ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κατάθλιψη και ύπνος: Τι δείχνει έρευνα;

Πόσος ύπνος είναι αρκετός και γιατί πρέπει να κοιμάσαι νωρίς.
18.02.2021
3
'
katathlipsi-kai-ipnos-erevna

14% όσων πάσχουν από κατάθλιψη παρουσιάζουν υπνική άπνοια. Μία κατάσταση που επηρεάζει τον τρόπο που αναπνέουμε κατά τον ύπνο με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται σημαντικά η ποιότητα του ύπνου αλλά και η συνολική υγεία. Η συγκεκριμένη έρευνα , που δημοσιεύθηκε στο Journal of Psychiatric Research και εκπονήθηκε από το Medical College of Georgia στο Auguta University έδειξε επιπλέον ότι η θεραπεία της υπνικής άπνοιας βελτιώνει την κατάθλιψη.

Πόσος ύπνος είναι αρκετός;

Έρευνα του Clveland Clinic στο Οχάιο έδειξε ότι γυναίκες, ηλικίας 45-65 ετών, που κοιμούνται κάτω από 5 ώρες κάθε βράδυ, έχουν 82% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν στεφανιαία νόσο. Αν χρειάζεται οπωσδήποτε να χαρίσεις κάτι στο εαυτό σου είναι σίγουρα περισσότερο και καλύτερης ποιότητας ύπνο, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε 7 έως 8 ώρες συνεχόμενου ύπνου. Δεσμεύσου να το προσφέρεις στον εαυτό σου αυτή τη χρονιά.

Γιατί πρέπει να κοιμάσαι νωρίς

Οι άνθρωποι που μένουν ξύπνιοι έως αργά τη νύχτα και δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι την επόμενη μέρα, έχουν 10% μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου, σε σχέση με όσους πέφτουν νωρίς για ύπνο και ξυπνούν επίσης νωρίς. Αυτό αποκαλύπτει σύμφωνα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Σικάγο και του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ στη Μ. Βρετανία. Τι άλλο έδειξε η έρευνα; Ότι η αλλαγή της θερινής ώρας δυσκολεύει περισσότερο τους νυχτερινούς από ό,τι τους πρωινούς τύπους. Επιπλέον, τα ζευγάρια που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι έχουν πιο αυξημένο REM ύπνο, ένα στάδιο του ύπνου που φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην αναζωογόνηση του εγκεφάλου και στη μείωση του στρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό υποστηρίζουν οι επικεφαλής της έρευνας που διεξήχθη από το Τhe Center of Integrative Psychiatry στην Γερμανία και δημοσιεύθηκε στο Medical Press.

 

Αγαπημένο