ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κορονοϊός: Η Βρετανία γίνεται η πρώτη χώρα που εγκρίνει το εμβόλιο κατά της Όμικρον - Πότε φθάνει στη χώρα μας;

Μάθετε λεπτομέρειες για το εμβόλιο κατά της Όμικρον!
16.08.2022
2
'
Κορονοϊός: Η Βρετανία γίνεται η πρώτη χώρα που εγκρίνει το εμβόλιο κατά της Όμικρον - Πότε φθάνει στη χώρα μας και ποιες παρενέργειες έχει Omicron_Εμβόλιο

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου, ύστερα από σχετική έρευνα, ενέκρινε το πρώτο αναμνηστικό εμβόλιο COVID-19, το οποίο κατασκευάστηκε από τη Moderna και στοχεύει σε δύο διαφορετικές παραλλαγές του κορονοϊού,στον ​​αρχικό ιό από το 2020 και στην παραλλαγή Όμικρον.

Πώς θα χορηγείται και ποιες παρενέργειες ενδέχεται να έχει

Εικόνα
ΟΜΙΚΡΟΝ ΕΜΒΟΛΙΟ

Το εμβόλιο έχει εγκριθεί για χρήση σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να επικεντρώσει το πρόγραμμα αναμνηστικών εμβολιασμών σε άτομα άνω των 50 ετών και σε ευπαθείς ομάδες. Η Moderna παρασκευάζει τις δόσεις εδώ και μήνες, οπότε θα πρέπει να είναι διαθέσιμες σύντομα, όπως επισημαίνεται στους «Financial Times».

Η απόφαση να χορηγηθεί έγκριση για αυτό το αναμνηστικό εμβόλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο επικυρώθηκε από το ανεξάρτητο επιστημονικό συμβουλευτικό όργανο εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης, την «Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Φάρμακα», μετά από προσεκτική εξέταση των στοιχείων. Σε κάθε δόση του αναμνηστικού εμβολίου, το ήμισυ του εμβολίου (25 μικρογραμμάρια) στοχεύει στο αρχικό στέλεχος του ιού από το 2020 και το άλλο μισό (25 μικρογραμμάρια) στοχεύει στην Όμικρον.

Η απόφαση της MHRA βασίζεται σε δεδομένα από μια κλινική δοκιμή που έδειξε ότι το εμβόλιο Moderna πυροδοτεί μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση τόσο κατά της Όμικρον (BA.1) όσο και κατά του αρχικού στελέχους του 2020. Σε μια διερευνητική ανάλυση το εμβόλιο αυτό βρέθηκε επίσης, να δημιουργεί καλή ανοσοαπόκριση έναντι των υποπαραλλαγών BA.4 και BA.5 της Όμικρον

Επίσης, σημειώνεται πως οι παρενέργειες που παρατηρήθηκαν ήταν οι ίδιες με αυτές που παρατηρήθηκαν για την αρχική αναμνηστική δόση Moderna και ήταν τυπικά ήπιες ενώ δεν εντοπίστηκαν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια.

Εικόνα
ΟΜΙΚΡΟΝ ΕΜΒΟΛΙΟ

Από την πλευρά της, η Δρ. Τζουν Ρέιν, Διευθύνουσα Σύμβουλος της MHRA είπε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την έγκριση του αναμνηστικού εμβολίου Moderna, το οποίο βρέθηκε στην κλινική δοκιμή ότι παρέχει ισχυρή ανοσολογική απόκριση έναντι της παραλλαγής Omicron BA.1 καθώς και του αρχικού στελέχους του 2020. Η πρώτη γενιά εμβολίων COVID-19 που χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνεχίζεινα παρέχει σημαντική προστασία έναντι της νόσου, σώζοντας ζωές. Αυτό που μας δίνει αυτό το εμβόλιο είναι ένα εργαλείο στο οπλοστάσιο μας για να μας βοηθήσει να προστατευτούμε από αυτήν την ασθένεια καθώς ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται», επισημαίνοντας πως «έχουμε εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική επιτήρησης και παρακολούθησης όλων των εγκεκριμένων από το Ηνωμένο Βασίλειο εμβολίων COVID-19».

Ο καθηγητής και Πρόεδρος της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Φάρμακα, Munir Pirmohamed, τόνισε από την πλευρά του: «Η Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Φάρμακα και η Ομάδα Εργασίας Εμπειρογνωμόνων για τα εμβόλια COVID-19 εξέτασαν ανεξάρτητα τα δεδομένα για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα, συμφωνώντας με την απόφαση της MHRA. Ο ιός, SARS-CoV-2, εξελίσσεται συνεχώς για να αποφύγει την ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια. Αυτό το νέο εμβόλιο αντιπροσωπεύει το επόμενο βήμα στην ανάπτυξη εμβολίων για την καταπολέμηση του ιού, με την ικανότητά του να οδηγεί σε μια ευρύτερη ανοσολογική απόκριση από το αρχικό εμβόλιο».

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Αυτός είναι ο μήνας που ενδέχεται να επιστρέψουν τα μέτρα

Μέχρι τον Σεπτέμβριο η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το εμβόλιο

Εικόνα
ΟΜΙΚΡΟΝ ΕΜΒΟΛΙΟ

Σημειώνεαι πως αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) αναμένουν πως προσαρμοσμένα στις παραλλαγές εμβόλια κατά της COVID θα εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τον Σεπτέμβριο και έχουν πει πως η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή είναι ανοικτή στη χρήση εμβολίων που θέτουν στο στόχαστρο την παλαιότερη παραλλαγή ΒΑ.1 φέτος το φθινόπωρο, δεδομένου ότι εκείνα που στοχεύουν συγκεκριμένα τις νεώτερες παραλλαγές είναι πιο πίσω στην κλινική ανάπτυξη.

Αντίθετα, ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων (US Food and Drug Administration - FDA) έχει πει ότι θα επιδιώξει να συμπεριλάβει τις νεώτερες παραλλαγές BA.4 και BA.5 της Όμικρον σε οποιαδήποτε νέα εμβόλια χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ.

Εκτός από τη Moderna, οι εταίροι Pfizer και BioNTech δοκιμάζουν επίσης, παραλλαγές του εμβολίου τους mRNA που έχει τροποποιηθεί για να καταπολεμά τις παραλλαγές Όμικρον.

Στο μεταξύ, η Sanofi και ο εταίρος της GSK εργάζονται για ένα εμβόλιο με βάση την πρωτεΐνη που στοχεύει την παραλλαγή Βήτα, η οποία επικράτησε για κάποιο διάστημα πέρυσι.

Πότε έρχεται στην Ελλάδα το εμβόλιο  κατά της Όμικρον

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η προμήθεια των νέων, επικαιροποιημένων εμβολίων για τον κορονοϊό  θα γίνει σε δύο φάσεις έως το τέλος του χρόνου. Αρχικά αναμένονται τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την μετάλλαξη Όμικρον και θα ακολουθήσουν τα ακόμα πιο επικαιροποιημένα για τις υποπαραλλαγές της Όμικρον 4 και 5. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν καταθέσει τους φακέλους τους, υπάρχουν εγκριτικές διαδικασίες και «από τον Οκτώβριο και μετά ευελπιστούμε να υπάρχουν».

Μάθετε ακόμη: Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για τα κρούσματα- Πως να προφυλαχτείτε

Αγαπημένο