργάτες μας.

Πότε θα ξεκινήσει η διάθεσή τους

Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία της χώρας. Κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα 2 μηνών.

Ποια είναι η διαδικασία του τεστ

Η εφαρμογή της διαδικασίας του τεστ  δεν διαφέρει σημαντικά από ένα απλό τεστ κύησης που είναι διαθέσιμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια στα φαρμακεία. Το σημείο όμως κλειδί, η διαφορά που θα πρέπει να δώσουμε σημασία είναι η αυτοδειγματοληψία, δηλαδή η λήψη δείγματος από τη μύτη ή η λήψη σάλιου, όπου θα πρέπει ο καθένας πλέον να την κάνει μόνος του.

Μέσω μιας διαδικασίας εκμάθησης που δεν διαρκεί περισσότερο από 2 με 3 λεπτά που θα ξοδέψει ο καθένας μας να δει ένα βίντεο, κάθε πολίτης θα γνωρίζει πλέον πώς να πάρει δείγμα μόνος του και να εκτελέσει το τεστ στο σπίτι με ευκολία, ασφάλεια και αξιοπιστία.

Πόσο συχνά θα γίνονται

Κάνοντας τεστ μία φορά την εβδομάδα, υπάρχει η δυνατότητα να ανιχνευθεί ο ιός, να σταματήσει η   διασπορά και η μετάδοσή του και να πραγματοποιηθεί με σχέδιο και ασφάλεια η επανεκκίνηση δραστηριοτήτων.

Διάβασε επίσης εδώ πόσα αξιόπιστα είναι τα self test.

Ποιοι προηγούνται

Προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός, σε συνεργασία με τους φαρμακοποιούς και τις φαρμακαποθήκες, εξετάζεται το ενδεχόμενο τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα έως 67 ετών, δεδομένου ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι εργασιακά ενεργή. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο διάθεσης, θα δοθούν τις επόμενες ημέρες.

Κι αν βγει το τεστ θετικό;

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, τότε οι πολίτες με δεύτερο ταχύ τεστ, που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή, θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το αρχικό αποτέλεσμα.

Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα selftesting.gov.gr, μέσω της οποίας θα παρέχονται και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες.

Όλα τα δικαιώματα, όπως για παράδειγμα η άδεια από την εργασία ή η απουσία από το σχολείο, κατοχυρώνονται με το επιβεβαιωμένο τεστ για κάθε πολίτη, μαθητή και ούτω καθεξής.

Η στρατηγική αυτή αποτελεί κεντρική πολιτική της Κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας. Πρόκειται για ένα καθολικό μέτρο, προαιρετικό για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, υποχρεωτικό όμως για ομάδες πληθυσμού οι οποίες έχουν σχέση με κρίσιμες δραστηριότητες της κοινωνίας μας, που πρέπει να επενεκκινηθούν με ασφάλεια.

Για ποιους θα είναι υποχρεωτικό το τεστ

Τις επόμενες ημέρες για τη διαδικασία που σχετίζεται με την εφαρμογή των απαραίτητων πρωτοκόλλων για κάθε περίπτωση, όπως για παράδειγμα απουσία από το σχολείο και την εργασία.

Η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και το άνοιγμα της κοινωνίας συνοδεύεται από την υποχρέωση των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση και στα δικαστήρια, να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης του νέου κορωνοϊού.

Επιπλέον, για είναι σίγουρο ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά με ασφάλεια, η Κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση self-test μία φορά την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

Και για ποιους όχι

Για όλες τις λοιπές δραστηριότητες δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση του αυτοδιαγνωστικού τεστ, παρά μόνο η οικειοθελής χρήση και δήλωσή του από τον αυτοεξεταζόμενο πολίτη.

Πώς αναμένεται να βοηθήσουν στον έλεγχο της πανδημίας 

Είναι γνωστό από τη βιβλιογραφία, ότι περίπου ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς του κορωνοϊού δεν έχουν συμπτώματα και τον μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν. 

Σύμφωνα με όλες τις μελέτες γύρω από την πανδημία, οι τακτικοί περιοδικοί έλεγχοι με τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του ιού συνδράμουν στον περιορισμό της διασποράς της νόσου.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Yale, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η εβδομαδιαία διάθεση τεστ στο σύνολο του πληθυσμού, θα απέτρεπε 2,8 εκατομμύρια μολύνσεις και 15.700 θανάτους.

Στη Σλοβακία επίσης, η μαζική διάθεση τεστ αντιγόνου σε δύο δόσεις, μείωσε τον επιπολασμό της νόσου κατά 50% και βοήθησε σημαντικά στην ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Αγαπημένο